ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De aandelenmarkt heeft vandaag geprobeerd een stijging tot stand brengen. De AEX steeg na een negatieve opening namelijk tot een fractie boven het hoogste punt van gisteren. De index keerde echter voor een deel terug op haar schreden, wat uiteindelijk resulteerde in een daling van 0,4%. De candle die hierbij gevormd werd is een zogenaamde hammer, deze wijst op weerstand. Dit zou morgen een daling tot gevolg kunnen hebben.

  • Het laat zich aan de hand van de daggrafiek met Bollinger Bands echter niet voorspellen wat we morgen doen. De index kan in deze indicator zowel naar de middenlijn gaan, als opnieuw naar boven bewegen. Verder dus naar de volgende grafiek.

  • In deze grafieken zien we hoe de beurs vandaag uren achtereen heeft geprobeerd de top van gisteren uit te nemen. Het is uiteindelijk niet gelukt en er is een nieuwe top ontstaan. Deze ontwikkeling maakt de kans op een daling groot, edoch niet zeker. Er is vandaag namelijk een nieuwe bodem ontstaan rond 314,3, we kunnen zolang we daarboven blijven de weg naar boven nog kiezen.

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 309,4 -318,8. Er zijn drie Fibonacci niveaus waar nog steun gevonden zou kunnen worden, die vinden we rond 315,2, 314,1 en 313. De grafiek voorziet daarnaast in nog drie andere potentiële steunniveaus, namelijk de blauwe stippellijnen op 315,8, 314,3 (die we bij de uurgrafiek ook al zagen) en 312,6. Hoewel de kans op een daling zoals ik bij de uurgrafiek constateerde groot is hebben we pas zekerheid daaromtrent zodra we onder al deze steunniveaus zijn, dus pas als we ons onder 312,6 bevinden.
  • Morgenochtend is het allereerst zaak te kijken of we omhoog of omlaag gaan. Stijgen we dan volgt een poging om door de top van vandaag rond 318,8 te breken. Zou dat lukken dan gaan we verder richting 323,2, waar vorige week een top ontstond.
  • Gaan we morgen naar beneden dan zijn er zoals gezegd meerdere punten waar nog steun gevonden zou kunnen worden, namelijk 315,2, 314,3, 314,1, 313 en 312,6. Het laat zich niet voorspellen of we op een van deze punten een bodem vormen of verder dalen naar 309,4, het is daarom zaak dit van punt tot punt te beoordelen.

Resumerend: 

Een stijgingspoging volgend op een negatieve opening heeft vandaag niet tot resultaat geleid. Uiteindelijk gingen we toch met verlies de dag uit en ontstond een hammer die op weerstand wijst. De kans op een daling is mede gezien het feit dat de top van gisteren in de uurgrafiek niet blijvend doorbroken werd groot. Daar de bodem van vandaag echter boven die van gisteren ligt is het onmogelijk met zekerheid te zeggen dat we morgen verder omlaag gaan. Ik tast dus in het duister en kies zoals ik dat vaak doe de pragmatische weg. Een stijging morgen zou een aanval op de top van vandaag rond 318,8 inhouden. Een koersdoel laat zich echter pas bij een doorbraak van die waarde geven, dat wordt dan 323,2. Dalen we morgen dan kan er steun liggen op 315,2, 314,3, 314,1, 313 en 312,6. Het is dan zaak de ontwikkelingen van punt tot punt te volgen. Een eventuele daling onder 312,6 zou ons terug doen keren naar 309,4.

En dan nog dit...

De Belgische beurs heeft net als die in Amsterdam vooralsnog een lagere top neergezet. Ook onze zuiderburen echter staan nog dermate dicht bij deze top dat deze nog op eenvoudige wijze uitgenomen zou kunnen worden, zoals u hieronder in de daggrafiek ziet.

  • Het is met name de stijging van gisteren die ervoor gezorgd heeft dat het perspectief op een verdere stijging behouden bleef, zoals dat trouwens overal in Europa het geval was. We rennen immers met zijn allen achter dezelfde S&P500 futures aan tegenwoordig. De ontwikkeling van vandaag in België is gelijk aan die van ons, daar hoef ik dus verder geen woorden aan vuil te maken. Waar ik me op wil richten is op de steun- en weerstandsniveaus. 
  • Steun vinden we rond 2420, 2445 en 2470. Het gaat om Fibonacci niveaus, op elk van deze niveaus zou in het geval de BEL20 verder daalt eventueel een bodem kunnen ontstaan. Het gaat fout mocht de index onder 2470 komen, want dat zou een daling naar 2338 of lager tot gevolg hebben.
  • Weerstand ligt er rond 2555, neemt de Belgische beurs die uit dan loopt het uit op een stijging naar 2618 of hoger. Met dit en het vorige punt hebben we ons huiswerk gedaan en is het verder afwachten.
  • Blijft me over te vermelden dat ik morgen (woensdag 25 november) gedurende de dag vanwege andere verplichtingen helaas geen updates of actuele grafieken zal plaatsen. Mijn volgende bijdrage wordt de slotanalyse van morgen, die ik zoals te doen gebruikelijk aan het begin van de avond zal schrijven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 24 nov 2009, 19.14u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 nov 09.15u: Lagere AEX door daling in Azië

24 nov 10.00u: Top in uurgrafiek is bevestigd

24 nov 11.15u: Herstelbeweging van de AEX

24 nov 12.00u: AEX terug bij top van gisteren

24 nov 13.00u: Futures VS omlaag, dus AEX ook

24 nov 14.00u: Optimisme betreffende cijfers VS

Crucell: Lagere top, conclusie nog niet te trekken

24 nov 15.00u: Daling gevolgd op groeicijfer VS

24 nov 16.00u: AEX lager door daling indices VS

24 nov 17.00u: Hogere bodem beursgraadmeter

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven