ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van deze week omvat die van de vorige week, het is een engulfing bearish line. Daar dit een potentieel omkeerpatroon betreft moeten we ernstig rekening houden met een verdere daling. Zoals bij candlepatronen te doen gebruikelijk dient het omkeerpatroon volgende week vrijdag echter nog wel bevestigd te worden door middel van een rode candle. Dat zal volgende week mijn aandacht hebben.

  • De rode candle die vandaag in de daggrafiek is ontstaan heeft ons terug doen keren onder de stippellijn die middenin het kanaal x-a loopt, het kanaal met de donkerblauwe lijnen. Deze stippellijn speelt vanaf nu geen rol meer.

  • Wat nog wel een rol kan spelen is het 50% Fibonacci niveau van de stijging 297 - 323,2 rond 310,1. We zijn de dag bij dit potentiële steunniveau geëindigd,  hetgeen wil zeggen dat we aanstaande maandag eventueel zouden kunnen gaan stijgen.

  • Het gegeven dat we tevens aangekomen zijn bij het 50 daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50 draagt bij aan deze mogelijkheid. Deze lijn kan steun vormen, hoewel dat in de praktijk zoals u bijvoorbeeld aan het verloop van eind vorige maand ziet niet altijd het geval blijkt.

  • Het potentiële omkeerpatroon in de weekgrafiek zorgt ervoor dat een daling heel wel mogelijk is en dat wil zeggen dat we ook moeten kijken waar we heen zouden kunnen gaan mocht de beursindex verder dalen. Richtpunten zijn dan het 61,8% niveau rond 307 en het 76,4% niveau rond 303,2. Ik zou normaal gesproken dit laatste niveau niet meenemen in mijn analyses, dit vanwege het feit dat een 76,4% niveau zelden een rol speelt. In bovenstaande grafiek valt het echter samen met de lijn op 303 waar eerder steun lag, hetgeen reden is om het nu wel op te nemen. Zouden we door 303,2 en de stippellijn rond 303 zakken dan keren we terug naar 297. De achtereenvolgende richtpunten voor het geval de daling aanhoudt zijn hiermee 307, 303 en 297.

  • Zou ik alleen naar de daggrafiek met de Bollinger Bands kijken dan zou ik tot de conclusie moeten komen dat we volgende week verder dalen. De AEX is namelijk door de middellijn gezakt, wat in theorie een vervolg naar de onderkant van deze indicator mogelijk maakt. De daling onder de middellijn is een negatieve ontwikkeling, temeer daar deze lijn nu weerstandslijn zou kunnen worden.

  • In de uurgrafiek ziet u net als in de daggrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 297 -  323,2. Goed te zien is dat het 50% Fibonacci niveau rond 310,1 vandaag goed standgehouden heeft, maar dat index geen kans zag om te stijgen vanaf dit niveau. Dit brengt de mogelijkheid met zich mee dat we aanstaande maandag de neerwaartse beweging vervolgen tot onder dit niveau, om allereerst naar 307 te gaan.  Dit laat zich echter pas met wat meer zekerheid zeggen bij een stand onder het laagste punt van vandaag rond 309,4.

  • Weet de AEX maandag echter de weg omhoog te hervinden dan is het vervolg afhankelijk van het koersverloop ten opzichte van lijn b. De korte trend blijft naar beneden gericht zolang we ons onder deze lijn bevinden.

  • Op het moment dat het vandaag duidelijk werd dat er rond 310,1 steun lag tekende ik Fibonacci lijnen over het laatste deel van de daling, namelijk dat van 315,5 naar 309,4. Dit gaf als mogelijke weerstandsniveaus het 38,2% niveau rond 311,7, het 50% niveau rond 312,5 en het 61,8% niveau rond 313,2. Er ontstond vanmiddag een top op het 38,2% niveau, waardoor de aanname zich laat verdedigen dat we volgende week verder dalen. Komen we onder 309,4 dan houdt dat zoals gezegd een gang naar 307 of lager in.
  • Korte termijn toppen die in de middag ontstaan zijn echter altijd ondergeschikt aan het koersverloop dat zich nabeurs elders in de wereld voordoet en in dit geval ook van eventuele ontwikkeling in het weekend. Mocht van het koersverloop elders of van berichten in het weekend een positieve werking uitgaan waardoor de AEX stijgt, dan is lijn b een belangrijke weerstandslijn.  Deze lijn kan een eventuele beweging omhoog nog keren. Uiteraard zijn dan de niveaus  311,7, 312,5 en 313,2 eveneens potentiële weerstandsgrenzen. Verbetering kan er alleen optreden in het geval we naar boven door deze drie grenzen breken.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is deze week een potentieel omkeerpatroon ontstaan met de naam engulfing bearish line, wat een daling volgende week waarschijnlijk maakt. Het is uiteraard zaak om volgende week vrijdag te controleren of dit patroon bevestigd wordt met een rode candle. Uit de daggrafiek blijkt dat we op een potentieel steunniveau aangekomen zijn, namelijk het 50% Fibonacci niveau rond 310,1. Willen we hier een bodem maken dan zullen we in de kwartiergrafiek door lijn b en de weerstandsniveaus 311,7, 312,5 en 313,2 heen moeten breken.  Daar ga ik aanstaande maandag uiteraard op letten. Er is echter alle aanleiding om met een daling rekening houden, een daling die zich voordoet zodra we onder 309,4 geraken. Een dergelijke beweging zou ons naar 307 of lager doorgaan. Andere mogelijke richtpunten zijn dan de stippellijn op 303 en de laatste bodem op 297. De stippellijn op 303 komt echter pas aan de orde onder 307 en de bodem op 297 pas onder 303.

En dan nog dit...

U heeft het misschien gemerkt, ik ondervind momenteel nogal wat technische problemen met mijn site. Updates en grafieken laten zich door mij slechts met grote moeite plaatsen, wat tot gevolg heeft dat u mijn pagina's mogelijk te laat of naar ik begrepen heb in een enkel geval helemaal niet ziet. De site kan ook langzaam zijn. De oorzaak is mij inmiddels bekend, maar het is helaas nogal wat werk om het te repareren. Ik ben daar vandaag onvervaard mee aan de slag gegaan, zo fanatiek zelfs dat ik vanmiddag niet eens doorhad dat het vandaag de derde vrijdag van de maand was en dientengevolge optie expiratie. Ik wil mij daarom bij deze verontschuldigen voor eventuele moeilijkheden die u ondervindt bij het bezoeken van mijn site en voor mogelijkerwijs optredende onvolkomenheden in mijn analyses. Ik denk in de loop van volgende week de problemen achter me te kunnen laten, dat is in ieder geval het goede nieuws waar ik mee af wil sluiten. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 20 nov 2009 19.06u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 nov 09.15u: Herstelbeweging op de beurzen

20 nov 10.00u: Doorbraakpoging niet geslaagd

20 nov 11.00u: Nogmaals een poging naar boven

20 nov 12.15u: AEX heeft daling weer opgepakt

20 nov 13.00u: AEX is door bodem van gisteren

20 nov 14.00u: Steun gevonden rond richtpunt

20 nov 15.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek

20 nov 16.00u: Kopers stellen zich nog teweer

20 nov 17.00u: AEX in een zijwaartse beweging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven