ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand augustus ligt achter ons, tijd om zoals gebruikelijk aan het eind van de maand met de maandgrafiek te beginnen. De index bereikte deze maand op een haar na het 38,2% Fibonacci niveau van de grote daling 703-218 en dat is een belangrijk gegeven. Dit niveau is namelijk net als het 50% en het 61,8% niveau een potentieel eindpunt van de correctie waarin we ons bevinden en het is vanuit de Fibonacci theorie beredeneerd mogelijk dat de opwaartse beweging die we sinds 2003 kennen afgelopen is.

  • Ik ga met die opmerking echter wat te kort door de bocht, er is namelijk sprake van een ongebroken stijgende trend waardoor we in een latere fase alsnog tot boven het 38,2% niveau zouden kunnen stijgen. We zouden de komende maanden namelijk zowel van de voormalige neklijn B rond 380 van het in juni ongeldig geworden hoofd- en schouders patroon als van de onderkant van het kanaal gg' steun kunnen ondervinden waardoor de stijgende trend gehandhaafd blijft. Een daling onder lijn g daarentegen zou de bevestiging vormen van het einde van de lange correctie, maar daar je altijd uit moet gaan van de voortzetting van de heersende trend kan ik daar nu nog niets over zeggen.

  • De neklijn B rond 380 in de vorige grafiek valt in de daggrafiek vrijwel samen met het 38,2% Fibonacci niveau op 380,6. Daar we onder het 23,6% niveau gekomen waren ben ik de laatste tijd uit gegaan van een vervolg naar dat 38,2% niveau.

  • Ik deed dat gisteren nog naar aanleiding van de inverted hammer en de weerstand van het 50daags exponentieel gemiddelde van de index EMA50, op grond waarvan ik vandaag een voortzetting van de daling verwachtte. Met die verwachting zat ik echter helemaal fout. De index is tot boven de EMA50 gestegen en heeft de dalende trendlijn m bereikt. Het meest vervelende aspect hieraan is nog dat ik geen enkele oorzaak kan vinden voor de stijging van vandaag, er was op de bereidheid van de Amerikaanse overheid om de strategische oliereserves in te zetten na alleen tegenvallend macro-economisch nieuws.

  • Het feit ligt er echter en daar zal ik het in mijn technische analyse mee moeten doen. Daar we lijn m nog niet gebroken hebben moet ik formeel van een voortzetting van de daling uit gaan, al bekruipt me wel enige twijfel. Een markt die op deze manier de gehele dag in staat is meerdere tegenvallende berichten naast zich neer te leggen wil erg graag naar boven en zou dus ook in staat geacht moeten kunnen worden om door lijn m te breken. In de daggrafiek ligt de lijn morgen rond 389,3, maar we kunnen de ontwikkelingen rond de lijn morgen ook in de uur- en kwartiergrafiek volgen daar we de lijn in die grafieken eveneens terugvinden.

  • De stijging van vandaag heeft de index in de Bollinger Bands dichter bij de gestippelde middellijn gebracht die voor wat deze indicator betreft de eerste weerstand vormt. De lijn ligt morgen rond 392,2.

  • Wil de index naar die middellijn van de Bollinger Bands toe gaan dan zal lijn m gepasseerd moeten worden. Technisch gesproken wil ik daar niet van uit gaan, een trend is een trend tot het tegendeel bewezen is. We bevinden ons echter heel dicht bij lijn m en dat houdt in dat er voor een uitbraak maar een klein zetje nodig is.

  • Er is vandaag bovendien een omgekeerd hoofd- en schouders patroon gevormd dat op een stijging wijst. Het is geen ideaal gevormd patroon doordat we gisteren de neklijn op 388,5 niet bereikten, maar het lijkt er genoeg op om geldig te zijn. Het patroon heeft een koersdoel van ongeveer 394,5 dat ik berekend heb door de hoogte van het hoofd op te tellen bij de waarde van de neklijn en suggereert dus een aankomende doorbraak van lijn m.

  • De index heeft vanmiddag de neklijn op 388,5 ook al als steun getest waarbij de graadmeter van deze lijn op wist te veren, ook dat pleit voor een stijging.

  • Verder zegt het feit dat het slot dicht bij lijn m ligt ook veel over de verwachtingen die in de markt leven, beleggers geven daarmee te boodschap af in een doorbraak te geloven.

  • Lijn m ligt morgen in deze kwartiergrafiek bij opening met een waarde van 389,9 iets boven de waarde 389,3 die ik bij de daggrafiek noemde, de ligging in de daggrafiek is het gemiddelde van een hele dag in de kwartiergrafiek. Ik hou daarom zowel 389,3 als 389,9 in het vizier. Openen we op of onder 389,3 dan is de eerste analyse gemakkelijk daar we in de daggrafiek dan op of onder lijn m zijn. Zolang dat het geval is hou ik mijn koersdoel op het 38,2% niveau op 380,6 in de daggrafiek. Openen we tussen 389,3 en 389,9 dan ligt het wat moeilijker daar er in de daggrafiek dan formeel een uitbraak is en in de kwartiergrafiek nog niet. Gemakkelijk is het weer als we boven 389,9 openen, we zijn dan namelijk in beide grafieken boven lijn m. Ik zal in dat geval in de uurgrafiek Fibonacci lijnen over de beweging 401,8-382,2 plaatsen waarmee ik koersdoelen bepaal en de stijging beoordeel, maar ik kan u al wel verklappen dat er dan in ieder geval een stijging naar 392 kan volgen.

Resumerend: 

De AEX index is vandaag tegen mijn verwachting in gestegen en kwam precies bij de dalende lijn m uit. Deze lijn m heeft morgen een spilfunctie in mijn analyse, blijven we namelijk onder de lijn dan kunnen we naar 380,6 en komen we erboven dan gaan we in ieder geval naar 392. Morgen kijk ik zowel aan de hand van de ligging van lijn m in de daggrafiek als die in de kwartiergrafiek naar de opening. Valt de opening op of onder 389,3 dan blijven we in de daggrafiek op of onder lijn m en dalen we verder, de eerste steun waar we dan mee te maken hebben ligt op 388,5. Daar ligt de neklijn van het omgekeerd hoofd- en schouders patroon waar we vanmiddag steun vonden, een patroon dat suggereert dat we naar 394,5 zouden kunnen gaan. Openen we morgen boven 389,9 dan breken we zowel in de kwartiergrafiek als in de daggrafiek boven lijn m en gaan we stijgen naar 392 en/of 394,5. Beginnen we de dag tussen 389,3 en 389,9 dan is het een twijfelgeval waardoor we zullen moeten wachten op een beslissende beweging. Dit alles vindt plaats binnen een lange termijn stijgende trend in de maandgrafiek, een trend die we zullen moeten vasthouden willen we voorkomen dat de top die we vorige maand op 401,8 hebben gezet het einde van de correctie betekent.

En dan nog dit.... 

De Europese economische groei kwam vanochtend uit op een magere 0,3% op kwartaal- en 1,1% op jaarbasis, voorwaar geen getallen om over te juichen. De Europese inflatie kwam op 2,1% uit, aangezien dat boven de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank is zal deze de rente niet kunnen verlagen. Als het zo doorgaat zou men misschien wel gedwongen zijn de rente te verhogen teneinde de inflatie te beteugelen. De kans dat het zo doorgaat is groot daar de olieprijs een belangrijk prijsopdrijvend effect heeft en structureel hoog lijkt te gaan blijven. De Amerikaanse economische groei kwam op 3,3% lager dan verwacht uit, de consensus lag namelijk op 3,5%. Het betekent een daling ten opzichte van vorig kwartaal waarin een groei van 3,4% werd gerealiseerd. Deze percentages zijn overigens groeipercentages op jaarbasis. De Chicago inkoopmanagers index PMI die in de VS als een business barometer wordt gezien kwam uit op 49,2 terwijl 61,6 was verwacht. Een cijfer onder 50 betekent dat inkoopmanagers een afname van de activiteiten van de verwerkende industrie in de regio verwachten. Laat u het voorgaande nog eens op u inwerken en kijkt u dan eens naar de koersontwikkeling van vandaag dan zult u zich realiseren dat die ontwikkeling niet strookt met al deze tegenvallende cijfers. De reden is dat cijfers tegenwoordig niet belangrijk meer zijn, er zijn kopers die de markt op een strategische wijze in weerwil van en misschien zelfs juist wel bij tegenvallende cijfers ondersteunen. Van een correlatie tussen beurs en economie is hierdoor al lang geen sprake meer. Een gevaarlijke ontwikkeling zegt u? Zeker. Een beurs die niet meer reageert op concrete tekenen van afzwakking en op zo'n moment een eigen weg naar boven zoekt, slechts gebaseerd op ononderbroken instromend kapitaal, bevindt zich op een gevaarlijk spoor. Ik moet daar dan wel aan toevoegen dat we er als beleggers -willen we iets verdienen- ondanks dat verstandig aan doen de beurs op dit spoor te volgen tot de grafieken aangeven dat het beeld verandert. -Ad-

Naar boven