ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 3,1% boven het slot van gisteren geëindigd en tevens op het hoogste punt van de dag gesloten, een combinatie van factoren waaruit blijkt dat de aandelenmarkt inzet op een eindejaarsrally. Een dergelijke rally is ook hoognodig wil de markt een daling afwenden. Vorige maand is er immers een lagere top ontstaan, zou die gevolgd worden door een daling onder 297 dan is topvorming een feit en mogen we een flinke daling verwachten. Dit scenario probeert de markt met grote inzet en tot dusverre met succes af te wenden. 

  • Wil de markt het gevaar dat voortvloeit uit de lagere top bezweren dan moet zij dus zorg dragen voor een stijging boven de top rond 323,2. Daartoe moet morgen eerst lijn i uitgenomen worden die ik als nieuwe lijn in de grafiek getekend heb, dat ga ik dus volgen. Zouden we door lijn i breken dan wordt een aanval op de top rond 323,2 mogelijk. De lijn kan overigens ook nog weerstand blijken en ons weer omlaag sturen, dat moeten we ons wel realiseren.

  • De technische situatie in de Bollinger Bands is vandaag verbeterd, want de AEX is naar boven door de middellijn gebroken. Voor wat deze indicator betreft is een verdere stijging dus zeker mogelijk, de stand boven de middellijn geeft ruimte voor een beweging naar de bovenste lijn van deze indicator.

  • De beursindex zal zoals vermeld door lijn i moeten breken willen we morgen verder kunnen stijgen. Onder 323,2 kan er dan eventueel nog weerstand liggen rond 320,5 waar eerder steun lag en tussen 318,4 en 319,2 waar vorige week dinsdag en woensdag meerdere toppen zijn ontstaan.

  • Er is een licht verschil tussen de ligging in de daggrafiek en de beide kortere termijn grafieken, iets dat je vaker ziet in grafieken. De daggrafiek telt het zwaarst, daar ligt de lijn morgen ter hoogte van het slot van vandaag. Blijven we daaronder dan blijft de lijn intact en blijkt het een weerstandslijn te zijn. Komen we boven het slot van vandaag dan breken we er echter doorheen.

  • Beleggers zijn in elk geval zeer voortvarend te werk gegaan en zijn tot het laatst van de dag blijven kopen. We sloten hierdoor op het hoogste punt van de dag. Voordeel is dat we morgenochtend direct al zullen weten waar we aan toe zijn ten opzichte van lijn i.
  • Zouden we niet door lijn i breken en dalen dan plaats ik uiteraard nieuwe Fibonacci lijnen. Verder is in dat geval lijn j van belang, deze lijn zou een daling eventueel nog op kunnen vangen.

Resumerend: 

Uit de stevige winst van 3,1% blijkt dat het de markt menens is met haar pogingen om een eindejaarsrally op te starten en zodoende het negatieve scenario dat voortvloeit uit de lagere top rond 323,2 af te wenden. Wil de markt de ontwikkeling een positieve wending geven dan moet zij zorgen voor een stijging boven 323,2. Daarvoor is het allereerst noodzakelijk dat we naar boven door lijn i breken. Doen we dat namelijk niet dan zou deze lijn ons de daling kunnen doen hervatten, hetgeen het geval zou zijn bij een eventuele daling onder lijn j in de kwartiergrafiek. Breken we daarentegen door lijn i, die morgen ter hoogte van het slot van vandaag ligt, dan kunnen we verder richting 323,2, waarbij er zowel tussen 318,4 en 319,2 als rond 320,6 nog drempels liggen die genomen zouden moeten worden.

En dan nog dit...

Op 16 november jongstleden schreef ik over de mogelijke vorming van een stijgende rechthoekige driehoek in de daggrafiek van de Britse FTSE-index. Inmiddels is het beeld er wat anders uit komen te zien, wat ik vanavond met u wil delen.

  • Ik schreef vorige keer dat de driehoek tot ontwikkeling zou komen bij een daling onder de bodems rond 4985. Zover lijkt het niet te gaan komen, want er is een hogere bodem ontstaan. Door deze bodem en die van begin november heb ik lijn p' kunnen tekenen, waardoor het stijgend trendkanaal p-p' is gevormd. Over de mogelijke ontwikkeling van een stijgende rechthoekige driehoek hoeven we ons pas weer zorgen te maken mocht de FTSE naar beneden uit dit kanaal breken. Voorlopig echter heeft de markt door de vorming van een hogere bodem voor een positieve ontwikkeling gekozen en beweegt de index weer in de richting van lijn p. De uitdaging voor de Britse beleggers schuilt nu in het achtereenvolgens bereiken en uitnemen van de top rond 5397. Dat moeten de volgende stappen zijn wil de graadmeter inderdaad naar de bovenkant van het nieuwe kanaal kunnen gaan in plaats van naar 4985. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 1 dec 2009, 19.08u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 dec 09.15u: Sterke start van decembermaand

1 dec 10.00u: AEX-index al op een winst van 2%

1 dec 11.00u: AEX is door grens 312 gebroken

1 dec 12.00u: Vloertje gelegd rond 312 punten

1 dec 13.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

1 dec 14.00u: Top van vanmorgen niet uitgenomen

1 dec 15.00u: Nieuw vloertje gelegd rond 312,2

BAM: Vorige week een H&S patroon afgerond

1 dec 16.15u: Mogelijke top AEX na cijfers uit VS

1 dec 17.00u: Markt straalt veel vertrouwen uit

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven