ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is deze week flink gestegen en heeft in één week de voorgaande twee weken goedgemaakt. Leek de stijging vorige week nog mogelijkerwijs ten einde, vandaag is de conclusie gerechtvaardigd dat de stijgende trend intact is gebleven. We bewegen wederom in de richting van de bovenzijde van het kanaal x-a, nadat de stippellijn die ik middenin dit kanaal getekend heb steun gebleken is. We bevinden ons ter hoogte van de top van vorige maand 315,5, breken we door deze top dan stijgen we verder naar lijn x.

  • Dit koersverloop past overigens bij conclusies die ik de voorgaande weken op basis van de weekgrafiek trok. De index is boven het magenta 50% Fibonacci niveau gekomen en dientengevolge onderweg naar het 61,8% niveau rond 332 of het grijze Fibonacci niveau rond 336. Beide niveaus kwamen eerder ter sprake.

  • Eind juli schreef ik ook al over het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat toen werd afgerond. Het patroon, met de neklijn rond 271,1, heeft een koersdoel van ongeveer 345 punten. 

  • Houdt de stijgende trend dus aan dan hebben we één lijn en drie niveaus om ons op te richten, namelijk achtereenvolgens lijn x, 332, 336 en 345.

  • Voorwaarde voor het aanhouden van de stijgende trend is dat de weerstand rond 315,5 uitgenomen wordt, dat is dus iets waar we volgende week zeker op moeten letten. Komen we boven de candle van vandaag dan doorbreken we het weerstandsniveau en stijgen verder richting lijn x.

  • De lijnen van de Bollinger Bands indicator in de tweede daggrafiek wijzen overigens nog niet onverdeeld op een stijging. We bevinden ons weliswaar in het bovenste deel van de indicator en dat is positief, maar zolang de lijnen niet duidelijker naar boven wijzen hebben we nog geen stijgende trend. Het blijft in dit opzicht dus afwachten.

  • Het slot op de genoemde weerstand 315,5 biedt echter perspectief op een opwaarts vervolg. De markt maakt zich daar gezien de stijging die plaats vond althans voor op. Openen we aanstaande maandag ook maar een fractie hoger dan is de weerstand uitgenomen. Wel moeten we er daarna nog boven weten te blijven, iets dat vanochtend niet lukte.

  • Een aantal lezers ziet in het koersverloop van vandaag een omgekeerd hoofd en schouders patroon in ontwikkeling, het zou bij een stijging worden afgerond. Zij bedoelen het patroon dat vanaf de tiende candle van vandaag ontstond, de stippellijn rond 315,5 is de neklijn. Hoewel ik de vorm herken zie ik dit anders. Er is vandaag namelijk een dubbele bodem ontstaan rond 313,4, waardoor het vermeende patroon deel uit maakt van een zijwaartse beweging. Het voldoet daardoor niet aan de kwalificaties die wat mij betreft voor een omgekeerd hoofd en schouders patroon gelden, want dat moet een onderscheidend of misschien kan ik beter zeggen zelfstandig patroon zijn dat volgt op een daling die voldoende groot is ten opzichte van het patroon.
  • Dat neemt niet weg dat ik de afstand tussen de stippellijnen op 313,4 en 315,5 bij een stijging wel zou gebruiken om een eerste koersdoel te vinden. Ik zou dat deel namelijk als het ware naar boven omklappen en 317,6 waar je dan uitkomt als richtpunt nemen.
  • Zou de index onder lijn d komen dan verschuift mijn aandacht naar de bodem rond 313,4. Tussen 313,4 en 315,5 zou het nog even afwachten zijn wat de toekomst brengt, maar eenmaal onder 313,4 zou ik van een correctie uitgaan naar 312 of lager.

Resumerend: 

De beurs heeft een uitermate goede week achter de rug. In de weekgrafiek werd de daling van de voorgaande twee weken goedgemaakt en de stijgende trend bleef hierdoor intact. Achtereenvolgende koersdoelen in die grafiek zijn lijn x en de grenzen 332, 336 en 345. Voorwaarde voor een gang naar lijn x is dat de weerstand rond 315,5 uitgenomen wordt. Lukt dat dan wordt 317,6 zoals we bij de kwartiergrafiek zagen mijn eerste richtpunt voor de stijging en onderdeel van een beweging naar lijn x. Zouden we niet door 315,5 breken dan is de zaak onbeslist zolang we ons tussen 313,4 en 315,5 bevinden. Zouden we echter onder 313,4 belanden dan gaan we naar 312 of lager in een correctie op de stijging van deze week.

En dan nog dit...

Is het bij de AEX de horizontale lijn die ons als enige lijn nog afhoudt van een vervolg naar boven, bij de Franse CAC40 is het een dalende lijn.

  • Lijn l die ik langs de toppen van de candles van deze en vorige maand getekend heb is de lijn waar de Franse belegger gehakt van zal moeten maken, wil de stijging voortgezet worden. Uiteraard dient daarna de top rond 3857 ook nog te worden gepasseerd, maar dat moet na een doorbraak door lijn l wel lukken. Er staat namelijk een fraai patroon van hogere toppen en hogere bodems in de grafiek dat zolang dit gehandhaafd blijft garant staat voor een vervolg naar boven. Alleen een daling onder de laatste bodem rond 3627 kan dit positieve beeld van de Franse aandelenmarkt veranderen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 9 okt 2009, 19.57u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 okt 09.15u: Onmiddellijk stijging na lagere start

9 okt 10.00u: AEX door top van dit jaar gebroken

9 okt 11.00u: Beursindex weer terug onder 315,5

9 okt 12.00u: AEX afgelopen uur iets lager geraakt

9 okt 13.15u: Vlag in ontwikkeling in grafiek AEX

9 okt 14.00u: Vlag kwartiergrafiek AEX is afgerond

9 okt 15.00u: Beursindex heeft doel vlag bereikt

9 okt 16.00u: AEX doet weer aanval op 315,5

Smit: Aangekomen bij potentieel weerstandsniveau

9 okt 17.00u: Kopers dringen nog altijd aan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven