ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is ook vandaag verder gestegen binnen de stijgende wig tt' en ik begin me naarmate een daling langer uitblijft vanzelfsprekend af te vragen of mijn analyse dat het op grond van dit patroon tot een voortzetting van de daling moet komen wel de juiste is. Ik wil daarom een nieuwe invalshoek inbrengen waarbij ik gebruik maak van de lengte van het patroon om te proberen te voorspellen wanneer de index uit het patroon kan breken. Als die uitbraak dan uitblijft kan ik er in de analyse mijn voordeel mee doen. Bij dit type patronen, verwant aan de driehoek, vindt een uitbraak vaak op 2/3 van het hele patroon plaats. Trek ik de lijnen door, meet ik de afstand van de start op 16 augustus tot het punt waarop ze bij elkaar komen en neem ik daar 2/3 van, dan kom ik rond 30 augustus uit. De neerwaartse uitbraak uit het patroon zou morgen of maandag plaats kunnen hebben, dat kun je niet op een dag nauwkeurig zeggen.

  • Natuurlijk ben ik niet zeker van zo'n neerwaartse uitbraak tot hij daadwerkelijk heeft plaats gehad. De index is vandaag namelijk het 38,2% Fibonacci niveau voorbij gestreefd en dat maakt een voortzetting naar het 50% niveau op 328 mogelijk. De index zou daarvoor door de lijn t' moeten breken. Het is een kwestie van afwegen van het ene tegen het andere patroon, maar ik moet op grond van de Fibonacci theorie de kans op een opwaartse uitbraak niet uitsluiten. Zou de index inderdaad verder naar boven gaan, dan komen we rond 326 het 50daags gemiddelde (EMA50, magenta stippellijn) tegen dat weerstand vormt.

  • Alles staat of valt echter met wat de Amerikaanse beurzen doen, laat ik dat uitleggen. Kijkt u naar de laatste drie candles dan ziet u dat er bij alle drie sprake is van een klein lichaam. Opening en slot lagen voor alle drie de candles dicht bij elkaar, de Nederlandse beurshandel kwam overdag dus niet verder dan de winst consolideren die ze vanuit de Verenigde Staten werd aangereikt. We probeerden het wel naar boven en naar beneden, maar kwamen per saldo steeds weer uit rond de waarde waarmee we de dag begonnen. Drie doji's achter elkaar zie je niet vaak. Een doji houdt in feite een gebrek aan richting en twijfel in, kopers en verkopers zijn aan elkaar gewaagd. Wij stegen de afgelopen dagen ondanks deze twijfel vanwege het feit dat onze openingen door de positieve prestatie van de VS iedere dag hoger lagen. Is dat onze verdienste? Nee, dat is de verdienste van de Amerikaanse beurzen. Het startsein van de definitieve beweging uit de wig zal, of dat nu naar boven of naar beneden is, vanuit de VS worden gegeven. Het is de moeite waard om als u daartoe in de gelegenheid bent morgen om 14.30u en 15.50u achter uw computer te zitten, de cijfers die dan uit de VS komen kunnen de beslissing brengen. Wellicht dat onze handel dan ook weer een eigen beoordeling gaat maken in plaats van hoger openen om de rest van de dag zijwaarts te bewegen.

  • Een andere benadering van de stijgende wig is het tellen van het aantal raakpunten, het is namelijk zo dat een koers binnen een wig vaak vijf keer van de ene naar de andere kant gaat om vervolgens de zesde keer uit het patroon te breken. We hebben die vijf bewegingen van de ene naar de andere kant achter de rug. Het zal u wellicht opvallen dat ik bij de punten 2 en 4 twee raakpunten als één heb geteld, dat heb ik gedaan omdat ik van volledige bewegingen van lijn t naar t' en omgekeerd uit ga. Daar waar de index zonder de overkant te bereiken terug kwam bij lijn t' heb ik dat daarom als één punt gerekend. De neerwaartse uitbraak uit het patroon zou volgens deze telling morgen plaats kunnen vinden. We zouden natuurlijk wel net als bij punt 2 en 4 de lijn t nog een keer aan kunnen tikken, bijvoorbeeld door een goede opening volgend op een eventueel sterk slot in de VS.

  • We zouden dan meteen het gap dat links in de grafiek staat helemaal kunnen sluiten door naar de zwarte stippellijn op 325,6 te gaan. Dat is niet noodzakelijk voor het gap hoor, ook een deels gesloten gap geldt als geheel gesloten zodat we er later niet meer terug hoeven te komen.

  • Niet onbelangrijk in deze grafiek is de divergentie, het uiteenlopen van koers en de indicator onder de grafiek. Het MACD histogram heeft een top onder de rode stippellijn gemaakt die ik door de vorige top van deze indicator heb getrokken. De index is in die periode wel op een hoger niveau gekomen, de indicator bevestigt de stijging dus niet. Het is een teken aan de wand, de top is al bereikt of zal snel bereikt worden. Ook dit pleit voor een daling.

  • Amsterdam deelt dat echter niet met me, de beurs houdt het patroon van hogere bodems gevolgd door hogere toppen goed vast. Daarmee is het vizier nog altijd naar boven gericht. De laatste hogere bodem ligt bij punt 1 waar de markt met een hammer liet zien het welletjes te vinden met de daling. We zullen allereerst onder dit punt en eigenlijk ook onder 323 moeten komen voordat we überhaupt na kunnen denken over een daling naar of onder de lijn t. De steun bij 323 is de belangrijkste, zolang we daarboven blijven stelt de markt zich nog steeds met succes teweer tegen een daling.

Resumerend: De Amsterdam Exchanges Index, zoals onze beursgraadmeter voluit heet, is vandaag wederom met een doji naar boven gesprongen en op deze manier nog steeds binnen de stijgende wig gebleven. De beurshandel beperkte zich net als de voorgaande twee dagen tot het consolideren van de winst, het spel wordt eigenlijk in de Verenigde Staten gemaakt. De voortdurende stijgingen in de VS en de daaruit voortvloeiende stijgingen binnen de wig dwingen me een opwaartse uitbraak uit het patroon niet uit te sluiten. Ook het gegeven dat we het 38,2% Fibonacci niveau zijn gepasseerd wijst op een mogelijke stijging naar 328 of hoger. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems in de 15min grafiek ongeschonden is hou ik daarom die mogelijkheid open, dat is het geval zolang de index boven 323 noteert. Blijft het feit dat een stijgende wig over het algemeen leidt tot een daling. Komt de index onder 323 dan volgt een aanval op de lijn t en zowel de telling in de uurgrafiek als de berekening van het uitbraakmoment in de daggrafiek tonen dat een neerwaartse uitbraak morgen qua timing heel goed mogelijk is. Het hangt waarschijnlijk af van de cijfers over de Amerikaanse economie die morgen bekend worden gemaakt of we daadwerkelijk de neerwaartse beweging gaan zien waarmee een stijgende wig normaliter wordt afgerond.

En dan nog dit.... Als je grafieken analyseert dan is het van belang dit vanuit een zo neutraal mogelijke houding te doen. Je stelt jezelf als het ware als toeschouwer langs de kant op zonder dat je voorkeur hebt voor een stijging of een daling. Doordat ik dat op deze site iedere dag opnieuw probeer te doen weet ik uit ervaring dat dit niet gemakkelijk is. Zeker als ik een positie heb is het lastig die niet door te laten klinken in de analyse, ik ben tenslotte ook maar een mens. Ook als ik op grond van een patroon, zoals bijvoorbeeld de stijgende wig van de laatste dagen, een bepaalde verwachting heb die maar niet uitkomt heb ik de neiging me vast te zetten in die mening en ook dat is niet goed. Er is een trucje voor dat ik wel eens toepas, misschien hebt u daar ook wat aan. U heeft tenslotte hetzelfde probleem als u met een positie op verlies staat en u moet -als u dat niet vooraf hebt gedaan- bepalen op welk punt u verlies gaat nemen. Het helpt om u dan te verplaatsen in de gedachten van iemand die een tegengestelde positie heeft en argumenten te zoeken om die positie van de ander te onderbouwen. Met andere woorden, u gaat bewust op zoek naar zaken die uw ongelijk kunnen bewijzen en geeft die weloverwogen een plaats in uw analyse. Het is pijnlijk als u die ook vindt, want dan staat u voor de keus er op te handelen of niet. Toch bent u erbij gebaat, want de enige goede analyse is een ongekleurde analyse en alleen dat levert u geld op. -Ad-

Naar boven