ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag zagen we opnieuw een daling van 1% waardoor we meer afstand hebben genomen van de lijn r. Dit betekent met grote waarschijnlijkheid dat we morgen in de weekgrafiek eveneens een doorbraak van deze lijn gaan zien, er moet nogal goed nieuws komen willen we morgen nog boven 351,7 sluiten. Op de negatieve implicaties van deze neerwaartse doorbraak ga ik morgen in.

  • We zijn door deze daling dicht bij mijn eerste richtpunt 344 waar het 50% Fibonacci niveau ligt. Dit niveau is naast het 61,8% niveau op 335 een punt waar potentiële steun voor de index ligt en het ligt vanuit dat opzicht voor de hand dat we dat punt morgen op gaan zoeken. Daar moet dan blijken of er al dan niet steun ligt.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft ligt een daling eveneens voor de hand. De index zit aan de onderste lijn geplakt en zolang dat het geval is zet de daling zich voort.

  • In de uurgrafiek zien we eveneens een nog altijd dalende beweging, zij het dat het ondoenlijk bleek om de juiste lijnen te trekken. Gisteren was er nog het kanaal vv' waarvan de bovenkant lijn v' vandaag werd vervangen door lijn v", maar ook daar zijn we doorheen gegaan. Dat leverde overigens maar een zeer beperkt herstel op zoals u in onderstaande grafiek ziet.

  • Het herstel liep met een inverted hammer stuk op de weerstand op 348,3 en die weerstand betrek ik morgen allereerst bij mijn eerste update. Slagen we erin boven de stippellijn te komen dan gaan we een herstel zien dat ik zoals gebruikelijk aan de hand van Fibonacci lijnen en weerstandsniveaus van vorige bodems zal gaan volgen. Lukt dat niet, waarschijnlijker vanwege het eerste richtpunt dat op 344 ligt, dan ga ik uit van een voortzetting van de daling. Die voortzetting moet dan om te beginnen zichtbaar worden middels een daling onder de laatste bodem net boven 346.

Resumerend:  

De Amsterdamse beursgraadmeter zette vandaag zijn daling naar mijn eerste richtpunt, het 50% Fibonacci niveau op 344, met rasse schreden voort en het ligt daarom voor de hand dat we morgen ook dat laatste stukje naar 344 af zullen leggen. Dat wil overigens niet zeggen dat de daling daarmee beëindigd is, het 61,8% niveau daaronder op 335 is een niveau dat richtpunt voor deze beweging kan worden op het moment dat op 344 geen steun zou blijken te liggen. Ik wil het echter stap voor stap volgen en voortdurend speuren naar bodempatronen die me een indicatie geven betreffende een mogelijk herstel, het kan nooit kwaad bewust contrair naar de koersontwikkeling te kijken. In dit verband is de waarde 348,3 van belang, komen we boven dat punt dan start een herstel waarvan vooraf moeilijk te zeggen is hoever het kan reiken. Het ligt echter meer voor de hand dat we om te beginnen naar 344 gaan, waar dan moet blijken of er steun ligt of niet.

En dan nog dit....

Vandaag werden de groeicijfers in de VS bekend gemaakt en die vielen tegen, dat veroorzaakte een deel van onze daling. De groei was kleiner dan analisten hadden verwacht en dat geeft in combinatie met enkele andere gegevens aanleiding tot bezorgdheid. Er was in hetzelfde kwartaal namelijk sprake van een prijsstijging van 2,2% tegen een prijsstijging van 1,7% in het voorgaande kwartaal. Voeg dit bij de oplopende voorraden die we vorige week zagen waaruit eveneens een afnemende groei blijkt en de vorige week sterker dan verwacht gestegen consumentenprijzen en je hebt een gevaarlijke cocktail. De stijgende prijzen dwingen de FED de rente te blijven verhogen, maar daarmee beïnvloedt zij de toch al krimpende economische groei in negatieve zin. Stagnatie van de economie en inflatie door hogere prijzen vormen samen stagflatie, dat is waar men nu bang voor is. -Ad-

Naar boven