ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag hebben we eindelijk een beweging gemaakt waar ik in de analyse iets aan heb, we hebben namelijk de daling voortgezet. Ik veronderstel dat we hiermee weer onderweg zijn naar de stippellijn op 382,2 door de bodem van augustus, een doel dat door de bewegingen van de laatste dagen uit het zicht was verdwenen. Er ligt nog steun rond 385 van de bodem van vorige week vrijdag, die steun komen we verderop ook in de uur- en kwartiergrafiek tegen. Alleen die steun zou de gang naar 382,2 nog kunnen verhinderen.

  • De beweging van vandaag brengt ons weer een stukje in de richting van de onderste lijn van de Bollinger Bands. De drie lijnen waaruit deze indicator bestaat dalen en de index daalt in de onderste band mee, we hebben een duidelijke dalende trendmatige beweging.

  • Ook in de uurgrafiek zien we nog steeds een dalende trendmatige beweging. Het proces van lagere toppen is intact gebleven en dat staat zolang dat het geval blijft voor de voortzetting van de daling. Vandaag is het patroon van hogere bodems dat vanaf 21 oktober was ontstaan beëindigd en daarmee zijn de kansen op een herstel geslonken. 

  • Zou de index straks ook nog onder de bodem van 21 oktober komen dan hebben we weer een overtuigend proces van lagere toppen en lagere bodems en is de dalende trend weer in volle glorie hersteld.

  • De bodem van 21 oktober ziet u linksonder in deze kwartiergrafiek, dit is het niveau waarop nog kan worden voorkomen dat de dalende trend naar 382,2 voort wordt gezet. Theoretisch zou hier nog een dubbele bodem kunnen ontstaan.

  • Mochten we morgen ondanks de huidige negatieve tendens toch herstellen dan vormt de stippellijn rond 387 als voormalig steunniveau weerstand. Hij doet dat samen met de bovenkant van het korte termijn kanaal nn' dat ik in deze grafiek heb geplaatst. Dit kanaal kan ons goede diensten bewijzen bij het vaststellen of de neerwaartse beweging al dan niet doorloopt.

Resumerend: 

De verkopers hebben vandaag de beurshandel overheerst, de AEX index daalde met 1,18%. Dat was overigens nog niet zoveel in vergelijking met de andere Europese beurzen, zo daalden de Duitse DAX en de Franse CAC40 met respectievelijk 1,93% en 1,73%. Het aandeel Royal Dutch Shell had met een winst van 0,44% nog een enigszins dempende werking op de Amsterdamse graadmeter, daarom viel het verlies verhoudingsgewijs nog mee. Het lijkt er na vandaag op dat we alsnog de daling naar 382,2 voort gaan zetten, dit kan alleen nog worden voorkomen als de index morgen op of boven 385 een bodem maakt. We bevinden ons in de kwartiergrafiek in het dalend korte termijn kanaal nn', een kanaal dat we morgen goed kunnen gebruiken om de voortgang van de daling in de gaten te houden. De bovenkant van het kanaal vormt net als de stippellijn rond 387 weerstand, alleen als we die beiden zouden weten te breken zouden kopers het negatieve beeld nog een beetje ten goede kunnen keren. Blijven we in het kanaal dan vallen we de steun op 385 aan, zouden we onder dat niveau komen dan gaan we door naar 382,2.

En dan nog dit....

Ik wilde eerst wat schrijven over het inkoopprogramma van Royal Dutch Shell dat door de winst van vandaag een extra impuls heeft gekregen, maar besloot op het laatste moment toch een ander onderwerp te pakken. De koersontwikkeling van de Duitse beurs geeft me namelijk aanleiding vandaag een grafiek van de DAX index te plaatsen, hier heeft namelijk een belangrijke doorbraak plaats gehad. Daar de Duitse beurs in Europa een leidende positie heeft is dit ook voor ons als Nederlandse beleggers waardevolle informatie. Het is namelijk altijd goed de DAX met een schuin oog in de gaten te houden.

  • De Duitse beursindex is onder de belangrijke steun rond 4825 gezakt en dat vormt een belangrijk verkoopsignaal. De index was al eerder onder dat niveau, maar werd toen opgevangen door lijn b waarna de stippellijn in september en oktober de taak van steunlijn wederom op zich nam. Dat de graadmeter nu toch door de lijn is gezakt is een belangrijk negatief signaal.

  • De stippellijn op 4825 zou vanaf vandaag weerstand moeten vormen, wil het verkoopsignaal tenminste intact blijven. Verder blijft de tendens ook negatief zolang de Duitse beurs onder lijn d noteert.

  • De eerste steun ligt bij het 38,2% Fibonacci niveau rond 4760 waar ook de bodem van augustus lag. Het laagste punt van die maand lag om precies te zijn op 4726, we doen er dus goed aan wat speling te nemen. Pas onder 4726 zouden de andere twee Fibonacci niveaus op 4650 en 4530 aan bod kunnen komen, maar zover wil ik nu nog niet kijken. Morgen en begin volgende week moeten we eerst maar eens kijken of de beurs onder 4825 blijft en daadwerkelijk in de richting van de zone 4726-4760 gaat. -Ad-

Naar boven