ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Als de beurs op ieder cijfer van een bedrijf dat slechts door kostenbesparingen winst weet te boeken reageert zoals zij dat vanochtend op de cijfers van Alcoa deed staan ons nog heel wat grote stijgingen te wachten. De AEX opende vanmorgen maar liefst 1,6% hoger, wat geheel en al toe te schrijven was aan de geflatteerde winst van het Amerikaanse aluminiumbedrijf. Er ontstond een gap tussen de candle van gisteren en die van vandaag, maar dat werd met een daling naar het hoogste punt van gisteren gesloten. Daarna volgde weer een stijging en sloot de AEX vrijwel op het hoogste punt van de dag. Het optimisme op de aandelenmarkt is groot.

  • Het was direct bij opening duidelijk dat de inverted hammer die gisteren nog een mogelijke top aangaf geen rol meer speelde, daar openden we namelijk direct boven. De candle heeft me op het verkeerde been gezet.

  • De AEX nadert nu de recente top rond 315,5, het punt waar vanaf nu alles om draait. Passeren we dit punt dan gaat de beursgraadmeter naar ik veronderstel naar lijn x. Die lijn ligt morgen rond 324,6 en komt iedere dag iets hoger uit, dat belooft dus nog wat.

  • De beweging sluit overigens wel aan bij de weekgrafiek van afgelopen vrijdag waarin duidelijk werd dat de grenzen 332 en 336 voor wat die grafiek betreft de punten zijn waar we naar toe zouden kunnen gaan. Eind juli werd er bovendien een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond waar ik al vaak over geschreven heb, een patroon dat een koersdoel heeft van 345 punten. Een paar Alcoa's en we zijn er.

  • De candle van vandaag draagt het lichaam aan de bovenkant, veroorzaakt doordat de index op een gegeven moment daalde om het gap te sluiten en vervolgens weer steeg. Er lag steun rond de top van gisteren. In theorie zou de candle nog een hanging man kunnen zijn, maar als dat zo is dan blijkt morgen pas. Een hanging man is een candle met de vorm van een hammer die ontstaat aan het eind van een stijging. Het is geen candle om vooraf op te speculeren.

  • Speculeren op een daling is bovendien gevaarlijk omdat we vandaag boven de middellijn van de Bollinger Bands zijn teruggekeerd. Dit maakt een voortzetting naar boven mogelijk. De bovenste lijn kan echter nog wel weerstand vormen en de opmars toch nog blokkeren, daar dienen we wel op te letten.

  • In de uurgrafiek ziet u de sterke opwaartse beweging van de AEX-index. De graadmeter opende met een gap en het duurde tot ver in de middag vooraleer dat gesloten werd. Toen het gesloten was lag er onmiddellijk steun en volgde een hervatting naar boven.

  • De belangrijkste grens is morgen uiteraard de stippellijn rond 315,5 door de top die op 18 september jongstleden ontstond. Breken we door die grens dan zetten we de stijging voort in de richting van lijn x in de daggrafiek.

  • Het andere belangrijke niveau is de laatste bodem rond 312. Een eventuele daling onder dat niveau zou de kansen mogelijk doen keren, wat dan van de plaats van de volgende bodem af zou hangen. Doet er zich een daling onder 312 voor dan ga ik daar pas verder op in. Op dit moment is dat gezien de onmiskenbaar naar boven gerichte beweging geen stap om op vooruit te lopen.

  • We zijn zoals u ziet op het hoogste punt van de dag gesloten en dat geeft aan dat beleggers kansen naar boven ruiken. Zij kochten letterlijk tot het laatste moment en gaven daarmee blijk van hun optimisme.
  • Het koersverloop van de laatste maanden worden gekenmerkt door het verhoudingsgewijs grote aantal openingen waarmee direct bij de start van de handelsdag een of meer relevante weerstandsniveaus werden uitgenomen. Kopers hebben er blijk van gegeven hun voorbereidend werk voorbeurs goed te verrichten. Is Wallstreet vanavond in staat om met een mooie winst te sluiten dan kan dit verschijnsel zich morgen voordoen ten opzichte van de weerstand rond 315,5. Een opening boven 315,5 zou prima in het beeld van de laatste maanden passen. De grens is binnen bereik, want het vergt slechts een opening van een kwart procent of meer boven het slot van vandaag.

Resumerend: 

De inverted hammer van gisteren in de daggrafiek bleek van nul en generlei waarde, want we openden vanochtend door meevallende resultaten van Alcoa meteen ruim boven die candle. Er ontstond een gap dat later op de dag gesloten werd, waarna de AEX haar stijging onmiddellijk hervatte. Het is een prima opzet voor een doorbraak door de recente top rond 315,5, want daar staan we vlak onder. Morgenochtend is dit dus de belangrijkste grens. Breken we door 315,5 dan stijgen we verder naar lijn x, de lijn in de daggrafiek die morgen rond 324,6 te vinden is en iedere dag iets hoger komt te liggen. Zolang we niet door 315,5 gebroken zijn let ik nog op de bodem rond 312. Zouden beleggers om de een of andere reden hun optimisme toch verliezen en de AEX daardoor onder dit niveau komen dan ga ik bepalen waar de mogelijke steunniveaus liggen, om op basis daarvan verdere conclusies te kunnen trekken. Op zo'n ontwikkeling wil ik echter niet vooruitlopen. De markt heeft duidelijk genoeg kenbaar gemaakt waar zij met onze AEX heen wil, dat is nog steeds naar boven.

En dan nog dit...

De Duitse beursindex DAX kent een sterke opwaartse trend, wat uiteraard relevant is voor het koersverloop van onze beurs. Die trend heeft de vorm van een trendkanaal waarbinnen de index momenteel van de onder- naar de bovenkant beweegt.

  • De DAX heeft begin deze week steun ondervonden ter hoogte van de stijgende magenta stippellijn in de grafiek, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Er is daar een bodem ontstaan, waardoor ik lijn g kon tekenen. Deze lijn vormt samen met lijn g' die door de toppen loopt een zogenaamd trendkanaal. Een stijging naar lijn g' ligt voor de hand, want bewegingen in de richting van de trend lopen over het algemeen door. 
  • We moeten uiteraard wel nagaan of er niet toch een top rond of onder de voorgaande top ontstaat die rond 5760 lag, want een dergelijke top zou het nu zo positieve beeld nog kunnen verstoren. Breekt de DAX echter door 5760 dan is er ruimte tot lijn g', waardoor de index afhankelijk van het moment waarop die lijn wordt bereikt kan stijgen tot ongeveer 5900. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 8 okt 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 okt 09.15u: Overtrokken reactie op cijfers Alcoa

8 okt 10.00u: Aanval AEX op weerstandsgebied

8 okt 11.00u: Top ontstaan bij 161,8% niveau

BAM: Ongebruikelijke uitbraak naar boven uit vlag

8 okt 12.00u: AEX vond steun op 23,6% niveau

8 okt 13.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

8 okt 14.00u: AEX net boven gap blijven liggen

8 okt 15.00u: Door cijfers naar top van vanmorgen

8 okt 16.00u: AEX alsnog gestart met sluiten gap

8 okt 17.00u: Stijging hervat vanaf 38,2% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven