ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is vandaag een tweede inverted hammer ontstaan, iets dat de kans op een daling normaal gesproken doet toenemen. Het gegeven dat we gisteren het 61,8% Fibonacci niveau hebben gepasseerd maakt het beeld echter wel gecompliceerder dan het normaal gesproken zou zijn. Een stijging boven een 61,8% niveau betekent namelijk veelal een voortzetting naar boven. De twee inverted hammers en het nog te sluiten gap van gisteren geven echter voldoende aanleiding om sterk met een daling rekening te houden.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands geeft ruimte voor een beweging naar de onderkant van het gap van gisteren rond 315,5 of iets lager. De index zou het gap namelijk kunnen sluiten en toch boven de middellijn van deze indicator kunnen blijven, de middellijn die steun zou kunnen vormen. In deze indicator is een stijging echter eveneens mogelijk, op dit moment hebben we aan dit gereedschap dus niets.

  • De index heeft in de uurgrafiek vanmorgen steun gevonden ter hoogte van het laagste punt van gisteren en vanmiddag vervolgens weerstand op het niveau waar gisteren een dubbele top ontstond. Hierdoor is tussen 316,7 en 320,1 een zogenaamde rechthoek ontstaan. Een rechthoek is een voortzettingspatroon, wat betekent dat de AEX de stijging zou kunnen vervolgen. Voortzetting naar boven vindt plaats zodra de AEX door 320,1 breekt. Koersdoel zou dan worden 325,8, berekend door de rechthoek naar boven om te klappen. Rond de waardes 321,1 en 321,8 die ik gisteren noemde zou dan eventueel weerstand kunnen liggen.

  • Er is echter nog een kans dat het gap dat gisteren ontstond morgen alsnog gesloten gaat worden, daarom wil ik niet voetstoots van een vervolg naar boven uitgaan. Er is een daling naar 315,5 nodig om het gisteren overgeslagen gebied te vullen en ik wil dus rekening houden met de mogelijkheid dat we naar die grens gaan. Dit gebeurt als we onder 316,7 komen.
  • Een daling onder 316,7 zou echter een lager koersdoel geven, namelijk 313,3. Dit koersdoel heb ik bepaald door de rechthoek naar beneden om te klappen. Van lijn q verwacht ik niet veel in de zin van steun, want daarvoor liggen de punten waardoorheen die lijn getrokken is zo langzamerhand wat te ver terug in de tijd.
  • Wat ons morgen dus te doen staat is wachten op een uitbraak naar boven of naar beneden uit rechthoek, respectievelijk resulterend in een stijging naar 323,5 of een daling 313,3.

Resumerend: 

Er is vandaag een tweede inverted hammer ontstaan in de daggrafiek en dat geeft me aanleiding om met een daling rekening te houden. Het gap van gisteren zou bovendien nog gesloten moeten worden en dat sterkt me ondanks stand boven het 61,8% niveau in de daggrafiek in de gedachte dat we morgen zullen dalen. In de uurgrafiek is echter een rechthoek ontstaan, wat een voortzettingspatroon is en dus op een stijging wijst. De richting waarin we de rechthoek verlaten moet morgen uitsluitsel geven. Breken we naar boven door 320,1 dan wordt het doel 323,5. Er zou dan de rond 321,1 en 321,8 eventueel nog weerstand kunnen liggen. Verlaten we de rechthoek aan de onderkant door een daling onder 316,7 dan gaan we  naar 313,3, waarbij er rond de onderkant van het nog te sluiten gap van gisteren 315,5 dan mogelijkerwijs nog steun zou kunnen liggen.

En dan nog dit...

De S&P500 index heeft gisteren een interessant punt bereikt dat ik vanavond kort wil bespreken. Ik doe dat aan de hand van de daggrafiek van deze index van 19u vanavond die u hieronder ziet.

  • De S&P500 heeft de top van vorige maand bereikt en ondervindt hier momenteel weerstand. Dit is relevant voor het vervolg. In de grafiek ziet u namelijk een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Iedere top lag de laatste maanden steeds boven de voorgaande top, elke bodem kwam uit boven de voorafgaande bodem. Het moet van een doorbraak door de oktober top komen wil dit patroon van hogere toppen en hogere bodems gehandhaafd blijven en de stijgende trend aangehouden. De vorming van een dubbele top die zich momenteel lijkt aan te kondigen zou daarentegen een verzwakking van het beeld betekenen, dat is dus iets om vandaag en morgen attent op te zijn. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 12 nov 2009, 19.17u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 nov 09.15u: Meteen gestegen na lagere start

12 nov 10.00u: Lagere top AEX in kwartiergrafiek

12 nov 11.00u: Steun voor AEX bij bovenzijde gap

12 nov 12.15u: AEX terug naar top van vanmorgen

12 nov 13.00u: AEX weer onder slot van gisteren

12 nov 14.00u: Daling AEX opnieuw opgevangen

12 nov 15.00u: Index door cijfers weer gestegen

12 nov 16.00u: Nogmaals een poging naar boven

Oce: Boel op zijn kop door stijging van gisteren

12 nov 17.00u: Het lukt vandaag niet naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven