ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er gaan mij nog teveel patronen door onopgehelderde oorzaak verloren, daarmee eindigde ik gisteren mijn analyse. Kijkt u eens wat vandaag is gebeurd! De index is met een flinke stijging teruggekomen boven de lijn d waardoor het verkoopsignaal -dat was ontstaan door de daling onder lijn d en de daaropvolgende nieuwe laagste koers onder de zwarte stippellijn- teniet is gedaan. We zagen dezelfde ontwikkeling al eerder bij de bodem op 17 mei, ook toen werd een nieuwe laagste koers gevolgd door een felle stijging. De lijn d was de onderkant van de dalende driehoek cd, een patroon dat normaalgesproken garant staat voor een daling, zeker na een uitbraak aan de onderkant. Het zal u duidelijk zijn dat er op dit soort verkoopsignalen wordt gereageerd door marktparticipanten die krachtig genoeg zijn om de daling te keren. Het zijn dit soort ingrepen die het mij als technisch analist moeilijk maken iets zinnigs te zeggen over de koersbewegingen die we de komende weken kunnen verwachten. Als ieder verkoopsignaal, zelfs een zo belangrijk als een daling onder een dalende driehoek, gevolgd wordt door een stijging verliest mijn analyse natuurlijk aan geloofwaardigheid. Ik zal de eerste zijn om dat toe te geven.

  • Wat betekent deze stijging nu? We hebben in wezen te maken met een valse uitbraak, zo noemen we een uitbraak uit een patroon dat door een tegengestelde beweging ongedaan wordt gemaakt. Vaak volgt er op een valse uitbraak een beweging de andere richting op, dat zou inhouden dat we naar lijn c zouden kunnen gaan om daar een poging te wagen naar boven door deze weerstandslijn te breken. Ik heb echter op dit moment nog geen gegevens die deze mogelijkheid ondersteunen.

  • Wat ik in ieder geval wel heb is een bewijs dat de dalende korte termijn trend waarin we ons sinds begin juli bevonden beëindigd is doordat we naar boven uit het kanaal rr' zijn gebroken. Dat gebeurde met een lange candle en dat laat zien dat er veel kracht achter de beweging zat. De stijging is mogelijk versterkt door het optreden van een zogenaamde short-squeeze. Beleggers die een positie hadden die gericht was op een daling zullen zijn verrast door de uitbraak en een deel van hen zal zich daardoor gedwongen hebben gevoeld hun positie te sluiten of zelfs te draaien om van de stijging mee te profiteren. Zij zaten short in aandelen (klik voor uitleg op het woord short en zoek het in de lijst op) of long in puts (idem), zaten klem door de stijging en werden zo gedwongen om te handelen (squeeze).

  • Er stond nog een gap dat nog niet gesloten was, dat is vandaag gebeurd. Gaps worden over het algemeen achteraf gesloten, maar ik veronderstelde tot vandaag dat dat dit keer niet zou gebeuren omdat er zo'n krachtig verkoopsignaal was in de lijngrafiek. Het blijft altijd een zaak van afwegen van factoren en soms maak je daarin de verkeerde keuze. In ieder geval hoef ik verder geen rekening meer te houden met dit gap.

  • De eerste weerstand die we op de weg naar boven ontmoeten is die op de hoogte van de laatste top in het kanaal, de bovenkant van het eendaagse eiland net boven 333. Daarboven vormen de dalende stippellijnen EMA50 rond 335 en EMA200 rond 337 weerstand. Het 50daags gemiddelde brak vorige week door het dalende 200daags gemiddelde heen, hetgeen een verkoopsignaal (ik durf het woord bijna niet meer te gebruiken ) opleverde voor de middellange termijn. De lijnen zullen daardoor bij een verdere stijging tegenstand bieden, dat zou je althans mogen verwachten. Meer haal ik niet uit deze daggrafiek, voort naar de uurgrafiek.

  • Geconfronteerd met de uitbraak heb ik in deze grafiek de Fibonacci lijnen geplaatst die horen bij de daling van 349 naar 321. We zijn bijna bij het 38,2% niveau rond 331,4 dat het eerste richtpunt vormt. Het 61,8% op 338,1 is hoe dan ook het meest belangrijke koersniveau. Zou de Amsterdamse beurs dat passeren dan zou dat vanuit de Fibonacci theorie een vervolg naar 349 inhouden. Dat is boven de lijn n' in de daggrafiek en omdat ik die tot nader order het zwaarst laat wegen hou ik die in dat geval maar als koersdoel. We zijn daar nog een heel eind onder, maar ik vermeld het toch maar.

  • We zien dat in de grafiek het stijgend kanaal pp' tot stand gekomen is. Het is om twee redenen mogelijk dat we binnen dit kanaal gaan blijven. Ten eerste is er sprake van divergentie tussen het MACD histogram onder de grafiek en de AEX, dit zien we aan het feit dat de top van de indicator onder de rode stippellijn is gebleven die ik door de vorige top heb getrokken. Dit duidt vaak op het bereiken van een tijdelijke top. Verder is de doorbraak van lijn r' nog niet getest. Een test houdt in dat de index na een uitbraak nog teruggaat naar de doorbroken lijn, om de uitbraak te bevestigen dient de index er dan boven te blijven. Deze beweging zou binnen het kanaal pp' plaats kunnen vinden. De Amerikanen schieten echter terwijl ik deze analyse aan het maken (18.30u) ben weer omhoog, met name de Nasdaq, zij lijken het stokje als in een estafette over te nemen van de Europese beurzen. Het blijft daarom afwachten of we morgen inderdaad in het kanaal pp' zullen blijven. De volgende haltes bij een stijging zijn in ieder geval de drie Fibonacci niveaus.

  • Tot slot nog een blik op de sterke stijging van vandaag. De professionals die het laatste deel van de handel beheersen zijn tot op het laatste moment van de handel niet tot winstnemingen overgegaan, zij hebben klaarblijkelijk alle vertrouwen dat de beurs morgen verder omhoog zal gaan. Zij hebben de index daartoe vlak bij lijn p' gepositioneerd, de index zit als een sprinter klaar bij het startblok om er morgen bij het eerste signaal vandoor te gaan.

  • Mocht de zaak door een uiteindelijk toch tegenvallende Amerikaanse prestatie of ander nieuws binnen het kanaal blijven dan vormen de blauwe stippellijnen steun en daaronder kan ook de laatste top op 327 nog een rol spelen. Zou de index daaronder komen dan komt lijn p pas in zicht.

Resumerend:  De klap die de bulls vandaag aan de bears uitgedeeld hebben is hard, de bears zijn aangeslagen. Het belangrijke verkoopsignaal uit de lijngrafiek is verloren gegaan en de korte termijn dalende trend gestopt. In plaats daarvan is het nieuwe stijgende kanaal pp' ontstaan, maar dat lijkt de bulls nog niet genoeg. Zij staan trappelend van ongeduld klaar om naar boven uit dit kanaal te breken. Mocht dat gebeuren dan worden de Fibonacci niveaus op 331,4 ; 334,7 en 338,1 in de uurgrafiek de volgende richtpunten. De laatste waarde is voor de lange termijn eigenlijk het belangrijkst, zou de index dat punt passeren dan wordt een beweging naar lijn n' in de daggrafiek respectievelijk lijn c in de lijngrafiek het doel van de beweging. Blijven we daarentegen onder lijn p' dan volgen we de index in de richting van lijn p en trekken uit het punt waar de volgende bodem komt een verdere conclusie. Er zijn in de divergentie en in het feit dat er nog een test van de uitbraak plaats zou kunnen vinden redenen aan te dragen om met het laatste rekening te houden, maar bij het huidige uiterst positieve sentiment durf ik het woord daling eigenlijk nauwelijks meer in de mond te nemen.

En dan nog dit....  Voor een vat olie werd gisteren opnieuw een hogere prijs betaald, een vat kostte al meer dan 43 dollar. De olieprijs blijft voortdurend stijgen, maar de beurs gaat hier op een bijzondere manier mee om. Men bagatelliseert namelijk de economische effecten van een hogere olieprijs. De stijgende olieprijs zal geen gevolgen hebben voor het bedrijfsleven en het zal ook geen prijsopdrijvend effect meer hebben op de benzineprijzen, zo werd de Amerikaanse consument vandaag bezworen. Er is dus geen enkele reden om bezorgd te zijn. Toch maar weer eens mijn boerenverstand gebruiken. Hogere olieprijzen betekenen hogere lasten voor de bedrijven, met name voor hen die veel energie gebruiken. Zou men echt geloven dat dit niet doorwerkt in de prijzen die zij hun klanten in rekening brengen? Benzine wordt gemaakt van duurdere olie, geloven zij echt dat de oliemaatschappijen hun klanten het verschil niet zullen laten betalen? Het lijkt er op dit moment wel op als je naar de stijging van de aandelenkoersen kijkt, men gelooft tegenwoordig kennelijk alles. -Ad-

Naar boven