ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Alles wat er in zit wordt er de laatste dagen van het jaar nog uitgeperst, we sprokkelden er vandaag weer een klein beetje bij. Amsterdam houdt zijn gedrevenheid tot de laatste dag van het jaar vast en lijkt vastbesloten om het jaar boven 440 te gaan eindigen. We zijn nog altijd onderweg naar de lichtgrijze stippellijn die ik vorige week als voorlopige lijn parallel aan lijn h trok, al gaat dat niet hard.

  • Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik bij deze grafiek verder nog moet schrijven. Ik zou alleen nog met u over de divergentie tussen index en MACD histogram kunnen praten, die blijkt uit de dalende rode lijn langs de toppen van de indicator. Divergentie was vroeger de voorbode van een daling, maar is dat momenteel niet meer en dat maakt dat ik het eigenlijk niet meer hoef te noemen. De beurs stijgt ook met divergentie gewoon verder. Laat ik het voor wat de daggrafiek betreft daarom maar hierbij laten.

  • De Bollinger Bands geven door de knik in de bovenste lijn enige verzwakking te zien, maar dat wil nog niet  automatisch zeggen dat we een omslag gaan zien. Wat wel interessant is, is dat de lijnen langzaam naar elkaar toe kruipen, de banden versmallen zich. Dit is een gezonde situatie die straks als de banden dicht genoeg bij elkaar liggen ruimte maakt voor een flinke beweging waarvan de richting nu nog niet te voorspellen is.

  • De uurgrafiek stemt mij als technisch analist enigszins somber. We daalden gisteren onder lijn k, een beweging die vroeger als een korte termijn verkoopsignaal zou hebben gegolden. Die tijd is geweest, een daling onder een stijgende trendlijn wordt tegenwoordig haast steevast gevolgd door een snelle stijging waardoor de koers weer boven zo'n lijn terecht komt, zo ook vanmorgen. Kopers zitten op het vinkentouw om zodra zich een dergelijke daling voor doet op een zodanige manier te handelen dat de op grond van het verkoopsignaal te verwachten daling wordt voorkomen. Soms doen zij dat door de markt direct bij opening te overrompelen, een strategie die ik recent daarom wel eens de overvalstrategie heb genoemd. De markt werd door de opening boven lijn k -de overval- meteen voor een voldongen feit gesteld.

  • We houden de stijgende trend dus vast en het passeren van de dubbele weerstand rond 441,1 is wat ons in deze trend als volgende stap te doen staat.

  • Grote partijen hebben daar wel vertrouwen in, kijkt u maar naar de laatste candle. Dat is de candle die in de slotveiling vanaf 17.30u is ontstaan naar aanleiding van orders die -met name door die grote partijen die deze veiling per definitie overheersen- tussen 17.25u en 17.30u zijn ingebracht. De beurs staat overigens gedurende die tijd stil terwijl de orders worden verzameld om vanaf 17.30u te worden uitgevoerd. De laatste candle laat zien dat de beleggers waar het geld zit verder naar boven willen.

  • We bevinden ons in een gebied tussen weerstand op -laat ik het afronden- 441,1 en steun op 439,9. Zolang we tussen deze punten zijn doen we er goed aan van een vervolg naar boven uit te gaan dat bij een stijging boven 441,1 daadwerkelijk tot stand komt. Zouden we onder 439,9 komen dan gaan we naar 438,8 waar de laatste bodem lag, in feite maken we er dan een grote zijwaartse beweging tussen 438,8 en 441,1 van waarbinnen we naar de onderkant dalen. 

Resumerend:

We halen er dit jaar uit wat er in zit en stijgen in het streven van de beurs naar een optimaal jaarslot met kleine stapjes verder. Vandaag maakten we weer wat winst en we gaan dat morgen mogelijk ook doen, zolang we tenminste boven 439,9 blijven. Boven die waarde houden we de weerstand rond 441,1 die we moeten nemen om verder naar boven te kunnen immers binnen handbereik. Komen we echter onder 439,9 dan gaan we naar 438,8 waardoor de beweging van de afgelopen dagen een zijwaartse beweging tussen 438,8 en 441,1 zou worden.

En dan nog dit....

Met dit jaar nog minder dan twee beursdagen in de VS te gaan is het interessant om nog eens naar de stand van zaken in de S&P500 index te kijken. Ik toonde u enige tijd geleden de maandgrafiek van deze index, laten we die nogmaals bekijken.

  • De strijd om het 61,8% Fibonacci niveau woedt in de VS nog altijd. Hoewel de index op grond van het omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat met de letters S, H en S is aangegeven de mogelijkheid heeft om op termijn naar 1550 te gaan wordt dit tot op heden tegen gehouden door het 61,8% niveau. De vorm van de candle van deze maand is nog niet definitief, maar zou de index morgen onder de stand van 18.30u onze tijd in bovenstaande grafiek zijn (1258,66) dan wordt een kleine inverted hammer gevormd die de weerstand van het 61,8% niveau bevestigt. Daarmee is dan nog niet gezegd dat die weerstand ook volgende maand te zwaar zal zijn, maar de kans daarop is aanwezig. Weet de S&P500 vandaag en morgen echter nog wel te stijgen dan wordt de omgekeerde hamer voorkomen en wellicht zelfs het 61,8% niveau gebroken. Voor een duidelijke uitbraak zou de index boven 1275 moeten komen. U ziet dat de strijd tussen bulls en bears in de VS bepaald nog niet gestreden is. -Ad-

Naar boven