ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag boven lijn i gesloten en die lijn heeft daardoor geen betekenis meer voor het koersverloop. Ik heb in plaats van deze lijn nu de volgende dalende lijn getekend die eventueel weerstandslijn zou kunnen blijken te zijn, namelijk lijn m door de toppen van 20 oktober en 17 november jongstleden. 

  • Iets daaronder kan er nog weerstand liggen ter hoogte van de top die vorige week woensdag op 319,2 is ontstaan.

  • De vraag is als ik naar de vorm van de vandaag ontstane candle kijk echter of we naar 319,2 of lijn m zullen gaan. Het gaat namelijk om een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Gaat het inderdaad om een top dan zou er morgen een daling moeten volgen waarmee de inverted hammer dan bevestigd wordt.

  • Er is echter in de daggrafiek met Bollinger Bands geen reden om aan te nemen dat we morgen gaan dalen. We koersen met onze beursbarometer iets boven de stijgende middellijn en dat biedt mogelijkheden voor een beweging naar boven.

  • De uurgrafiek biedt die mogelijkheden naar boven eveneens. Er is een bodem ontstaan op 315,1 die aan duidelijkheid in dit opzicht niets te wensen overlaat.

  • Het enige minpuntje is de mislukte poging van vanmiddag om door de top op 317,5 te breken. Het patroon dat hierdoor is ontstaan staat echter bekend als een voortzettingspatroon, wat dus nog steeds wijst op een voortzetting naar boven. Het betreft namelijk een rechthoek met de onderste lijn rond 315,1 en de bovenste rond 317,5. Breekt de AEX naar boven uit dan wordt de stippellijn helemaal bovenin de grafiek rond 319,2 door de top waar ik bij de daggrafiek al over schreef het eerste richtpunt.
  • Zouden we het patroon echter naar beneden verlaten dan wordt het geen voortzettingspatroon, maar een omkeerpatroon. Dit komt bij deze formatie wel voor. Een daling onder 315,1 zou me Fibonacci lijnen laten tekenen aan de hand waarvan ik dan steunniveaus kan bepalen. Een eerste richtpunt bij een daling onder 315,1 kan ik wel noemen, dat is 312,7. Dat heb ik bepaald door de rechthoek naar beneden om te klappen. Na een uitbraak volgt namelijk vaak een beweging die gelijk is aan de hoogte van het patroon.

Resumerend: 

De AEX is vandaag naar boven door lijn l gebroken en zette zo de beweging naar boven voort. Het eerste weerstandsniveau waar we nu naar kijken ligt rond 319,2 en daarboven komen we lijn m tegen die ik door twee toppen in de daggrafiek getekend heb. Het is echter niet zeker dat we verder stijgen, wat komt door de vorm van de candle van vandaag. Het betreft namelijk een potentieel toppatroon met de naam inverted hammer. De top is nochtans onzeker zolang de candle nog niet bevestigd is met een dag waarop een daling plaats vindt, wat het voorbarig maakt om al van een daling uit te gaan. Het gegeven bovendien dat we ons boven de middellijn van de Bollinger Bands bevinden maakt samen met de constatering dat er in de kwartiergrafiek een rechthoek is ontstaan een voortzetting naar boven vooralsnog het meest waarschijnlijk. Gevoelsmatig heb ik hier naar aanleiding van het wispelturige koersverloop waar ik vandaag in mijn updates over schreef overigens wel de nodige twijfels bij. Het voelt als topvorming. Ik let morgen maar gewoon op de beweging ten opzichte van de contouren van de rechthoek, dan wordt het vanzelf duidelijk. Breken we naar boven uit dan gaan we naar 319,2 of lijn m in de daggrafiek. Verlaten we het patroon echter door een daling onder 315,1 naar beneden dan gaan we naar 312,7 of lager. Op beide bewegingen kan ik dan gedurende de dag weer verder bouwen.

En dan nog dit...

Onlangs schreef ik over de S&P500 en vertelde u dat twee grenzen van belang waren voor het toekomstig koersverloop, namelijk 1084 en 1112. De index is vandaag teruggekeerd bij het laatste niveau, vandaar dat ik vandaag deze index als extra onderwerp kies.

  • De Amerikaanse graadmeter heeft vandaag een poging gewaagd door de weerstand rond 1112 te breken, gestuurd door een initiatief van kopers van S&P500 futures. Deze poging is zoals u ziet mislukt. Nu zegt een mislukte poging tegenwoordig nog niets over het vervolg van de dag, want er zijn op de een of andere manier al maanden lang steeds weer krachtige kopers van deze futures in de markt. De stippellijnen rond 1084 en 1112 vormen bovendien een rechthoek en dat patroon wijst meestal op een vervolg naar boven. De mislukte poging zegt dus niets over het toekomstig verloop, de stijgende trend zou namelijk pas onder 1084 omslaan in een daling. 
  • Mocht de S&P500 er echter niet in slagen vandaag door te breken dan zegt dat wel iets over hetgeen wij morgen mogen verwachten. Hoe lager deze index vanavond immers sluit, hoe groter de kans is dat de inverted hammer in onze daggrafiek van de AEX daadwerkelijk een top gaat worden. Als het tenminste voorbeurs niet hersteld wordt met behulp van de futures natuurlijk, dat moet ik er tegenwoordig wel expliciet bijzeggen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 2 dec 2009, 18.49u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 dec 09.15u: Dalende trendlijn direct doorbroken

2 dec 10.00u: Inverted hammer in de uurgrafiek

2 dec 11.00u: Inverted hammer niet bevestigd

2 dec 12.15u: Dalende rechthoekige driehoek AEX

2 dec 13.00u: Lijn i vormt tot dusverre steun

2 dec 14.00u: Markt probeert weer te stijgen

Hou de dollar in de gaten (column Beursplaza)

2 dec 15.00u: Lichte daling AEX na Cijfers ADP

2 dec 16.00u: Niet te doorgronden koersverloop

2 dec 17.00u: Stijging boven top teruggedraaid

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven