ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursgraadmeter is deze week gedaald en dat heeft de groene candle van twee weken geleden tot een top gemaakt. Ik heb op grond hiervan lijn x getekend die samen met lijn a een stijgend kanaal vormt. De opwaartse trend blijft intact zolang we binnen dit kanaal blijven. In dit opzicht betekent de daling van deze en vorige week dus nog niets.

  • Er zijn twee redenen om voor de toekomst met een stijging rekening te blijven houden. Het gaat allereerst om de stijging boven het 50% niveau van vorige week, dat pleit zoals ik vorige week vrijdag vertelde voor een stijging naar 332 of 336. Daarnaast ontstond op 24 juli jongstleden een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat een koersdoel van 345 punten heeft. Dit patroon blijft geldig zolang we met onze AEX boven de neklijn koersen die rond 271,1 ligt. Daar voldoet de index nog ruimschoots aan, waardoor we ondanks de daling van deze week in ons achterhoofd rekening moeten blijven houden met een mogelijke stijging naar een stand van 345 punten.

  • Deze constatering aan de hand van de weekgrafiek neemt niet weg dat er in de daggrafiek duidelijk sprake is van de start van een correctie. In deze grafiek is namelijk een hoofd en schouders patroon ontstaan dat een koersdoel van 290,5 heeft. Het patroon blijft geldig zolang we niet terugkeren boven 303, dat is dus een gegeven dat ik zeker meeneem naar volgende week.

  • Een ander gegeven betreft het gap dat vandaag tussen 303,1 en 305,5 is ontstaan. Gaps worden meestal gesloten en dat impliceert een mogelijke stijging naar 305,5 of hoger. Ik wil dit evenwel direct relativeren door op te merken dat het gap een breakaway gap is, want we braken ermee door de stippellijn rond 303 en rondden er dus het hoofd en schouders patroon mee af. Eigenschap van breakaway gaps is dat ze niet altijd gesloten worden. Hoewel dat natuurlijk toch zou kunnen gebeuren hoef ik daar niet expliciet van uit te gaan.

  • Belangrijker is het 61,8% Fibonacci niveau rond 297,4 waar we vandaag aangekomen zijn. We zijn boven die grens gesloten en het niveau is daardoor ongebroken. Dit wil zeggen dat er hier eventueel een bodem zou kunnen ontstaan.

  • Zou dat niet het geval zijn dan gaan we niet direct naar het doel van het hoofd en schouders patroon, maar ik kijk onderweg op twee punten of er eventueel steun ligt. De eerste lijn waar steun zou kunnen liggen is het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 dat momenteel rond 295,8 te vinden is. De tweede lijn is de stippellijn rond 291,1 door oude toppen, teruggaand tot november 2008.

  • Voordat we in de Bollinger Bands kunnen gaan dalen moet er echter nog wel wat gebeuren. De onderste lijn die we vandaag hebben bereikt moet naar beneden gaan krullen waardoor de trend omslaat. Vanuit de huidige situatie kan deze lijn echter nog steun vormen en ons doen opveren, daar zal ik dus goed op moeten letten.

  • Een volgend punt dat mijn aandacht heeft is het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 314,4 - 296,5 rond 300,7. Dit niveau viel overigens samen met het 61,8% niveau van de daling 303,1 - 296,5 van vandaag. Het toekomstig verloop hangt samen met de ontwikkeling ten opzichte van dit niveau. 

  • Komen we boven 300,7 dan gaan we naar het 38,2% niveau rond 303,3, waarbij de onderkant van het gap van vandaag rond 303,1 een hindernis zou kunnen vormen. Boven 300,7 neem ik in ieder geval wel die onderkant van het gap als doel.

  • Ik ga zolang we onder 300,7 staan uit van een vervolg naar beneden.

  • Dat vervolg naar beneden is in de kwartiergrafiek namelijk al voorzichtig gestart. Ik ga het uiteraard wel verifiëren en dat doe ik aan de hand van de Fibonacci lijnen die ik over de stijging 296,5 - 300,7 van vandaag getekend heb. De drie magenta stippellijnen rond 299,1, 298,6 en 298,1 zouden een neerwaarts vervolg eventueel nog op kunnen vangen. Wil mijn veronderstelling van een voortgezette daling dus uitkomen dan moeten we onder 298,1 geraken. Vervolgens moet blijken of we door de bodem van vandaag zakken, uiteraard ook van belang voor het vervolg.
  • Zouden we boven 300,7 komen dan zal ik een en ander moeten herzien, we gaan dan namelijk zoals ik bij de uurgrafiek constateerde naar 303,1. Daar moet dan blijken of we al dan niet het gap van vandaag in gaan en uiteraard of de neklijn van het hoofd en schouders patroon uit de daggrafiek intact blijft. Dat is weer belangrijk voor het koersdoel 290,5 dat aan dit patroon gekoppeld zit. 

Resumerend: 

De AEX is deze week gedaald, waardoor we in de richting van de onderzijde van het kanaal x-a bewegen. Het is echter allerminst zeker dat we daadwerkelijk naar lijn a gaan, want er zijn een aantal redenen om in het achterhoofd nog van een stijging uit te blijven gaan. Ik denk dan aan de recente doorbraak van het 50% niveau in de weekgrafiek, het koersdoel 345 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in diezelfde grafiek en de mogelijkheid dat het 61,8% niveau in de daggrafiek steun blijkt. Hier staat een hoofd en schouders patroon in de daggrafiek tegenover dat een koersdoel van 290,5 heeft en geldig blijft zolang we niet terugkeren boven 303. Daar we vandaag het 23,6% niveau in de uurgrafiek hebben bereikt ga ik voorlopig uit van een daling. Als bewijs heb ik een daling onder 298,1 nodig, waarna een daling onder 296,5 een volgende stap naar 295,8 of eventueel 291,1 betekent. Zouden we boven 300,7 komen dan ligt het anders. We gaan dan namelijk naar 303,1, waarna het vervolg afhankelijk wordt van de vraag of we het gap van vanmorgen in gaan of juist weerstand ondervinden van de onderkant ervan. Is het eerste het geval en keren we terug in het overgeslagen gebied dan wordt het hoofd en schouders patroon ongeldig. Ondervinden we echter weerstand ter hoogte van de onderkant van het gap en start er vanaf dat punt een beweging omlaag, dan kan ik alsnog van een daling uit gaan.

En dan nog dit...

Jongstleden maandag schreef ik over de wonderlijke ontwikkeling dat de Nikkei naar beneden uit een patroon gebroken was, terwijl de Nasdaq juist een bodem probeerde te maken. Deze week is gebleken dat de Amerikaanse indices alsnog zijn gedaald, de Nikkei bleek de juiste voorspeller voor deze beursweek.

  • Afgelopen dinsdag ontwikkelde zich in deze grafiek na de uitbraak van afgelopen maandag nog een bullish harami. Dit staat bekend als een potentieel bodempatroon en de Nikkei leek zich dus even op te kunnen trekken aan de ontwikkeling in de VS. Dit bleek echter van korte duur, gisteren en vandaag daalde de Japanse index alsnog verder. De vraag is wat er nu gebeurt.
  • Dat kunnen we volgende week beoordelen aan de hand van het koersverloop ten opzichte van het 61,8% niveau rond 9705. Hier kan eventueel namelijk een bodem ontstaan. Zou de Japanse beurs hier geen steun vinden dan keert de beursgraadmeter waarschijnlijk terug naar een stand van 9050, al kan er dan rond 9510 eventueel nog wel steun blijken te liggen. 
  • Vermeldenswaard is tot slot nog het gap dat vandaag ontstond. De Japanse markt zou dit gap kunnen gaan sluiten met een stijging naar 9965, dat is althans wel een mogelijke ontwikkeling waar we ons rekenschap van moeten geven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 2 okt 2009, 19.14u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 okt 09.15u: AEX rond recente bodem geopend

2 okt 10.00u: Eerste steun gevonden op 50%

2 okt 11.00u: Dubbele bodem AEX rond 300,9

2 okt 12.00u: Stijging snel weer teruggedraaid

2 okt 13.00u: Balanceren op het randje met AEX

2 okt 14.15u: AEX al onder steunniveau geraakt

2 okt 15.00u: Cijfers VS een zware teleurstelling

2 okt 16.15u: Tegengestelde signalen in grafieken

2 okt 17.00u: Top rond intraday Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven