ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De engulfing bearish line van gisteren bleek vandaag inderdaad een last engulfing bottom te zijn, ik hield daar in de analyse van gisteren al rekening mee. We zijn dus begonnen aan een herstelbeweging naar boven. Het is nu de vraag hoe lang die beweging zal duren en waar die ons zal brengen.

  • In theorie zouden we op grond van de Fibonacci theorie de stijgende trend kunnen hervatten en dat zou ons ook boven de top op 366 kunnen brengen. We zien namelijk dat de index uiteindelijk rond het 61,8% Fibonacci niveau op 328 is gekeerd, we moeten daarom vanuit deze theorie spreken over een normale correctie. Na een dergelijke correctie kan de stijging, die dus tijdelijk afgebroken was, worden voortgezet en het is hierbij niet uitgesloten dat er hogere toppen volgen.We zullen het herstel daarom heel zorgvuldig moeten gaan volgen, met name door te bepalen waar de weerstanden liggen en de punten waar het herstel mogelijk stuk zou kunnen lopen. 

  • De eerste weerstand wordt gevormd door de rode stippellijn, de EMA200, die rond 335,5 horizontaal loopt. Daarboven vormen de horizontale lijn m' op 345 en de dalende EMA50 (magenta stippellijn) de volgende barrières. Die laatste is het belangrijkst. Ik schreef eergisteren al dat een index niet teveel bij zijn gemiddelde koers weg kan lopen, een index beweegt in grote lijnen natuurlijk om zo'n gemiddelde heen. De afstand was de laatste dagen erg groot geworden, het kan daarom zijn dat het huidige herstel slechts de index en de EMA50 dichter bij elkaar brengt waarna de daling vervolgd kan worden. U ziet dat het nog alle kanten op kan.

  • In de uurgrafiek zien we welke punten verder nog van belang zijn de komende tijd bij het bepalen welke van de twee mogelijkheden het gaat worden.

  • Daartoe heb ik de Fibonacci lijnen geplaatst over de daling van 366 naar het laagste punt van gisteren. De index heeft het 23,6% punt gepasseerd en dat houdt in dat het volgende mogelijke keerpunt het 38,2% Fibonacci niveau net onder 340 zou kunnen zijn. Op 345 ligt het 50% niveau en dat zal in combinatie met de EMA50 en lijn m' uit de daggrafiek zeker een zware dobber zijn om te passeren. Het belangrijkste niveau ligt op 350, het 61,8% punt. Zou de index dat niveau passeren dan zou een 100% herstel naar 366 zeer wel mogelijk zijn. Ik ga de komende tijd speuren naar omkeerpatronen, met name rond de genoemde grenzen.

  • Er staan nog twee niet gesloten gaps in de grafiek, te weten op 350-353 en 358,6-360. Het eerste gap is het belangrijkst omdat dat ervoor heeft gezorgd dat de candles die erna kwamen daadwerkelijk afgescheiden bleven van de voorgaande candles. We moeten daarom rekening houden met een poging dit gap te sluiten. We hebben dan wel de hindernis van de stijgende lijn m in de daggrafiek die rond 350 loopt en ik zie die lijn nog niet zo direct gepasseerd worden.

  • We hebben aan het slot de dalende lijn i gepasseerd, die lijn is in de 15min grafiek terug te vinden als lijn q.

  • U ziet dat we die lijn uitgenomen hebben, de handelaren hebben daar de slotveiling voor gebruikt zodat u daar met opties niet meer op kon reageren. Ik blijf dit een uitermate smerig spelletje vinden.

  • Naast de lijn q is de lijn r ook belangrijk. De lijn is in feite veel nuttiger als lijn q omdat hij ons helpt een koersdoel te berekenen. Lijn r is namelijk de neklijn van een omgekeerd hoofd- en schouders patroon waarvan ik in de grafiek de schouders heb aangegeven met de letter S en het hoofd, u raadt het al, met de letter H. Het hoofd is ongeveer 9 punten hoog en de theorie wil dan dat we vanaf het punt van uitbraak ook 9 punten naar boven gaan. Het op deze manier bepaalde koersdoel wordt 342.

  • Je kunt ook de vlag tussen de lichtgrijze lijnen die vandaag gebruiken om een doel te bepalen, dat komt in dit geval bijna op hetzelfde neer. Een vlag komt over het algemeen halverwege een beweging en dat zou een koersdoel van 340 opleveren. Je gebruikt dan de afstand van de bodem van gisteren tot de blauwe stippellijn als maatstaf voor de volgende beweging. Het doel 340 lijkt waarschijnlijker omdat daar in de uurgrafiek zoals we al zagen het 38,2% niveau ligt.

Resumerend: De daling van de index is uiteindelijk toch gekeerd rond het 61,8% Fibonacci niveau en dat laat voor de toekomst alle opties nog open. We zullen het herstel moeten gaan volgen vooraleer we meer kunnen zeggen, al vormt het dalend 50daags gemiddelde in de daggrafiek natuurlijk geen positief beeld. Er is op dit moment slechts een korte termijn koersdoel te geven, dat kan door het patroon in de 15min grafiek bepaald worden rond 340.

En dan nog dit.... Zeker nu de beurs weer flinke bewegingen maakt wordt het gebruik van een stoploss belangrijk, ik schreef daar in mijn column van 8 maart al over. Naast de gewone stoploss die dient om uw verliezen te beperken is er ook nog de zogenaamde trailing stop. Een trailing stop is een luxe stop die u gebruikt als uw positie op winst staat. U wilt deze positie natuurlijk zo lang mogelijk aanhouden, maar tegelijkertijd uw winst beschermen. Dit doet u door het niveau waarop u winst neemt op te laten schuiven met de koers mee. Hier komt de benaming trailing stop vandaan, de stop loopt mee en volgt het spoor (in het Engels trail) van de koers. De meest eenvoudige trailing stop is de trendlijn, op het moment dat de trendlijn doorbroken wordt neemt u winst. U wordt dan zoals dat heet "uitgestopt", u zult die kreet wel eens ergens gelezen hebben. Er zijn nog alternatieven zoals het gebruik van een kort voortschrijdend gemiddelde (bij doorkruisen van het gemiddelde of bij een top van het gemiddelde stapt u bijvoorbeeld uit), of indicatoren zoals de Parabolic Stop and Reverse (Parabolic SAR) of de zigzag-indicator (ZZ) die u in de meeste technische analyse pakketten vindt. De laatste wordt ook wel moving stoploss (MSL) genoemd en is eenvoudig in het gebruik. Heeft u bijvoorbeeld aandelen dan berekent u de stop door een bepaald percentage, laten we zeggen 1,5%, van het slot af te trekken en dat niveau als stop te gebruiken. Komt de koers eronder dan stapt u uit. Wordt u niet uitgestopt en stijgt de koers de volgende dag dan berekent u de nieuwe stop opnieuw aan de hand van het hogere slot. Op deze manier stijgt de stop met de koers mee. U moet de stop echter nooit verlagen, zou de stop na de berekening lager uitkomen dan laat u hem staan op de voorgaande waarde. Zodra de koers dan onder die waarde daalt neemt u uw winst. U kunt in een dalende markt waarin u met putopties handelt de bovenstaande uitleg natuurlijk omdraaien, ook dan is het gebruik van een trailing stop belangrijk. Welke vorm trailing stop u ook gebruikt, het zorgt ervoor dat u zolang mogelijk in de markt blijft. Dat resulteert in een hogere winst, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Nog een laatste advies: laat potentiële winst nooit omslaan in een verlies, dan bent u verkeerd bezig. -Ad Nooten-