ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een nadeel van de weekgrafiek waarmee ik iedere vrijdag begin is dat de koersontwikkeling langzaam verloopt, er komt immers iedere week maar één candle bij. Dit betekent dat ook de bewegingen rond patronen langzaam verlopen en zo kan het gebeuren dat ik iedere week opnieuw weer over de neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon moet spreken. Ik heb dat patroon voor het laatst op 29 april besproken en zal dat dinsdag 31 mei wederom doen als ik op de laatste dag van de maand de maandgrafiek in de analyse op neem. Om kort te gaan, het patroon 'voorspelt' een extreem lage AEX van zestig punten en blijft geldig zolang de index onder de neklijn B is. Weet de graadmeter door die lijn te breken dan verliest het patroon zijn waarde, er is ons dus alles aan gelegen om naar die lijn te komen.

  • We zijn daarmee deze week ten opzichte van vorige week slechts een klein stukje verder op streek gekomen en hebben daarbij een candle gevormd die een inverted hammer wordt genoemd. Dit type candle kan een top aangeven en dat maakt dat ik rekening moet houden met de mogelijkheid dat deze candle de top van de huidige opwaartse beweging is. Wel moeten we bij dit type candle wachten op bevestiging met een rode candle, in deze weekgrafiek weten we pas volgende week vrijdag of deze week echt de top is gezet.

  • De daggrafiek geeft ons eveneens een toppatroon, namelijk een bearish harami. Het lichaam van de candle valt binnen zijn voorganger en dat geeft een mogelijke top aan. Ik moet er wel aan toevoegen dat het een duidelijker patroon zou zijn als de candle wat kleiner dan zijn voorganger was geweest, het maakt het patroon iets minder krachtig. Toch bestaat de kans dat we hier een top hebben gezet.

  • Dat zou vreemd zijn gezien de recente doorbraak van de dalende lijn g en de stippellijn 1, maar begrijpelijk in het licht van de gaps die op 5, 18 en 19 mei zijn ontstaan. Deze gaps zijn nog niet gesloten, ik zal dat verderop in de uurgrafiek laten zien en vanwege het feit dat gaps meestal gesloten worden moeten we voor alle zekerheid rekening houden met een daling.

  • Gisteren was er behalve de gaps nog geen enkele andere aanwijzing om van een daling uit te gaan, vandaag is de kans daarop door de bearish harami groter geworden. De remedie daarvoor is simpel, de beurs kan deze daling afwenden door boven stippellijn 2 te komen. In feite wordt de richting bepaald door de keuze welke stippellijn de beurs maandag breekt. Deze keuze valt samen met een daling onder het laagste punt van vandaag op 366 of een stijging boven het hoogste punt op 368,4. 

  • In de Bollinger Bands is de index onder de bovenste lijn gekomen en dat zegt me dat een daling naar de middellijn zou kunnen volgen, daarvoor moet de candle van maandag dan wel een rode candle zijn daar we dan pas het bewijs hebben dat een dalende beweging is ingezet. Je kunt met deze indicator moeilijk vooruit kijken, zo bewees de maand februari dat de index ook los van de bovenste band naar boven kan blijven bewegen.

  • De trend -waarvoor ik deze indicator gebruik- is in ieder geval nog naar boven gericht zolang de index boven de middellijn is en die middellijn tegelijkertijd nog stijgt.

  • In de uurgrafiek ziet u tussen de zwarte stippellijnen de gaps waar ik over sprak, ik ga er van uit dat die nog een keer gesloten zullen gaan worden. Zeker het gap dat op 19 mei ontstond komt daarvoor in aanmerking daar er op die dag tevens een gap in de DAX ontstond. We zouden dan naar 361 moeten gaan dalen.

  • Ik ben hierdoor opgescheept met tegenstrijdige factoren. In de grafiek zien we immers een prachtige stijgende trend bestaand uit een patroon van hogere toppen en bodems, zolang dat intact is moet ik uit gaan van de voortzetting van die trend. Er is dus nog niets dat op een daling wijst zolang we boven de bodem van 24 mei zijn.

  • Hoe de markt erover denkt blijkt uit de laatste candle, hiermee werd namelijk de lijn j gebroken die ik vanmiddag in de grafiek tekende. We bekijken dat nader in de kwartiergrafiek.

  • In deze grafiek zien we dat de doorbraak door de stijgende lijn in de slotveiling plaats had. Het begint een vervelende zaak te worden dat de beurs steeds vaker deze slotveiling benut om een weerstand te passeren. We zagen dat in de analyse van 25 mei al en hier zien we het weer. Het zal de vaste lezer inmiddels duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van het fenomeen slotveiling, dit soort bewegingen lijken me namelijk nogal voorgekookt.

  • De dalende lijn j is er echter mee gebroken en die kan ik dus niet meer gebruiken. Maandag aanstaande draait het voor mij daarom in eerste instantie om de grenzen 366,2-367,2. Zetten we de stijging van de slotveiling voort en komen we boven 367,2 dan zal ik die stijging net als ik vandaag overdag deed opnieuw met Fibonacci lijnen gaan volgen. De kans op voortzetting van de stijgende trend zou dan het grootst zijn daar er weer een hogere bodem gevormd zou zijn.

  • Komen we maandag evenwel onder 366,2 dan moeten we afwachten waar de volgende bodem komt, op 365 ligt dan de eerste steun. De bodem van 24 mei op 363,8 links onder in de grafiek is van cruciaal belang, pas onder dat punt zou een eind komen aan het patroon van hogere bodems waar ik bij de uurgrafiek over sprak en zouden we werkelijk een daling tegemoet moeten zien.

Resumerend: 

We zijn al een flink eind op weg naar de neklijn B van het grote hoofd- en schouders patroon in de weekgrafiek, maar nu dreigt er een kink in de kabel te komen. In de weekgrafiek is een inverted hammer gevormd en in de daggrafiek een bearish harami, beiden zijn toppatronen die suggereren dat we een top hebben bereikt. Dat is vreemd gezien het feit dat we gisteren de dalende lijn g en de weerstand rond 366 braken, maar wel verklaarbaar als je denkt aan de drie gaps die op lagere niveaus nog wachten om gesloten te worden. Toch is het nog de vraag of de daling die voortvloeit uit de toppatronen er daadwerkelijk gaat komen, de daarvoor noodzakelijke stap is nog niet genomen. Het patroon van hogere toppen en bodems garandeert tot op heden een voortzetting naar boven, daar dit patroon pas bij een daling onder 363,8 beëindigd zou zijn doen we er nog verstandig aan van een stijging uit te gaan. Maandag moeten we daarvoor om te beginnen boven 367,2 en daarna boven 368,4 komen en dan moet het mogelijk zijn om naar een voorgaande top rond 374 te gaan. Komen we maandag onder 366,2 dan ligt het anders, dan hangt het namelijk af van de plaats waar de volgende bodem komt te liggen. De steun op 365 komt daarvoor in aanmerking en daaronder ligt de cruciale 363,8. Pas als we onder die waarde zouden dalen weten we dat de toppatronen in week- en daggrafiek ons terecht waarschuwden.

En dan nog dit....

Gisteren toonde ik u de grafiek van de Duitse DAX beursindex vanwege het feit dat die index precies op een belangrijke weerstand stond. Vandaag is de index boven die weerstand gekomen en de index sloot op het hoogste punt van het jaar. Uit diverse cijfers bleek deze week dat de Duitse economie er erg slecht voor staat, misschien heeft dat vandaag voor de twijfel gezorgd die uit de candle van vandaag blijkt. Het is namelijk een doji, waarvan het kleine lichaam laat zien dat opening en slot ondanks een stijging en een daling dicht bij elkaar lagen en er dus besluiteloosheid heerste.  Een doji kan een pauze patroon zijn, dat merken we als de index maandag boven deze candle uit zou komen, maar kan ook onderdeel uitmaken van een toppatroon met de naam evening doji star. De candle die maandag volgt wordt dus pas beslissend, ook hier gaan we dus met onzekerheid het weekend in. -Ad-

Naar boven