ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 0,3% gedaald en dat betekent dus op zich niet veel. Toch is er aan de hand van de candle van vandaag wel het een en ander te zeggen over het koersverloop van vandaag. De candle die is ontstaan is namelijk een doji, een candle die door het smalle lichaam (ontstaan doordat opening en slot dicht bij elkaar lagen) op twijfel wijst. De beurs wist geen richting te kiezen. Een tweede interessant gegeven is dat de candle voor het grootste deel en in ieder geval met het lichaam binnen zijn voorganger valt. Dit maakt het tot een bearish harami en dat is een potentieel omkeerpatroon. Deze candle moet echter nog wel bevestigd worden met een daling voordat er daadwerkelijk van een omkeer sprake is. Op dit moment is het niet meer dan een indicatie.

  • De candle betekent in de daggrafiek Bollinger Bands in ieder geval niets negatiefs. De AEX koerst in het bovenste deel van de indicator en de lijnen stijgen voorzichtig wat, hetgeen wijst op de mogelijke start van een trendmatige beweging omhoog. Deze beweging kan er komen zolang we boven de middellijn blijven.

  • Van belang is morgen uiteraard lijn j, zouden we onder die lijn geraken dan moeten we gaan zoeken naar eventuele steunniveaus die de opwaartse beweging nog zouden kunnen redden. Eén ervan is dan de bodem van vandaag rond 318,5. Een daling onder die grens zou een negatieve ontwikkeling zijn, de beurs zou dan op zoek moeten naar een nieuw bodemniveau. Uiteraard zou ik in zo'n geval nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen om vast te stellen op welke niveaus theoretisch zo'n nieuwe bodem zou kunnen ontstaan.

  • Vandaag ontstond er rond 321,9 een dubbele top. Die top heeft morgen uiteraard ook een speciale positie. Weten we namelijk boven 321,9 te komen dan volgt een tweede poging om door de weerstand rond 323,2 te breken. Wellicht slagen we er dan in tegenstelling tot afgelopen vrijdag wel in om door te breken, wat ons dan verder naar 328,5 zou doen gaan waar het hoogste punt van het jaar tot dusverre te vinden is.

  • Ik noemde bij de uurgrafiek lijn j als belangrijke lijn, het is een potentiële steunlijn. Behalve rond dat punt kan er rond 320,2 nog steun liggen en rond het 61,8% niveau rond 319,8. Negatief is de ontwikkeling pas als we door 319,8 en lijn j zakken.
  • Het slot lag vandaag rond het 50% niveau, wat wil zeggen dat er op dit punt bodemvorming op zou kunnen treden.

Resumerend: 

De candle van vandaag is een doji die twijfel uitdrukt en het is bovendien een bearish harami die een mogelijke omkeer aangeeft. Morgen zal blijken of het inderdaad een omkeerpunt is, want de candle is nog niet bevestigd en het laat zich daardoor nog niet voorspellen wat het gaat worden. Belangrijk zijn de slotstand van vandaag en de steun rond 319,8 en lijn j. Zouden we dalen dan kan er zowel vanaf 319,8 als vanaf lijn j nog een nieuwe stijging opgestart worden. Gebeurt dat of stijgen we morgen meteen dan is de dubbele top rond 321,9 relevant, breken we daar namelijk doorheen dan gaat de AEX nogmaals proberen boven 323,2 te komen. Eenmaal boven 323,2 zou de weg naar 328,5 vrij zijn, de ontwikkeling rond 323,2 is in het geval van een stijging dus cruciaal. Zouden we door lijn j zakken dan moet de markt op zoek naar een nieuwe bodem. Het eerste mogelijke steunniveau zou dan 318,5 zijn, andere potentiële bodemniveaus bepaal ik dan in de updates.

En dan nog dit...

De dollar is afgelopen vrijdag sterker geworden en dat zie je direct terug in de goudprijs. Vergeet bij het goud alle verhalen over onzekerheid die een motivatie vormt om goud te kopen, inflatie als reden waarom goud attractief is of de functie van het edele metaal als vluchthaven. Dat is momenteel allemaal niet aan de orde, het is op dit moment de dollar die in grote mate bepalend is voor de prijs van goud en ook voor commodities in het algemeen. Producenten willen meer dollars voor hun grondstoffen en metalen op het moment dat de dollar zwak is. Sterkt de dollar weer aan dan neemt men genoegen met lagere prijzen.

  • Vorige week maandag schreef ik al dat de versnelling van de stijging van de goudprijs reden was voor terughoudendheid. Topvorming is in dergelijke gevallen over het algemeen gesproken nabij, al weet je dat natuurlijk nooit zeker. Hier blijkt er inderdaad een top te zijn gevormd, de goudprijs is bezig aan een correctie. Ik volg die uiteraard met behulp van Fibonacci lijnen over het laatste deel van de stijging, wat als mogelijke steunniveaus oplevert het 50% niveau op afgerond $1125 en het 61,8% niveau rond $1100. 
  • Als steunlijnen wil ik de lijnen f en f ' noemen, beide lijnen zouden kunnen zorgen voor een hervatting naar boven.
  • De situatie is nu zo dat er zolang de goudprijs boven $1100 en lijn f koerst nog een hervatting van de beweging naar boven plaats kan vinden. Zou het goud daarentegen op een zeker moment onder $1100 noteren dan volgt een verdere correctie. 
  • Op geen van beide scenario's wil ik op dit moment vooruitlopen, mijn doel was te schetsen op welke niveaus en lijnen we de komende tijd kunnen letten bij het inschatten van de ontwikkelingen in de goudprijs. De toekomst laat zich immers niet voorspellen, de grenzen die relevant zouden kunnen worden echter in redelijke mate wel. Aan de hand van de bewegingen ten opzichte van die grenzen kunnen we de komende tijd verder kijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 7 dec 2009, 19.01u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 dec 09.15u: AEX vanmorgen lager gestart

Randstad: 38,2% Fibonacci niveau doorbroken

7 dec 10.00u: AEX gedaald naar 61,8% niveau

7 dec 11.00u: Sterk herstel vanaf 61,8% niveau

7 dec 12.00u: Nu ook top op een 61,8% niveau

7 dec 13.00u: AEX afgelopen uur blijven liggen

7 dec 14.00u: Dalende wig zichtbaar geworden

7 dec 15.00u: AEX nu ook in uurgrafiek uit de wig

Philips: Door het 38,2% Fibonacci niveau gebroken

7 dec 16.00u: Dubbele top in kwartiergrafiek AEX

7 dec 17.00u: Geen beweging in de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven