ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 291209

  • De AEX sloot gisteren op 336,11, wat zoals ik 's avonds aan de hand van de weekgrafiek schreef neerkwam op een slot in de nabijheid van het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 rond 336. De grote vraag is of de beurs deze week kans ziet om -gebruik makend van de mogelijkheid die het lage volume biedt- dit niveau uit te nemen. Het slot van vandaag ligt op 337,3, wat wil zeggen dat we 1,3 indexpunten boven de belangrijke grens staan. We zullen straks zien dat er daar aan het einde van de dag nog wel flink voor aan de index getrokken moest worden, maar het slot staat er. We hebben nu nog iets meer dan anderhalve beursdag om vast te stellen of we boven 336 blijven. Donderdagmiddag om 14.01u komt de slotstand van dit jaar tot stand en dan zal duidelijk zijn of we de grens doorbreken.

  • Zolang we blijven stijgen bestaat de mogelijkheid dat we naar 345 gaan, het koersdoel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat op 24 juli van dit jaar werd afgerond. Hiertoe kunnen we letten op de beweging ten opzichte van lijn t, zolang de AEX boven deze lijn noteert is de beweging in ieder geval naar boven gericht.

  • De candle die vandaag is ontstaan is een kleine inverted hammer en zodoende een mogelijke top. Terughoudendheid is echter op zijn plaats. Deze en vorige week zijn meerdere potentiële toppatronen gevormd, maar het koste de markt door de dunne handel geen enkele moeite om boven die candles te komen. Pas als de inverted hammer gevolgd wordt door een daling onder lijn t en op die wijze wordt bevestigd is een top gezet.

AEX daggrafiek BB 291209

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons hoe sterk de markt erbij ligt. De AEX blijft voortdurend aan de bovenkant van de scherp stijgende bovenste lijn, hetgeen op een krachtige trend wijst. De trend blijft intact zolang we met de index boven de middellijn staan.

AEX uurgrafiek 291209

  • Vandaag tekende ik lijn u in de grafiek, waar we vanmiddag doorheen zakten. Tot dusverre heeft dit echter geen negatieve uitstraling gehad, want de index vond steun rond 336,6, de top van gisteren. De graadmeter kan vanaf dit niveau eventueel verder stijgen.

AEX kwartiergrafiek 291209

  • In de kwartiergrafiek wil ik aandacht besteden aan de laatste candle. Het is de candle van de slotveiling, de periode na 17.30u die beheerst wordt door grote spelers. Zij gebruikten de veiling om de index aan het slot nog wat hoger te zetten, hiermee de graadmeter afhoudend van een daling naar 336,1. Die waarde was het koersdoel van de M-vormige top die door een dubbele top en de daaropvolgende daling onder 337,1 was ontstaan. De daling naar dat doel werd effectief bestreden in het onderonsje van de grote jongens, dat was wat ik bedoelde toen ik bij de daggrafiek schreef dat er nog wel flink aan getrokken moest worden om aan het eind van de dag boven 336 te blijven. Het is duidelijk welk doel de late kopers voor ogen staat.
  • Vanmiddag noemde ik het 61,8% niveau van de stijging 335,6 - 338,1 rond 336,6 als mogelijk steunniveau, een fractie erboven is nu inderdaad een bodem ontstaan. Zouden we morgen door 336,6 zakken dan reken ik op een daling naar 335,6 of lager. Zolang we boven 336,6 blijven kunnen we verder omhoog, waarmee de markt dan werkt aan het behoud van de doorbraak door de weerstand rond 336 waar ik deze analyse mee startte.

Resumerend: 

De AEX heeft vanaf vorige week maandag elke dag winst geboekt, ook vandaag eindigden we weer met een groene candle. Het bracht ons boven 336, het belangrijke 38,2% niveau in de weekgrafiek waar ik gisteren over schreef, dat we deze week zouden kunnen doorbreken. In de markt leeft de uitdrukkelijke wens om deze doorbraak tot stand te brengen, dat blijkt wel uit de stijging die in de slotveiling tot stand kwam. Er is een bodem ontstaan rond het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek op 336,6. Blijven we boven die waarde dan kunnen we verder richting 345, komen we eronder dan gaan we naar 335,6 of lager, wat de spanning omtrent de doorbroken weerstand 336 erin zou houden.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag vertelde ik u dat de FTSE100, de Britse beursindex, de top naderde die vorige maand rond 5400 was ontstaan. Die top is vandaag doorbroken.

  • In principe moet op een doorbraak als deze een vervolg naar lijn p kunnen volgen, maar deze keer kan ik u niets toezeggen. De Britse beurs kende voor het laatst op vrijdag 18 december een normaal volume, daarna was het niets meer. Prachtig die vijf groene candles, maar het stelt in feite niets voor. Ze zijn uitermate eenvoudig te realiseren geweest en de waarde ervan is dientengevolge maar betrekkelijk. De eerste weken van januari komt het er pas op aan. Op basis van bovenstaande grafiek kan ik u in ieder geval zeggen dat de FTSE boven 5400 zal moeten blijven wil de Britse markt voorkomen dat het een bull trap wordt en er alsnog een daling volgt. Zolang de index niet terugzakt onder 5400 is lijn p het doel van de beweging. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 29 dec 2009, 18.55u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 dec 09.15u: AEX vanmorgen wederom omhoog

29 dec 10.00u: Steun AEX rond top van gisteren

29 dec 11.00u: Verdediging opgezet rond 336,6

29 dec 12.00u: AEX boven top van vanmorgen

29 dec 13.00u: Beursindex weer verder omhoog

29 dec 14.00u: Iets lager, beweging omhoog intact

29 dec 15.15u: Stijging op tegenvallend cijfer VS

29 dec 16.00u: AEX door korte termijn lijn gezakt

29 dec 17.00u: Dubbele top voor onze AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven