ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs opende vandaag hoger, maar sloot uiteindelijk op een verlies van een half procent. Hierdoor is een candle ontstaan die het lichaam van de voorgaande candle omvat en zodoende geldt als engulfing bearish line. Het handelt om een potentieel toppatroon. 

  • Gisteren werd al een inverted hammer gevormd, eveneens een potentieel toppatroon. Die inverted hammer is door de daling van vandaag bevestigd als top, hetgeen me er vooralsnog van uit doet gaan dat een verdere daling zal volgen.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft net als gisteren zowel de mogelijkheid van een stijging als die van een daling aan. De bovenste lijn van de indicator is een potentiële weerstandslijn, de gestippelde middenlijn een mogelijke steunlijn.

  • In de uurgrafiek heb ik Fibonacci lijnen getekend over de stijging 314,7 - 321,2. De AEX zakte vanmiddag door het 50% niveau, maar bereikte door een herstelbeweging in de VS het 61,8% niveau rond 318 niet.  Zouden we morgen toch nog dalen dan is dat niveau het eerst in aanmerking komende richtpunt.

  • In de grafiek ziet u nog een extra set Fibonacci lijnen, namelijk die over de stijging 297 - 323,2. Deze lijnen heb ik om het onderscheid te maken met de andere Fibonacci lijnen grijs getekend. Het eerste potentiële steunniveau in deze set is het 23,6% niveau rond 317. Dit is dan ook het tweede richtpunt, van toepassing mochten we onder 318 komen.

  • Om het beeld compleet te maken geef ik u ook nog een derde richtpunt, dat is de bodem van 13 november jongstleden rond 314,7. Het spreekt voor zich dat ik niet direct uit wil gaan van een daling naar deze grens, maar dat ik dat pas wil doen zodra de AEX door 318 en 317 is gezakt.

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 322,7 - 318,2. Er is vanmiddag een top ontstaan rond het 50% niveau, hetgeen de aanname rechtvaardigt dat de beursgraadmeter morgen verder zal dalen.
  • Een en ander is uiteraard nog afhankelijk van het koersverloop in de Verenigde Staten. Ziet men daar kans de negatieve ontwikkeling van vanmiddag te keren dan zouden we met onze AEX eventueel toch nog kunnen stijgen.  Verder naar boven gaan we zodra we boven 320,5 komen, het punt waar vanmiddag een top ontstond. Weerstand kan er dan nog liggen rond 320,6, de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat vanmiddag werd afgerond. Het andere potentiële weerstandsniveau ligt rond 321. De ontwikkeling zou ten positieve keren mochten we naar boven door dit laatste niveau breken, want dat zou een terugkeer naar 322,7 aannemelijk maken.

Resumerend: 

Gisteren gaf de daggrafiek ons een inverted hammer te zien en die candle is vandaag bevestigd als top. Er is nog een extra toppatroon aan toegevoegd, namelijk een engulfing bearish line. Daar er tevens een top is ontstaan rond het 50% niveau in de kwartiergrafiek ligt het in de lijn der verwachting dat we morgen verder dalen. Achtereenvolgende richtpunten zijn 318, 317 en 314,7, waarbij voor de laatste twee geldt dat zij alleen bereikt kunnen worden na een daling onder het hoger gelegen richtpunt. Zouden we morgen toch nog stijgen en boven 320,5 komen dan kan er weerstand liggen rond 320,6 en 321. Zolang we dan niet boven de laatste grens geraken zouden we later dan alsnog naar de voornoemde richtpunten toe kunnen gaan. Zouden we de beide grenzen 320,6 en 321 daarentegen weten te passeren dan keren we terug naar 322,7.

En dan nog dit...

Er doet zich in de daggrafiek van de Nasdaq momenteel een patroon voor dat je niet zo vaak ziet en dat ik daarom ter sprake wil brengen. Het gaat om een wijder wordende driehoek.

  • De lijnen c en c' lopen uit elkaar en hebben een gelijke, maar tegengestelde hellingshoek. Deze divergerende lijnen vormen samen een wijder wordende driehoek. Een dergelijk patroon heeft meestal drie toppen en twee bodems, daarom wordt het in de technische analyse ook wel een five point reversal pattern genoemd. Het komt bij dit patroon over het algemeen van een uitbraak naar beneden. Dit betekent dat we vanaf de huidige positie een daling naar en onder lijn c mogen verwachten. 
  • Dit gaat over mocht de Nasdaq naar boven uit het patroon breken, een uitbraak naar boven zou namelijk niet passen bij deze van nature bearish formatie. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 18 nov 2009, 19.28u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 nov 09.15u: Beursdag start met een stijging

18 nov 10.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

18 nov 11.00u: Klein vlaggetje in de grafiek

18 nov 12.00u: Vloertje onder AEX index gelegd

18 nov 13.00u: AEX index is weer wat opgelopen

18 nov 14.00u: Daling onder lijn direct hersteld

18 nov 15.00u: AEX omlaag na Amerikaans cijfer

18 nov 16.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

Prologis: Aangekomen bij potentiële weerstand

18 nov 17.00u: Koersdoel 318 werd niet bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven