ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De bullish counterattack line die gisteren een mogelijke bodem aangaf is vandaag door een groene candle gevolgd en op het eerste gezicht zou je dus zeggen dat de index dientengevolge verder naar boven zou moeten kunnen gaan. 

  • Kijken we echter naar de vorm van de candle dan zien we een candle met een effen groene kleur en het lichaam aan de onderkant van de candle. De kleur groen laat zien dat we boven het slot van gisteren zijn geëindigd, overigens met een winst van maar 0,11%. Dat de candle aan de binnenkant groen en niet wit is wil zeggen dat het slot onder de opening lag, de onderkant van de candle is dus het slot hetgeen aangeeft dat de beurs de dag zwak afsloot. De candle heet doordat het lichaam aan de onderkant zit een inverted hammer en dat is een type kaars waaruit weerstand blijkt.

  • Die weerstand is het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50, een lange term waarmee de gemiddelde waarde van de koers over de laatste 50 dagen wordt bedoeld die iedere dag weer opnieuw berekend wordt. Het gemiddelde wordt exponentieel genoemd vanwege het feit dat de laatste dagen daarbij zwaarder tellen dan de eerste dagen. Deze magenta stippellijn daalt sinds kort en kan weerstand vormen als de index probeert weer naar boven te komen.

  • Blijft de AEX onder deze weerstand dan zouden we de weg naar beneden voortzetten en in de richting van het 38,2% Fibonacci niveau op 380,6 dalen hetgeen doordat we eerder onder het 23,6% niveau kwamen ook een normale zaak zou zijn.

  • Laat ik voor alle zekerheid ook schetsen wat er zou gebeuren als we toch naar boven door de EMA50 zouden breken, je weet het immers tegenwoordig maar nooit. Lijn m zou in dat geval samen met de stippellijn op 390,7 de eerstvolgende weerstand vormen en zou mogelijk de daling alsnog af kunnen dwingen. Vooralsnog hou ik daarom nog aan mijn koersdoel 380,6 vast.

  • De beweging van vandaag betekent in de Bollinger Bands een significante verandering in de zin dat de AEX index niet meer tegen de onderste lijn aan ligt en daardoor naar de gestippelde middellijn zou kunnen gaan bewegen. Er is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, de index zou ook halverwege de onderste band en de middellijn kunnen blijven zoals dat in juni bijvoorbeeld in de bovenste band gebeurde. Het beeld is enigszins vergelijkbaar met dat van april dit jaar.

  • Zolang de middellijn daalt is er in ieder geval een dalende trend, dat is het belangrijkste aspect waarvoor ik deze indicator gebruik. Hij leent zich niet goed om vooruit te kijken daar het een naijlende indicator is.

  • Over de uurgrafiek kan ik kort zijn, er is vandaag een lagere top neergezet en dat houdt in dat we morgen moeten gaan kijken of deze gevolgd wordt door een lagere bodem onder die op 382,2. Ontstaat er een hogere bodem boven dat punt dan zou de index alsnog naar boven kunnen om de weerstanden aan te vallen die boven het slot van vandaag liggen.

  • Die weerstanden zijn de stippellijnen op 387, 387.9 en 388,5. Ieder van deze lijnen kan een eventuele opmars stoppen, maar een beweging boven al deze weerstanden zou de index naar lijn m in de voorgaande grafiek brengen.

  • Ik kan me eerlijk gezegd met een olieprijs die zich rond 18.30u comfortabel boven de $70 had genesteld niet voorstellen dat dit gaat gebeuren. De beurs kan de kop niet in het zand blijven steken voor de schade die deze alsmaar stijgende olieprijs op een gegeven moment zal hebben, je hoeft geen econoom te zijn om te beredeneren dat het zowel voor burgers als voor het bedrijfsleven een kostenopdrijvend effect heeft.

  • Er ontstond vanmorgen een gap dat niet geheel gesloten is, we moeten er rekening mee houden dat dit morgen alsnog gebeurt. De onderkant van dat gap vormt op 385,7 steun. Komt de index onder 385,7 dan gaan we in de richting van de steunen op 383 en 382,2 waarbij we zoals ik bij de uurgrafiek schreef gaan kijken of er een hogere bodem wordt gevormd. Een daling onder 382,2 betekent de voortzetting naar 380,6.

Resumerend: 

De candle van vandaag is een inverted hammer die weerstand toont, weerstand die afkomstig is van het 50daags exponentieel gemiddelde van de index. De combinatie van beiden zou samen met het gegeven dat we onder het 23,6% Fibonacci niveau in de daggrafiek zijn moeten leiden tot een voortzetting naar het 38,2% niveau op 380,6 of een koers daaronder. De index heeft in de uurgrafiek een lagere top gevormd waardoor het proces van lagere toppen en lagere bodems nog steeds gehandhaafd is, het meest voor de hand liggend is nu de vorming van een lagere bodem waarvoor de index onder 382,2 zou moeten zakken waarop een voortzetting naar 380,6 zou volgen. De beurs kan dit scenario nog voorkomen door ergens boven 382,2 een hogere bodem te vormen en de weerstanden op 387, 387,9 en 388,5 aan te vallen. Het zou me geen logische beweging lijken.

En dan nog dit.... 

De Duitse DAX index heeft vandaag een interessante beweging gemaakt die past in het scenario van een daling, kijkt u met me mee naar de daggrafiek van deze index?

Vandaag had een test van de neklijn van het hoofd- en schouders patroon dat ik u vorige week vrijdag toonde plaats. De Duitse beursgraadmeter wist deze neklijn niet te breken waardoor het patroon intact is gebleven en onze oosterburen naar ik veronderstel naar het eerste richtpunt 4675 zullen gaan, het 38,2% Fibonacci niveau in deze grafiek. -Ad-

Naar boven