ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Om met de deur in huis te vallen, ik zat er flink naast vandaag. De AEX-index is met 2,7% gestegen en dat was een ontwikkeling waar ik in het geheel geen rekening mee hield. Tot gisteren stond er namelijk een hoofd en schouders patroon in de daggrafiek, een patroon waarvan de neklijn op 303 en het koersdoel rond 290,5 lag. Vanochtend sprong de AEX echter direct bij opening boven deze neklijn en is de rest van de dag alleen maar gestegen. Dit bracht ons ruim boven de neklijn op 303 en het hoofd en schouders patroon is hierdoor ongeldig geworden.

  • Het is niet de eerste keer dat een dergelijke ontwikkeling zich voordoet, we zagen in juli van dit jaar een soortgelijk verloop. Er was toen een hoofd en schouders patroon afgerond waarvan de neklijn rond 247,5 lag, maar de index keerde enkele dagen na de afronding van dit patroon met veel geweld terug boven de neklijn. U ziet die terugkeer in de cirkel die ik in de grafiek getekend heb. Het hoofd en schouders patroon staat te boek als een van de meest betrouwbare patronen. De lagere top (de rechterschouder) en de daaropvolgende daling onder de twee voorgaande gelijke bodems geven normaal gesproken een omslag in de trendrichting aan. Nu echter is er tot twee keer toe een felle stijging boven de neklijn gevolgd en kunnen we ineens niet meer zo aan op dit patroon. Het begint erop te lijken dat hierop wordt gestuurd.

  • De aanval op de neklijn vond eigenlijk voorbeurs al plaats, toen werden er namelijk precies genoeg koopopdrachten ingelegd om het meteen van een opening boven de neklijn te laten komen. Kopers hadden hun huiswerk goed gedaan en aan de hand van de FTI, de futures op de AEX-index, exact genoeg ingelegd om de AEX de dag boven 303 te laten starten. De winst is gedurende de dag alleen maar opgelopen, waardoor het patroon zijn waarde heeft verloren. Dit moet niet te vaak voorkomen, anders kan ik als technisch analist wel inbinden.

  • Feit is dat we door deze grote winst de stijgende trend niet alleen behouden hebben, maar dat ook met kracht hebben gedaan. De bodem die op het 61,8% niveau is ontstaan geeft de markt in combinatie met de terugkeer boven 303 de mogelijkheid om verder te stijgen. Het is daarvoor noodzakelijk dat we naar de vorige top rond 314,4 of hoger gaan, de vorming van een lagere top zou namelijk alsnog roet in het eten van de kopers kunnen gooien.

  • De AEX heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn bereikt. Dit is een potentiële weerstandslijn waar we morgen rekening mee zullen moeten houden. Om deze te doorbreken zullen we boven de candle van vandaag moeten komen, dus verder moeten stijgen.

  • In de uurgrafiek tekende ik eerder Fibonacci lijnen over de daling 314,4 - 296,5. De index heeft vandaag zowel het 50% als het 61,8% niveau uitgenomen, wat een terugkeer naar 314,4 mogelijk maakt.

  • De graadmeter moet daarvoor nog wel door de stippellijn breken die rond 309,7 ligt. Daar lagen voorheen bodems, hetgeen de lijn tot een potentieel weerstandsniveau maakt.

  • Speciale aandacht vraagt nog het gap dat vanmorgen ontstond, daarvoor neem ik u mee naar de kwartiergrafiek.

  • U ziet dat we tussen 301,7 en 303 een stuk koersgebied overgeslagen hebben, er is een zogenaamd gap gevormd. Gaps worden meestal gesloten, waarbij men met het sluiten een terugkeer naar de onderzijde van het overgeslagen gebied bedoelt. Ik wil op grond hiervan rekening houden met de mogelijkheid dat we terugkeren naar 301,7 of lager, ook al komt dat op dit moment onwerkelijk over. Belangrijk in dit kader is het steunniveau dat rond 306 is ontstaan, zouden we hier morgen onder belanden dan acht ik de kans op een terugkeer naar 301,7 groot.
  • Stijgen we daarentegen boven 309,7 dan blijft het gap open, we gaan dan verder in de richting van de top rond 314,4 die u in de uurgrafiek ziet.

Resumerend: 

In de daggrafiek is vandaag voor de tweede keer in een paar maanden een hoofd en schouders patroon ongeldig geworden door een terugkeer boven de neklijn van het patroon. Dit vervult mij met zorg, want dit patroon behoort tot de meest betrouwbare formaties uit de technische analyse. Het was dan ook geen ontwikkeling waar ik vooraf rekening mee hield. Ik ging er niet van uit dat we boven 303 zouden sluiten en het patroon zijn waarde zou verliezen. Dat gebeurde echter wel, waarmee de markt aangaf de stijgende trend voort te willen zetten. De eerste uitdaging ligt nu bij de laatste top rond 314,4, die zullen we met een stijging erboven uit moeten nemen. Er mag geen lagere top ontstaan, want dan zou de opwaartse beweging opnieuw in gevaar kunnen komen. Die lagere top zou echter nog wel kunnen volgen, want de AEX heeft nog potentiële weerstand in de middellijn van de Bollinger Bands en de stippellijn rond 309,7. Dalen we vanaf die lijnen dan wordt het koersverloop ten opzichte van de laatste bodem rond 306 in de kwartiergrafiek van belang. Blijven we daarboven dan kan de beweging naar boven aangehouden worden, belanden we echter onder 306 dan ga ik ernstig rekening houden met een terugkeer naar 301,7, de onderzijde van het nog te sluiten gap dat vanmorgen ontstond. Komen we evenwel boven 309,7 en stijgen we zodoende verder dan blijft het gap open en richt ik me op 314,4 om te kijken wat er ten opzichte van die laatste top gebeurt.

En dan nog dit...

Vanavond is onderstaand extra podium voor het goud. De goudprijs is namelijk door een oude top gebroken, hetgeen gezien kan worden als een belangrijk koopsignaal.

  • Het goud heeft nu afgerekend met alle toppen die in 2008 en 2009 zijn ontstaan, ook die rond $1027. Dit is op zich al een krachtig signaal.
  • De laatste weken is er daarbij ook nog een vlag gevormd en dat patroon heeft als voortzettingspatroon een koersdoel van ongeveer $1070.
  • Daarmee houdt de technische informatie echter nog niet op, want er is namelijk ook een gigantisch omgekeerd hoofd en schouders patroon gevormd. De neklijn van het patroon laat zich niet goed tekenen, maar de bodems die ik met de letters S en H heb aangegeven leveren een formatie op die voldoende gelijkt op een omgekeerd hoofd en schouders patroon om het ook als zodanig te gebruiken. De formatie heeft als ik de lijn rond $1005 als startpunt neem een koersdoel van ongeveer $1325.
  • Cruciaal is nu dat de goudprijs niet meer terugvalt onder de zojuist doorbroken top rond $1027 en zeker niet meer onder de stippellijn rond $1005 die ik als neklijn gebruik. Een dergelijke beweging zou het patroon namelijk ongeldig maken. Zolang de prijs hieraan blijft voldoen kan de eerste stap er een naar $1070 worden, wat dan weer onderdeel uit kan maken van een veel grotere en veel langer durende beweging in de richting van $1325. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 6 okt 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 okt 09.15u: Opening exact boven weerstand 303

6 okt 10.00u: AEX index probeert verder te stijgen

6 okt 11.15u: Gap van afgelopen vrijdag gesloten

6 okt 12.00u: AEX overtuigend door 305,5 heen

6 okt 13.00u: Vlag in kwartiergrafiek beursindex

6 okt 14.00u: Beursgraadmeter nog niet hoger

6 okt 15.00u: Vloertje onder AEX rond 306,2

6 okt 16.00u: AEX door 61,8% niveau gebroken

Oce: Koersverloop heeft vorm driehoek gekregen

6 okt 17.00u: Stand van AEX loopt nog altijd op

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven