ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle grafiek wordt zo langzamerhand wat onoverzichtelijk vanwege de gaten die er tussen de candles vallen. Vanwege die onoverzichtelijkheid begin ik vandaag met de lijngrafiek, waarin de slotkoersen met elkaar verbonden een wat duidelijker beeld geven dat gemakkelijker te overzien is dan een candlegrafiek. De grote lijn op dit moment is dat we eerst een lagere top bij lijn b hebben gezet, in de daaropvolgende daling steun hebben gevonden rond de stippellijn en vanaf dat punt in herstel zijn. We zien ons gesteld voor de vraag hoever dit herstel zal reiken.

  • De Fibonacci lijnen vormen het belangrijkste instrument om de opwaartse beweging te volgen en te beoordelen. Ieder Fibonacci niveau is in principe een potentieel omkeerpunt. De index is vandaag het 38,2% niveau gepasseerd, hetgeen een voortzetting naar het 50% niveau op 339 volgens deze methode waarschijnlijk maakt. Het 61,8% niveau op 343,6 is in feite het belangrijkste punt. Mocht de index kans zien boven dit niveau te komen dan zouden we sterk rekening moeten gaan houden met een stijging naar 359 omdat na het passeren van het 61,8% niveau over het algemeen de gehele voorgaande beweging teniet wordt gedaan.

  • Ik kan constateren dat de bearish harami van gisteren niet gevolgd is door een rode candle en dus een totaal verkeerd signaal heeft afgegeven. De Amerikanen maakten een formidabele stijging door terwijl wij gesloten waren, het gevolg zien we in de grafiek in de vorm van een opening tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Zo'n opening heet een gap, dit voor de nieuwelingen onder u. Ik kom daar bij de uurgrafiek op terug.

  • Naast de Fibonacci niveaus vormen de EMA50 en de EMA200 eveneens weerstand. Deze gemiddeldes van de koers weergegeven door stippellijnen liggen beiden nog maar licht boven het huidige koersniveau en ze zouden de stijging eventueel kunnen stoppen.

  • De bovenkant van het lichaam van de candle van vandaag, het dikkere deel, is de opening en de onderkant van het lichaam het slot. De index heeft ten opzichte van de opening vandaag dus een stuk ingeleverd en dat is eigenlijk de enige dissonant in dit verhaal. Het is geen teken van kracht dat de bulls een stuk van de winst uit handen hebben gegeven, we zullen moeten nagaan of dat het begin kan zijn van een verdere daling of niet.

  • Laat ik bij de uurgrafiek beginnen met een element dat kenmerkend is voor de aandelenmarkt van het afgelopen jaar. Ik heb al vaker geconstateerd dat verkoopsignalen tegenwoordig meer dan regelmatig door een felle stijging worden gevolgd. Het is alsof er krachtige partijen in de markt zijn die een herstel op een zodanige manier kunnen oppompen dat een verkoopsignaal kort na het ontstaan al geëlimineerd wordt. Dit speelt met name in de Verenigde Staten, boze tongen beweren dat het te maken heeft met de Amerikaanse presidentsverkiezingen die in november plaats zullen vinden. President Bush en zijn invloedrijke vriendjes kunnen zich geen dalende beurzen veroorloven, ze hebben het zo al moeilijk genoeg. De Amerikaanse beurs kende gisteren een forse stijging die zo fors was dat onze index meteen bij opening terug in de stijgende wig kwam die we pas gisteren verlieten. Dit soort bewegingen zijn desastreus in een technische analyse van de index, het maakt patronen in één klap waardeloos en de analyse onbetrouwbaar.

  • Het is een geringe troost dat de engulfing bullish line die gisterenmiddag ontstond in ieder geval wel een juist signaal van een bodem heeft gegeven, maar met dat patroon was natuurlijk niet te voorzien dat de index meteen zo'n eind boven lijn a zou komen. Normaalgesproken had die lijn als weerstand moeten dienen, maar dat is niet gebeurd. Het verkoopsignaal van gisteren werd waardeloos en dat houdt in dat een vervolg naar boven kansrijk is.

  • Er is daarbij echter één probleem, eigenlijk moet ik zeggen dat het drie problemen zijn. Het gaat om de drie gaps, koershiaten, die in de grafiek zijn ontstaan. Gaps worden in vrijwel alle gevallen achteraf gesloten, hetgeen zoveel wil zeggen dat de koers later terugkeert in de overgeslagen delen. De markt tart dit enorm door te blijven stijgen en geen enkel gap te sluiten. Men kent geen enkele vrees meer, ik herinner me dat ik dat in april ook al vaker heb geschreven. De daling van 359 naar 319 was echter geen les voor de kopers van deze en vorige week, het boezemt hen geen enkele angst in. Naarmate de markt deze stijging met dit soort overenthousiaste bewegingen als vandaag voortzet en alle gaps open laat wordt het risico op een daverende klap naar beneden groter, het gaat gewoon te hard naar boven zonder dat er winstnemingen plaats hebben. Zou er een negatief bericht komen dat aanleiding is voor een daling dan kan het wel eens erg hard naar beneden gaan aangezien we toch nog een keer naar beneden moeten om de drie gaps te sluiten. De stijging boezemt me op deze geforceerde manier wat angst aan, het gaat gewoon te snel.

  • Zoomen we nog wat verder in op het laatste deel dan zien we dat de stippellijn rond 336 als weerstand heeft gediend, hoewel de beurs erboven opende. Dat laatste is ook al zo'n fenomeen op dit soort dagen, met slaagt er in om boven zo'n weerstand te openen en we zien opening boven zo'n belangrijk punt zo vaak dat het gevoel heb dat dit geen toeval meer kan zijn. Ik heb overigens geen idee of men dit kan sturen of niet hoor. De index bleef echter niet boven de stippellijn, de lijn blijft daarom weerstand.

  • De dalende lijn c is een lijn die we morgen goed kunnen gebruiken, komt de index boven die lijn dan is dat het signaal dat we verder naar boven gaan. Komt de index onder 333,5 dan gaan we eerst een of meerdere gaps sluiten, dat zou heel gezond zijn voor de markt. Winstnemingen horen bij de handel, een stijging met winstnemingen blijft veel langer intact dan het soort abrupte stijgingen.

  • We zagen vandaag natuurlijk wel winstnemingen, maar die waren in verhouding op beperkte schaal omdat het gap van vandaag er niet eens helemaal mee gesloten is.

Resumerend: De beurs wil maar één kant op en wil dat ook snel. Grote sprongen, snel thuis, dat is het motto onder de bezielende leiding van de Amerikaanse beurzen. Dit brengt naar mijn mening een groot risico met zich mee, namelijk dat van een zeer snelle daling als er zich een aanleiding voor zou doen in de vorm van slecht nieuws. De markt is gretig en bij gretigheid hoort risico. Als ik de stijging zie met al die hiaten in de grafiek krijg ik daar geen goed gevoel bij, men wil het te graag en dat is geen stabiele basis om de weg naar boven te vervolgen. De markt ziet dat tot nu toe anders, zoveel is wel duidelijk. Men stapt ondanks alle gaps nog steeds in aan de koopkant, al moet ik erbij zeggen dat dat vandaag niet het geval was omdat de index vanaf de opening inleverde. Misschien is dit het eerste teken dat er marktdeelnemers zijn die na beginnen te denken en niet blind achter elkaar aanlopen. Eerst de gaps sluiten en dan de weg naar boven vervolgen, dat lijkt me een veel gezondere zaak. De bulls willen echter geen lagere top laten ontstaan omdat dat een negatief teken zou zijn en ze dan de markt wellicht niet meer zouden kunnen beheersen. Dat is de achterliggende reden van deze stijging, niet meer en niet minder. Ze zullen zoals we in de daggrafiek zagen de index boven 343,6 moeten tillen en kunnen zich onderweg geen omkeer veroorloven. Ik ben benieuwd of de markt zover meegaat. Zullen de sceptici zich door dit soort stijgingen laten overtuigen? Ik denk het niet, er zijn nog wat gaps te sluiten. -Ad-

En dan nog dit....   

De meeste 'feiten' zijn meningen....

en dat is een mening.

Naar boven