ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 0,9% onder het slot van gisteren geëindigd en heeft op een halve punt na de bodem die op 12 oktober jongstleden rond 296,5 ontstond bereikt. De candle die vandaag werd gevormd wijst op de aanwezigheid van steun, wat wil zeggen dat er vanaf hier eventueel een stijging zou kunnen volgen. Het gaat namelijk om een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. Morgen dient er uiteraard nog bevestiging te volgen, ontstaat er een groene candle in deze daggrafiek dan is de nieuwe bodem een feit.

  • De magenta stippellijnen in de grafiek zijn Fibonacci lijnen over de stijging 195 - 328,5 die van maart tot oktober van dit jaar heeft plaatsgehad. De candle van vandaag staat met het onderste punt precies op het 23,6% niveau van die stijging dat rond 297 ligt. Ik ging vandaag gedurende de dag uit van een daling naar 296,5, waarbij ik in de veronderstelling verkeerde dat de beurs het resterende halve indexpunt wel zou overbruggen. Dit blijkt geen juiste inschatting te zijn geweest, de index heeft 296,5 niet bereikt. Hoewel het niet vaak voorkomt dat er een bodem ontstaat rond een 23,6% niveau moet ik hier vanwege de hammer nu wel rekening mee houden. Morgen weten we meer.

  • De index is in de daggrafiek met Bollinger Bands onder de indicator geweest, maar erbinnen gesloten. Dit wil zeggen dat de graadmeter hier nog steun zou kunnen ondervinden, maar dan mag er morgen geen daling volgen.

  • Doorslaggevend voor het vervolg wordt morgen het koersverloop ten opzichte van het dalend trendkanaal m-m' in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. De AEX heeft aan het eind van de middag een serieuze poging gewaagd om naar boven uit het kanaal te breken, maar de poging strandde. Het kanaal bleef intact en daarmee ook de dalende trend.

  • Het is zoals u ziet wel een dubbeltje op zijn kant geweest. De graadmeter is met meerdere candles boven lijn m geweest, maar steeds weer onder de lijn teruggekeerd. We staan er overigens erg dicht onder, wat wil zeggen dat een doorbraak morgen relatief eenvoudig te realiseren is. Breekt de beursindex alsnog naar boven uit dan is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 304,7 - 297 rond 301,7 relevant. Wordt dat namelijk gepasseerd dan volgt een verder herstel naar de top rond 304,7.
  • Zolang het 61,8% niveau niet doorbroken wordt kan er ook in het geval van een stijging boven lijn m toch nog een daling volgen.
  • Helder is het wat er gebeurt wanneer de index onder lijn m blijft. De dalende trend blijft dan intact, waardoor er een daling naar de onderzijde van het kanaal m-m' zou kunnen volgen. Rond 296,5 en 297 kan er dan uiteraard eventueel nog steun liggen. dit vanwege het feit dat daar op respectievelijk 12 oktober jongstleden en vandaag bodems ontstonden. Eenmaal onder 296,5 kan het vizier op lijn m' worden gericht.

Resumerend: 

De AEX index is vandaag gedaald, maar de hammer op het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek biedt de beurs in principe de mogelijkheid tot de vorming van een bodem. Daarvoor is wel een opwaartse uitbraak uit het kanaal m-m' en een stijging boven 301,7 nodig, hetgeen ons dan naar 304,7 zou doen gaan. Zolang we ons binnen het kanaal bevinden is de neerwaartse korte termijn trend intact en ga ik daarom uit van lagere koersen. Steun kan er liggen rond 296,5 en 297, eenmaal onder 296,5 gaan we met onze beursbarometer naar lijn m'.

En dan nog dit...

Afgelopen 15 oktober constateerde ik dat de goudprijs de bovenste lijn van een stijgend kanaal had bereikt, een daling naar de onderkant van het kanaal zat in het vat. Inmiddels is het goud na die beweging weer met kracht verder gestegen en opnieuw onderweg naar de bovenkant van het kanaal.

  • De onderkant van het kanaal f-f ' heeft zoals u ziet steun gevormd, hetgeen heeft geleid tot handhaving van de stijgende trend. Het ligt voor de hand dat de goudprijs op gaat lopen naar lijn f ', wat afhankelijk van de snelheid waarmee de stijging verloopt neerkomt op een stijging naar een waarde tussen $1100 en $1105. 
  • Zou lijn f ' overigens niet bereikt worden dan is het zaak om op te letten en de beweging ten opzichte van de onderzijde van het kanaal wederom centraal te stellen. Daar moet de prijs dan uiteraard boven blijven. Op dit moment echter is er geen sprake van een top en ligt de focus dus op een stijging naar de bovenste lijn van het kanaal. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 3 nov 2009, 18.55u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 nov 09.15u: AEX vlak boven bodem van gisteren

3 nov 10.00u: Onder 299,9, maar nog wel steun

3 nov 11.00u: AEX na vorming vlag verder gedaald

3 nov 12.00u: Korte termijn kanaal AEX ontstaan

3 nov 13.00u: Index is nog niet verder gedaald

3 nov 14.00u: Grote vlag in wording voor AEX

3 nov 15.00u: Stijgende wig afgerond in grafiek

3 nov 16.00u: Onverwachte beweging omhoog AEX

Ten Cate: Hogere bodem en stijgende trendlijnen

3 nov 17.00u: Poging om uit het kanaal te breken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven