ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • U krijgt vandaag nogal wat grafieken van me, omdat het vandaag de laatste dag van de maand was begin ik namelijk met de maandgrafiek en werk dan via week-, dag- en uurgrafiek naar de kwartiergrafiek. Gaat u er dus maar even voor zitten.

  • De AEX index heeft deze maand, om precies te zijn vandaag, het 38,2% Fibonacci niveau bereikt van de grote daling 703-218 die we in de jaren 2000-2003 zagen. Dit is het allerbelangrijkste element uit de analyse van vandaag, dit niveau is vanuit de Fibonacci theorie namelijk een weerstandsniveau waar de huidige stijging zou kunnen stoppen. Weet Amsterdam dit punt voorbij te gaan dan wordt het 50% niveau rond 460,5 het volgende lange termijn koersdoel, we spreken dan over een aantal maanden tot een jaar. Het is dus van vitaal belang wat de beurs de komende maand gaat doen. Daar het 38,2% een correctieniveau is waar een correctie op een voorgaande beweging kan stoppen moeten we het als een zwaar weerstandsniveau zien en er niet voetstoots van uit gaan dat we het gaan breken, er zou vanaf dit punt een dalende trend gestart kunnen worden. We moeten de waarde 403,2 voor dit niveau trouwens niet op een punt meer of minder nemen, het gaat om een lange termijn grafiek en daar kan de koers nog wel eens tijdelijk zo'n punt voorbijschieten. Het gaat er om waar we eind van de volgende maand staan, al kunnen we de komende week in de weekgrafiek het verloop al wel beoordelen.

  • In die weekgrafiek heb ik namelijk ook het 38,2% niveau ingetekend opdat we het ook hier kunnen volgen.

  • Een tweede belangrijke element in de lange termijn grafieken is het kanaal gg' waarin we ons bevinden. We naderen de bovenkant van dat kanaal en een stijging boven het 38,2% niveau zou zeker een stijging naar de bovenkant van het kanaal inhouden. Dit is de reden dat ik in de daggrafiek hieronder alle lijnen heb weggepoetst en het kanaal gg' heb toegevoegd.

  • Voordat we naar die daggrafiek gaan wil de divergentie in bovenstaande grafiek nog wel noemen, al wil ik er niet veel mee doen. Het MACD histogram zette bij de stijging in juli een lagere top onder de rode stippellijn en bij de huidige stijging blijft deze indicator zelfs bij de nullijn. Dit had theoretisch al lang tot een daling moeten leiden, maar de beurs heeft ondertussen afdoende bewezen ook bij divergentie gewoon verder te kunnen stijgen. De tijden zijn veranderd.

  • We bewegen zoals we in de weekgrafiek zagen in de richting van lijn g', weten we het 38,2% niveau in de weekgrafiek te passeren dan is de weg naar lijn g' vrij. De ontwikkeling van vandaag was hiervoor uiterst belangrijk. Meteen bij de opening werd er korte metten gemaakt het de dark cloud cover die gisteren nog een mogelijke omkeer aan leek te geven, we braken ook door de belangrijke stippellijn op 401,8 die ons zo lang als weerstand parten speelde. De stijging door deze stippellijn moet als een koopsignaal worden gezien, het enige dat de beurs nu hoeft te doen is zorgen dat we er niet terug onder komen. Het koopsignaal zou bij zo'n daling namelijk vanzelfsprekend verdwijnen. Beleggers zullen volgende week dus moeten bewijzen dat het hen menens is met deze uitbraak. Blijft de stippellijn als steun intact dan gaan we naar lijn g'.

  • Deze week schreef ik veel over de island reversal die maandag werd gevormd, er zijn twee candles afgescheiden van de anderen in de grafiek achter gebleven die zo samen een eiland vormen. Het is een patroon dat niet vaak onaangetast in de grafiek blijft staan. De doorbraak door 401,8 laat zien dat de beurs absoluut niet van zins is het gap van maandag te gaan sluiten, hiermee blijft een krachtig bodempatroon in de grafiek achter.

  • Ik heb een aantal mailtjes van lezers gekregen die in de daggrafiek een omgekeerd hoofd- en schouders patroon zien, de stippellijn op 401,8 zou dan de neklijn van het patroon zijn. Hoewel ik toe moet geven dat het patroon er veel op lijkt moet ik hen toch teleurstellen. De index heeft met de top in de maand juli de stippellijn op 401,8 niet bereikt en daardoor is er geen linkerschouder in de grafiek te tekenen.

  • Tot slot wil ik bij deze grafiek nog kwijt dat de candle van vandaag in de zogenaamde star-positie staat, dat is een plaatsing schuin boven zijn voorganger. We kunnen daar op dit moment nog niets mee doen, maar moeten maandag voor alle zekerheid wel attent zijn op de vorming van een evening star. Dit is een toppatroon en het zou niet uitzonderlijk zijn als dat maandag nu we het 38,2% Fibonacci niveau in de maandgrafiek hebben bereikt in de grafiek zou verschijnen.

  • Laat ik daar echter niet op vooruit lopen, de Bollinger Bands tonen ons namelijk de mogelijke start van een nieuwe stijgende trend. De bovenste lijn stijgt en de index ligt er tegenaan en dat doet denken aan het beeld zoals we dat in de maanden mei, juni en juli voortdurend hebben gehad. Hoewel de Bollinger Bands een naijlende indicator vormen, een indicator die achteraf reageert op de bewegingen, en het dus gevaarlijk is om ermee vooruit te kijken is de kans op de voortzetting van de opwaartse beweging groot.

  • In de uurgrafiek is de kans daarop eveneens groot. We zien een prachtig patroon van hogere toppen en hogere bodems, het klassieke kenmerk van een stijgende trend. Pas als dit patroon verstoord zou worden zou het anders liggen, maar daarvoor zou de koers onder 399,7 moeten komen en daar liggen we een flink stuk boven. Vanuit de uurgrafiek beredeneerd is de stijgende trend niet zomaar beëindigd.

  • Dit neemt niet weg dat de index natuurlijk wel boven de stippellijn op 401,8 hoort te blijven, de uitbraak zou bij een daling onder deze stippellijn een zogenaamde valse uitbraak worden en dat zou geen goed signaal zijn.

  • Aanstaande maandag komt de kwartiergrafiek dan ook meteen van pas, het eerste dat we moeten controleren is dat we boven 401,8 blijven en de uitbraak geldig houden.

  • Wanneer we boven het laatste topje op 403,7 komen wordt de kans op een stijging naar lijn g' in de daggrafiek groot, de lijn ligt maandag rond 409,5. Hiermee is het verhaal dan weer rond.

Resumerend: 

Het allerbelangrijkste feit van vandaag is dat we in maand- en weekgrafiek het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat op 403,2 ligt hebben bereikt. Daar dit in theorie een niveau is waar de opmars van de AEX kan stoppen moeten we volgende week goed kijken wat er gebeurt. Willen we verder naar boven dan zullen we zonder meer boven 401,8 moeten blijven en voorkomen dat er maandag een evening star wordt gevormd. Het lange termijn koersdoel zou bij het passeren van het 38,2% niveau op 460,5 komen te liggen, met de kanttekening dat we dan op 31 oktober wel boven het 38,2% niveau 403,2 moeten sluiten om van een doorbraak te kunnen spreken. Ik blijf in eerste instantie liever dicht bij huis en richt me op het kanaal gg' waarvan we de bovenkant zouden kunnen bereiken, die ligt maandag rond 409,5. We moeten op het huidige 38,2% niveau de ogen natuurlijk niet voor een mogelijke daling sluiten, het stoplicht gaat op oranje als de index onder 401,8 zou komen. Pas bij een daling onder 399,7 echter zou het patroon van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek breken, we hebben dan ook nog enige ruimte om de opwaartse beweging te hervatten voor het stoplicht van oranje naar rood gaat. Laat ik echter niet teveel in negatieve zin vooruit kijken, op dit moment staat het stoplicht immers op groen.

En dan nog dit....

De aandeelhouders van Versatel hebben gisteren op een bijzondere aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in meerderheid ingestemd met het overname bod ter waarde van €2,20 dat door Tele2 was uitgebracht, zo is door Versatel in een persbericht bekend gemaakt. Grootaandeelhouder John de Mol van Talpa speelde met zijn belang van 42% bij deze acceptatie natuurlijk een belangrijke rol, hij ging al direct na het bod van Tele2 akkoord. Een en ander betekent dat Versatel binnenkort van de beurs gaat verdwijnen en we dus weer een AEX fonds minder zullen hebben. -Ad-

Naar boven