ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aangezien er vandaag weer een maand is afgelopen start ik de analyse met mijn beoordeling van de maandgrafiek. Die is deze maand zonder meer de moeite waard. In de grafiek is zoals u waarschijnlijk weet halverwege het jaar 2002 een groot hoofd- en schouders patroon (h&s) afgerond waarvan de schouders en het hoofd in de grafiek aangegeven staan met de letters S en H. Het is een patroon dat niet in het minst door zijn formaat, maar meer nog door zijn koersdoel discussies oproept en vele technisch analisten noemen het patroon daarom niet eens. De een zegt dat het patroon te groot is en we doordat we geen ervaring hebben met een h&s van deze maat er niets over kunnen zeggen, de ander verzwijgt het vanwege het extreem lage en daardoor onwerkelijk geachte koersdoel. Na de afronding van een hoofd- en schouders patroon dat plaats vindt door een daling onder de neklijn volgt bij dit patroon meestal een daling ter grootte van de hoogte van het hoofd. Deze daling hoeft niet meteen te volgen, maar eerst kan nog de neklijn worden getest vooraleer de werkelijke daling naar het koersdoel wordt ingezet. Dat koersdoel ligt door de hoogte van het hoofd van 320 punten en de neklijn op 380 op een AEX van 60 punten, inderdaad een waarde die moeilijk voor te stellen is. Het is dus verleidelijk om er niets over te zeggen, dan kun je ook je gezicht niet verliezen.

  • Daar komt nog bij dat het patroon door een stijging boven de neklijn zijn waarde zou verliezen. Die neklijn is de lijn B in bovenstaande grafiek. Ik heb de lijn destijds horizontaal getekend vanwege de gedachte dat het in de maandgrafiek gaat om de grote lijnen en niet om de details. Een lezer merkte onlangs terecht op dat je de neklijn ook nog licht schuin oplopend zou kunnen tekenen waardoor hij iets hoger komt te liggen. Toch hou ik hem horizontaal omdat de laatste bodem van dit patroon relevant is, dat is de bodem uit het jaar 2001 die op 378 lag. Nogmaals, het komt in een maandgrafiek niet op een puntje meer of minder, maar we zijn met een hoogste koers van 377 vandaag wel akelig dicht in de buurt van die bodem geweest. Ik heb het getal sinds de vorming van het patroon afgerond op 380, maar in feite zijn we vandaag dus al bezig geweest met het testen van de neklijn. We gebruiken het woord testen als we proberen door vroegere steun die nu weerstand is geworden heen te breken.

  • U begrijpt dat het de analyse aanzienlijk op zou fleuren als we de neklijn van het patroon zouden breken. Ik zou het patroon met zijn hatelijke koersdoel uit de grafiek kunnen verwijderen, de tegenstanders die het patroon verzwegen gelijk geven en fluitend met hogere koersdoelen kunnen gaan werken. Op grond van de Fibonacci methode behoort dit ook tot de mogelijkheden. De index is ruim voorbij het 23,6% niveau en daardoor is het 38,2% niveau op 403 het volgende richtpunt. Om daar te komen zullen we dus door 380 moeten breken en eigenlijk niet moeten gaan dalen, als we de volgende maand namelijk een rode candle zouden neerzetten zou ik de test van de neklijn als mislukt moeten beschouwen en theoretisch uitgaan van een daling.

  • Zo'n vaart zal het nog niet meteen lopen, we hebben in de daggrafiek namelijk een fraaie stijgende trend en we hebben wat dat betreft zolang de belegger zo positief blijft nog alle gelegenheid om 380 te breken.

  • Toch is er wel enige reden tot zorg, de trend kent vanaf oktober van vorig jaar geen winstnemingen van enige betekenis. Niet iedereen vindt trouwens dat winstnemingen ontbreken hoor, ik hoorde gisteren in een televisieprogramma een vermogensbeheerder de geringe daling van vorige week al een gezonde correctie noemen. Hij hoort dus duidelijk tot de -gezien de koerssprong van vrijdag krachtige- groep beleggers die in de bodem van vorige week al aanleiding zagen om in de markt te springen. Een correctie kan ik het echter met de beste wil van de wereld niet noemen en hoe verder de index zonder een flinke daling naar boven gaat hoe gevaarlijker het naar mijn mening wordt.

  • Gevaarlijk of niet, we moeten naar de grafiek blijven kijken en zien zoals gezegd een mooie stijgende trend. In die trend is vandaag een zogenaamde couterattack line gevormd, een toppatroon uit de candlestick techniek. Het lichaam van de candle is effen rood en dat houdt in dat de bovenkant van dat lichaam de opening is en de onderkant het slot. De opening toont dat de eerste slag voor de kopers was, het slot ter hoogte van het slot van de voorgaande candle laat zien dat de verkopers in de tegenaanval gingen en dat verklaart dan meteen de naam van het patroon. Er bestaat op grond van deze candle de mogelijkheid van een daling.

  • Bij een daling zou een dubbele top worden gevormd, we slaagden er namelijk niet in om boven de vorige top te sluiten. Een dubbele top kan een tijdelijke pauze van de stijgende beweging zijn, maar kan daarentegen  ook de voorbode van een dalende trend zijn en het is daarom een patroon dat een zeker risico in zich draagt. Het is dus beter als het niet ontstaat, zeker ter hoogte van de hierboven beschreven neklijn kunnen we dat niet gebruiken.

  • Laten we aan de hand van de overige grafieken proberen in te schatten wat hierop kan volgen.

  • De uurgrafiek laat zien dat er voor de korte termijn maar weinig zorgen zijn, het toppatroon in de daggrafiek heeft zich nog niet vertaald in een verslechterend beeld in de uurgrafiek. Er is vandaag een hogere top ontstaan waardoor het proces van hogere toppen is hervat. Het gegeven dat we onder de vorige top zijn gesloten doet hier in deze uurgrafiek niet aan af en telt alleen in de daggrafiek waar het als een dubbele top gezien kan worden. Weten we nu een hogere bodem neer te zetten dan kan zo'n bodem het lanceerplatform zijn om de weg naar boven te hervatten, dat is dus waar we op gaan letten.

  • Ik ga bovendien letten op de steunlijn m, zolang we boven die lijn zijn is de stijgende trend intact.

  • Kijken we naar de 15min grafiek dan kan die lijn m echter wel in gevaar komen. We zijn onder het gap van vanochtend gekomen dat daarmee gesloten is, maar het gap van afgelopen vrijdag is nog open gebleven. In theorie worden gaps meestal gesloten. De index zou volgens deze theorie dus terug moeten keren in het gebied tussen 371,1 en 372,4. Het vervelende is dat de technische analyse op dit moment nogal aan veranderingen onderhevig is en gaps dus niet altijd meer gesloten worden, zo staan er rond 327 en 344 nog een tweetal kleine gaps open. Ik zou er dan voor kunnen kiezen het mogelijk sluiten van gaps niet meer te noemen, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik probeer de gereedschappen uit de technische analyse namelijk zo zuiver mogelijk toe te passen en als ik sommige zaken niet meer zou noemen bestaat het gevaar dat ik me schuldig ga maken aan willekeur. Het gap zou technisch gesproken nog gesloten moeten worden, punt.

  • Dat zou ons dan echter ook onder lijn m brengen aangezien die lijn al behoorlijk is opgerukt naar boven. Een daling onder die lijn zou negatief zijn, maar ook nog niet desastreus voor de stijgende trend. Hiervoor is namelijk alleen de bodem op 368,7 relevant, pas onder dat niveau zou tenslotte pas echt een lagere bodem ontstaan in zowel uurgrafiek als 15min grafiek.

Resumerend:  

We zagen in de maandgrafiek dat we ons in de buurt van een uiterst belangrijk punt bevinden, als je tenminste zoals ik hecht aan het gebruik van het grote hoofd- en schouders patroon in die grafiek. Wordt de neklijn van dat patroon niet gebroken dan moet ik als ik de technische analyse correct wil blijven toepassen vasthouden aan een sterk negatief lange termijn beeld en dat doet me bepaald geen vreugd. Het zou voor ons allen veel beter zijn als de index verder zou stijgen naar het 38,2% Fibonacci niveau op 403 in de maandgrafiek. Het hoofd- en schouders patroon zou dan zijn waarde verliezen en dat zou de analyse een stuk minder complex en ook een stuk minder negatief maken. De kans op een doorbraak van die neklijn is gezien de stijgende trend zonder meer aanwezig, maar er dreigt wel een kink in de kabel te komen. In de daggrafiek is namelijk een dark cloud cover ontstaan en dat is een toppatroon. Toppatronen hebben de laatste maanden echter steeds maar beperkt tegenstand geboden, dus we zullen in de onderliggende grafieken naar eventuele bevestiging moeten zoeken. Ik kan daar kort over zijn, van die bevestiging zou pas sprake zijn bij een index onder 368,7. Op dit moment zijn we daar nog een stuk boven en dreigt alleen een daling naar 371,1 om het gap van afgelopen vrijdag te sluiten. Meer kan ik er op dit moment nog niet over zeggen, we zullen het vervolg op het toppatroon uit de daggrafiek af moeten leiden uit de stappen die we de komende dagen nemen.

En dan nog dit.... 

Op 2 maart wordt de AEX index aanzienlijk minder evenwichtig. De samenstelling wordt door de toevoeging van twee fondsen en de verwijdering van één fonds veranderd, maar daarin schuilt het kwaad niet. Waar dat kwaad wel in schuilt is dat met ingang van diezelfde datum de maximale weging die een fonds kan hebben wordt verhoogd naar 15%. De afgelopen tijd zijn index beleggers al vooruit gelopen op dit extra gewicht en hebben hun aandeel in twee fondsen uitgebreid. Deze twee fondsen, te weten Koninklijke Olie en ING, zullen samen maar liefst 30% van de index dragen, waardoor van een brede beursindex waarin vele sectoren redelijk goed zijn vertegenwoordigd geen sprake meer zal zijn. Om de richting van de index te bepalen wordt het met name belangrijk om de genoemde fondsen te volgen. Stijgen zij dan ligt het door hun gewicht voor de hand dat de beursindex ook stijgt, dalen zij dan geldt het omgekeerde. Zolang beide fondsen het goed doen zal je daar waarschijnlijk niet veel mensen over horen klagen, maar komt een van beiden door welke oorzaak dan ook in zwaar weer dan zal dat de gehele beurs ongenadig treffen en zal dat ongetwijfeld anders liggen. Toch hoor je daar nu niemand over, vreemd eigenlijk. -Ad-

 

Naar boven