ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren schreef ik over de vorming van een hammer en de mogelijkheid dat deze candle een bodem zou kunnen gaan vormen. Ik vertelde u dat er voordat we daadwerkelijk over een bodem konden spreken nog wel bevestiging nodig was in de vorm van een stijging. Welnu, die bevestiging kwam er vandaag. Er is een definitief een bodem gevormd rond 297.

  • In de grafiek ziet u een patroon van hogere toppen, waarvan de laatste op 16 oktober jongstleden is ontstaan. Het patroon van hogere bodems is echter verstoord, want de bodem van 2 oktober jongstleden en die van gisteren liggen op hetzelfde niveau, want het halve punt verschil is verwaarloosbaar. De grote vraag is nu waar de volgende top gaat ontstaan, dat zal boven 328,5 moeten zijn wil de markt het patroon van hogere toppen en daarmee de stijgende trend handhaven. Wordt er een lagere top gevormd dan is namelijk het gehele patroon van hogere toppen en hogere bodems verstoord, hetgeen een negatieve voorbode voor het koersverloop zou zijn.

  • Er zijn een aantal niveaus waar weerstand kan liggen, punten dus waar eventueel zo'n lagere top zou kunnen ontstaan. Bij het eerste punt zijn we aangekomen, het betreft namelijk de dalende magenta stippellijn waar de candle van vandaag tegenaan staat. Dit is het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50.

  • Andere niveaus waar een stijging eventueel nog op stuk zou kunnen lopen zijn de Fibonacci niveaus van de daling 328,5 - 297 rond 309, 312,7 en 316,5.

  • Dan zijn er nog twee lijnen die als potentiële hindernis gelden, dat zijn de stijgende stippellijn middenin het kanaal x-a en de stippellijn rond 315,3 door de top die in september van dit jaar ontstond. Verder kan er bij de recente top rond 310,8 mogelijkerwijs nog weerstand liggen.

  • Het 61,8% niveau rond 316,5 is van deze reeks mogelijke hinderpalen het belangrijkst. Een stijging tot boven die grens zou een voortzetting naar 328,5 of hoger waarschijnlijk maken. De andere kant van de medaille is dat er zolang dit Fibonacci niveau niet uitgenomen is op elk van de lijnen of niveaus uit de genoemde rij nog een top gevormd kan worden.

  • De AEX is in de daggrafiek met Bollinger Bands opgeveerd van de onderste lijn van deze indicator, deze is steun gebleken. Er kan in deze indicator in principe een stijging naar de middellijn volgen, al vormt dit stuk gereedschap daar overigens geen garantie voor. De middellijn geldt in elk geval als potentiële weerstandslijn, alsof er nog niet genoeg drempels op de weg naar boven lagen .

  • In de uurgrafiek is vandaag een grote stijgende wig ontstaan, maar ik ben niet geheel gelukkig met dit patroon. Het is me te lang en te steil voor een goed bruikbare wig. Zo'n patroon hoort in mijn beleving beperkt van grootte en beperkt van hellingshoek te zijn. Dit neemt niet weg dat een eventuele daling onder lijn o een negatieve ontwikkeling zou zijn en een mogelijk vervolg van de dalende trend zou betreffen. Ik let morgen dus op lijn o.

  • Blijven we overigens boven de lijn dan ga ik van een vervolg naar boven uit, zeker als we naar boven door lijn o' mochten breken.

  • De reden dat ik een mogelijke uitbraak naar boven ten berde breng is dat er aan het eind van de handelsdag in de kwartiergrafiek een dalende wig is ontstaan. Dit patroon geeft aan dat de markt denkt aan een opwaarts vervolg, een wig is namelijk een voortzettingspatroon. Beleggers zijn positief gestemd. Beleggers wilden nog net niet niet zover gaan om al een uitbraak uit deze dalende wig tot stand te brengen, maar zijn getuige het patroon wel optimistisch gestemd.
  • Stijgen we verder dan ligt het eerste potentiële weerstandsniveau in deze grafiek rond 307,1, waar recent een paar bodems ontstonden die afgelopen 30 oktober samen de neklijn van een hoofd en schouders patroon vormden. Deze lijn vormt daardoor een mogelijk obstakel.
  • Breken we naar beneden uit de grote wig o-o' dan kan er steun liggen rond 304,6 en 303,5. Andere mogelijke steunniveaus bepaal ik dan in mijn updates aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen. Dat wil ik op dit moment nog niet doen, dat zou omdat er nog geen uitbraak staat prematuur zijn.

Resumerend: 

De bodem van gisteren is als zodanig bevestigd, wat reden voor mij was om vast te stellen waar we op de weg naar boven eventueel weerstand zouden kunnen ondervinden met onze AEX-index. Er zijn nogal wat niveaus en lijnen waar dat het geval zou kunnen zijn, lopend vanaf het 50daags exponentieel gemiddelde waar we vandaag aangekomen zijn tot het 61,8% niveau rond 316,5. We zullen al deze weerstanden, met name 316,5, moeten overwinnen willen we kunnen voorkomen dat er een lagere top onder 328,5 gaat ontstaan. Zet ik ze op een rij dan kom ik tot de volgende potentiële obstakels: 307,1, 309, de middellijn in het kanaal x-a, 310,8, 312,7, de middellijn van de Bollinger Bands, 315,3 en 316,5. De exacte volgorde kan variëren afhankelijk van de snelheid waarmee we stijgen. Deze reeks is uiteraard alleen van belang als we daadwerkelijk verder omhoog gaan. Zouden we namelijk naar beneden uit de wig o-o' in de kwartiergrafiek breken dan wordt het zaak mogelijke steunniveaus vast te stellen. Twee kan ik er al noemen, namelijk 304,6 en 303,5, andere niveaus bepaal ik pas als het daadwerkelijk zover is. De uitbraak is er tenslotte nog niet en de markt heeft met de vorming van de dalende wig in de kwartiergrafiek getoond optimistisch gestemd te zijn. Vooruitlopen op een eventuele daling lijkt me dus niet verstandig.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de internationale indices lijkt altijd veel op elkaar, wat komt omdat de graadmeters met allerlei draadjes aan elkaar verbonden zijn. U moet dan denken aan gemeenschappelijke noteringen, overkoepelende (sector)indices met bijbehorende futures en het gegeven dat ze allemaal achter de Amerikaanse futures aanrennen. Een blik op de CAC40 leert ons de overeenkomsten, maar ook een verschil met onze AEX.

  • Om met het verschil te beginnen, het patroon van hogere bodems is in Frankrijk al beëindigd, er is namelijk al een lagere bodem ontstaan.
  • Een parallel is dat er een bodem is ontstaan die ter hoogte van een voorgaande bodem ligt, namelijk die van begin september. Ook hier is nu de vraag of er al dan niet een lagere top zal ontstaan. Hiervoor is maar één waarde van belang, namelijk het 61,8% niveau rond 3775. Dit komt overeen met onze grens 316,5. Passeert de CAC40 3775 dan kan de beurs gaan proberen het patroon van hogere toppen intact te houden door middel van een stijging boven 3915. Ontstaat er op of onder 3775 echter een lagere top dan is betekent dat een voortzetting van de daling omdat dan het patroon van hogere toppen en hogere bodems omgeslagen zou zijn in een proces van lagere toppen en lagere bodems. Franse beleggers, faites vos jeux. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 4 nov 2009, 19.12u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 nov 09.15u: AEX naar boven uit kanaal gebroken

4 nov 10.00u: Index na uitbraak verder gestegen

4 nov 11.00u: AEX heeft 23,6% niveau bereikt

4 nov 12.15u: Weerstand 304,4 tot nog toe intact

4 nov 13.00u: Nieuwe poging tijdens de lunch

4 nov 14.00u: Dubbele top AEX index rond 304,6

4 nov 15.00u: Slechte cijfers, toch een stijging

4 nov 16.15u: Weer een tegenvaller, weer omhoog

4 nov 17.00u: Stijgende trendlijn in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven