ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vandaag zowel het einde van de beursweek als van de beursmaand, daarom krijgt u van mij een extra groot aantal grafieken. Veel mensen vinden het wonderlijk dat ik zoveel grafieken over een en dezelfde index gebruik, zij zullen zich vandaag zeker verbazen. Ik begin namelijk met het vaststellen van het lange termijn beeld, daarvoor gebruik ik achtereenvolgens twee maandgrafieken. Het doel is om de grote lijnen te bepalen zodat ik vervolgens in de andere grafieken kan controleren of deze met de grote lijn stroken. Ik ga daarbij van maand- naar weekgrafiek, van weekgrafiek naar daggrafiek, van daggrafiek naar uurgrafiek en alsof het nog niet genoeg is ook nog eens van uurgrafiek naar 15min grafiek. Ik verfijn de analyse dus steeds verder. De bedoeling is dat ik dan aan het eind een conclusie kan trekken omtrent de richting die de beurs gaat nemen en als ik dat niet geheel kan bepalen in ieder geval de grenzen vast kan stellen waarop we moeten letten.

  • In de maandgrafiek staat een heel groot hoofd- en schouders patroon, ik heb dat al vaker besproken omdat het al halverwege 2002 voltooid is met een daling onder de neklijn B. Het koersdoel van het patroon is de stippellijn 2 onderin de grafiek. Die heb ik bepaald door de afstand van lijn B naar stippellijn 1 te meten en de stippellijn 2 met diezelfde afstand onder de lijn B te tekenen. Na voltooiing van een dergelijk patroon volgt namelijk over het algemeen een daling ter grootte van het hoofd. Dit is een heel groot patroon dat zich over meerdere jaren uitstrekt en het bereiken van het koersdoel is daarom eveneens een proces van enkele jaren. De daling vindt mogelijk in twee stukken plaats, allereerst hebben we al een daling ter grootte van de rechterschouder naar stippellijn 4 achter de rug en zijn we nu aan de test bezig. Deze test, een poging om de neklijn te bereiken of te passeren, kan vervolgd worden door de rest van de daling naar stippellijn 2. Een lezer vroeg me waarom ik zo pessimistisch ben, de index kan toch gewoon naar boven door de neklijn breken? Ja, dat kan zeker, maar zolang het nog niet is gebeurd is het raadzaam van een verdere daling uit te gaan. Dat is de kern van de technische analyse, zo'n lijn is een weerstand tot het tegendeel is bewezen. In de weekgrafiek en de grafieken daaronder speur ik dan steeds naar bevestiging van dit scenario of naar gegevens die juist het tegendeel bewijzen. Deze grafieken moeten me een voorwaarschuwing geven voor een doorbraak van de neklijn. Veranderingen in een lange termijn grafiek beginnen klein en breiden zich dan als het ware uit naar de maandgrafiek, die verandert als laatste. De maandgrafiek is echter de belangrijkste grafiek en een lange termijn trend die daarin zichtbaar is verandert niet zomaar. Dat is de reden dat ik zolang de onderliggende grafieken mijn ongelijk niet bewijzen vasthoudt aan deze grafiek en de lijnen daarin.

  • De index stabiliseert zich sinds de uitbraak uit het kanaal FF'. Ik heb op 16 juli (nog te lezen via de deze historie) laten zien dat het om een langzaam naar beneden draaiend patroon gaat waarvan het er naar uit ziet dat het een daling is, maar dat is in deze maandgrafiek niet te zien. Hier kan het bij wijze van spreken nog om een consolidatie gaan in de vorm van een patroon dat wat weg heeft van een vlag, ik kan de lezer van daarnet dus geruststellen en vertellen dat de kans op een stijging niet geheel verkeken is. We zien dat ook in de logaritmische maandgrafiek.

  • In deze logaritmische grafiek ligt de candle van deze maand namelijk precies tegen de lijn G aan die ik langs de vorige toppen heb getrokken. De komende maand heeft de index dus de gelegenheid om door die lijn heen te breken en in navolging van de lijn F' in de lineaire maandgrafiek ook deze dalende trend te breken. De lijn ligt de komende maand rond 345, zeker een getal om in gedachten te houden. Zou de index de komende maand boven 345 afsluiten dan zou dat een belangrijke positieve ontwikkeling zijn.

  • U ziet vanzelfsprekend ook in deze grafiek het hoofd- en schouders patroon. Passen we hier voor de bepaling van het koersdoel dezelfde methode toe dan komt dat bij stippellijn 2 te liggen. Doordat de schaalverdeling van de grafiek afwijkt van de lineaire schaalverdeling komt een daling die in afstand ten opzichte van de neklijn gemeten hetzelfde is als de afstand tussen neklijn en hoofd dus op een veel hoger punt te liggen. Jammer genoeg hebben we dat punt niet bereikt, we zijn er een behoorlijk stuk boven gebleven, zeker als je van de candle op de bodem het lichaam (het dikke deel) als het allerbelangrijkste deel beschouwt. We kunnen helaas niet stellen dat het koersdoel is bereikt en kunnen niets doen met dit patroon, er zou namelijk nog altijd een daling naar stippellijn 2 mogelijk zijn. Er zijn overigens analisten die vinden dat de index dicht genoeg bij het koersdoel is geweest om het als bereikt te kunnen beschouwen. Ik ben sowieso geen aanhanger van het gebruiken van een logaritmische grafiek om een koersdoel te bepalen. Het strookt niet met de oorspronkelijke theorie waarin gesproken wordt over het meten in punten. Toch noem ik beide methodes zodat u uw eigen mening kunt vormen.

  • Ik wil het laatste stukje van deze logaritmische grafiek nader bekijken in de logaritmische weekgrafiek.

  • U kijkt naar het laatste deel van de maandgrafiek, het stuk vanaf de rechterschouder van het hoofd- en schouders patroon is als het ware uitvergroot. Iedere candle stelt echter een week voor. We zijn dicht bij de lijn G. In deze grafiek hebben we hem nog niet geraakt, dat komt omdat deze grafiek natuurlijk wat nauwkeuriger is dan de maandgrafiek. Ik ga de komende weken nauwkeurig volgen wat de index doet ten opzichte van deze lijn, een stijging door deze lijn zou namelijk betekenen dat we naar de neklijn B zouden gaan, dit natuurlijk in een poging deze te breken. Ik zal de komende tijd, tot er meer duidelijkheid is, dan ook iedere vrijdag deze grafiek plaatsen en u het punt geven waar de lijn de week daarop ligt zodat u er ook zelf op kunt letten. De komende week bevindt de lijn zich rond 352.

  • De candle van deze week is de moeite waard. Hij omvat zijn voorganger volledig, we noemen dit een engulfing bullish line. Het is een betrouwbaar bodempatroon en dat is een belangrijk gegeven. De beurs denkt hier de bodem bereikt te hebben, dat is de boodschap die hier achter zit. Als de beurs daarmee gelijk krijgt, hetgeen natuurlijk niet persé zo hoeft te zijn omdat ieder patroon een momentopname is, dan moeten we ons opmaken voor een poging lijn G te breken. Er is dan een hogere bodem gevormd binnen het kanaal nn' en dat is per definitie bullish. U begrijpt dat we de komende tijd de verdere koersontwikkeling in dit kanaal met extra aandacht moeten gaan volgen.

  • U ziet hier het laatste deel van het kanaal nn' in de grafiek waarin iedere candle een dag vertegenwoordigt. We zagen gisteren een uitbraak uit het dalend kanaal rr' en daardoor is de hogere bodem ontstaan. Van een hogere bodem is overigens alleen sprake als we de laagste koersen meenemen, het slot van 26 juli was wel het laagste slot van dit jaar. Een dergelijk laagste slot is eigenlijk een verkoopsignaal, maar daar heeft de beurs niets mee gedaan. De vraag die we moeten zien te beantwoorden is of dit de start kan zijn van een stijging naar lijn n'. Die stijging is namelijk noodzakelijk om bij lijn G in week- en maandgrafiek te komen.

  • De candle van vandaag geeft daarover geen uitsluitsel. Het is een candle die bekend staat onder de naam hanging man, niet bepaald een aantrekkelijke naam. We zien aan de candle dat opening en slot dicht bij elkaar lagen, gedurende de dag trad er dus een daling in waarop kopers de index weer naar boven brachten. De candle toont door zijn lange staart dat er verkoopdruk is geweest, dat is ten opzichte van de voorgaande stijging een verandering. Zou deze verkoopdruk maandag weer aanwezig zijn en zou de index dan onder deze candle sluiten, dan zouden dat alle kopers van vandaag "hangen". Dit verklaart de naam hanging man. Het herstel gedurende de dag laat echter ook de kans op een stijging open, er kwamen immers kopers en die waren fel zoals we verderop in deze analyse zullen zien. Over het algemeen wordt deze candle echter gevolgd door een daling, maar het is verstandig te wachten op bevestiging. De index zou dan maandag op zijn minst onder het lichaam van de hanging man moeten openen om er vervolgens onder te sluiten. Daarmee zou een belangrijk toppatroon zijn gevormd.

  • Voorlopig is daarvan echter nog geen sprake, we zien een mooi stijgend trendkanaal pp' waarbinnen de index vanmiddag een hogere bodem laat zien. Zolang die hogere bodems blijven ontstaan hoeven we ons nog geen zorgen te maken om een daling. De hanging man in de daggrafiek is wel een belangrijke waarschuwing dat het tij zou kunnen keren, hou dat dus maandag in gedachten.

  • Er zijn twee zaken die tot een daling zouden kunnen leiden. De eerste factor is de divergentie tussen index en het MACD histogram. Slaagde die laatste er bij de top van gisteren nog in redelijk in de buurt van de voorgaande top te komen, vandaag lukte dat bij het slot helemaal niet meer. De indicator staat zelfs nog licht negatief. Deze divergentie, het uiteenlopen van koersgedrag en indicator, duidt op een mogelijke omkeer. Voor het tweede punt gaan we naar de 15min grafiek.

  • In deze laatste grafiek van deze analyse is ter hoogte van de bovenste blauwe stippellijn een dubbele top ontstaan. De dubbele top kan in dit geval de bovenkant van een stijgende driehoek zijn waarvan lijn p de onderkant is, maar het kan evenzogoed de start zijn van een echte top die dan de vorm van de letter M gaat krijgen. Zolang we boven 327 blijven is van dat laatste nog geen sprake en hou ik het op een verdere stijging, onder 327 moeten we ernstig rekening houden met zo'n M-vormige top.

  • Rest me nog te vermelden dat de kopers fel waren zoals ik bij de daggrafiek al schreef, zij wisten een scherpe stijging tot stand te brengen en zijn dus beslist nog niet uitgerangeerd.

Resumerend:  Om te beginnen zagen we in de lineaire maandgrafiek dat de kans op een diepe val van de AEX groot blijft zolang we tenminste onder de neklijn B blijven. Vanuit de logaritmische maandgrafiek kunnen we daar de voorwaarde aan toevoegen dat we onder de dalende lijn G blijven. In diezelfde grafiek zagen we dat er analisten zijn die vinden dat het koersdoel van het hoofd- en schouders patroon al bereikt is en we zagen in de logaritmische weekgrafiek een engulfing bullish line. Dit is een bodempatroon dat erop duidt dat de beurs wel mogelijkheden ziet om verder naar boven te gaan. Alle aanleiding om het koersverloop ten opzichte van die lijn G de komende tijd goed te gaan volgen. Om bij lijn G te komen zullen we in de daggrafiek naar de lijn n' moeten stijgen. Dat is op dit moment vanwege het ontstaan van een hanging man in de daggrafiek twijfelachtig. Er is bovendien sterke divergentie in de uurgrafiek en ook de dubbele top in de 15min grafiek houdt de kans op een daling open. We zullen in verband met de hanging man maandag de opening en het slot extra aandacht moeten geven. De hanging man geeft een mogelijke daling aan, maar de index moet dan ter bevestiging onder het slot van vandaag openen en onder de laagste koers van vandaag sluiten. We zagen in de 15min grafiek dat dat punt op 327 ligt, zodra we daaronder komen ontstaat meteen ook de kans op een M-vormige top. We weten echter pas zeker dat het niet van een verdere stijging gaat komen als de index onder de lijn p in de 15min grafiek komt, zolang het kanaal pp' namelijk intact is ga ik uit van een verdere stijging. Een trend is immers een trend tot het tegendeel bewezen is en dat geldt ook voor korte termijn bewegingen. -Ad-

En dan nog dit....   

Geld is een goede knecht

maar een slechte meester.

Naar boven