ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week hebben we een zogenaamde hammer gevormd, een naam die ontleend is aan de vorm van het stuk gereedschap met dezelfde naam. Deze hamer toont ons zonder dat we daartoe de onderliggende grafieken nodig hebben wat er deze week is gebeurd. Het brede deel bovenaan de candle, het lichaam, is effen rood en dat zegt ons dat het slot van de candle de onderkant van het lichaam is. We hebben deze week dus een licht verlies geboekt. Dat verlies had echter veel groter kunnen zijn, want de index is van de bovenkant van de candle een flink stuk naar beneden gegaan, tot onder de voorgaande candle, maar vervolgens toch weer vrijwel bij de opening van de week uitgekomen. De kopers namen in de loop van de week het initiatief dus van de verkopers over, we zullen verderop in de analyse zien dat dat met name vandaag gebeurde.

  • De hammer is op deze plaats een bijzondere candle. Hij laat na de groene candle van deze week zien dat de verkopers in actie zijn geweest, maar zonder succes de week afsloten. Dit betekent echter nog niet automatisch dat zij afgeserveerd kunnen worden. Ik kan u grafieken tonen waarin een hammer op deze plaats later een toppatroon bleek te zijn, de kopers die de koers terug naar de bovenkant van de candle bleken fout te zitten en bleken dus te 'hangen'. Waarschijnlijk is dat de reden dat een hammer volgend op een stijgende trend en een groene candle een hanging man wordt genoemd als het later een toppatroon blijkt te zijn. De candle kan echter pas als zodanig worden geïdentificeerd als er een rode candle op volgt. Op dit moment weten we niet meer dan dat er een daling op zou kunnen volgen.

  • De stijgende trend is echter nog niet verstoord en dat houdt in dat we volgende week in principe nog uit moeten gaan van een verdere stijging. Mocht in het begin van de week blijken dat er een daling wordt ingezet dan is het nog vroeg genoeg om er rekening mee te houden dat de top in deze grafiek mogelijk is gezet.

  • Het zou op zich niet vreemd zijn als we op 376 een top zouden hebben gemaakt, al zou dat wel jammer zijn. We naderen immers de neklijn B rond 380 van het grote hoofd- en schouders patroon dat ik voor het laatst in de analyse van 11 februari heb laten zien en dat aanstaande maandag bij het afsluiten van de maand in de maandgrafiek weer aan bod zal komen. In de analyse kan ik op dit moment vanwege dat patroon niet anders doen dan de mogelijkheid van een fikse daling van de AEX in de komende jaren open houden, ik zou daar van af zijn als de index boven de neklijn B zou weten te komen en het patroon hierdoor waardeloos zou maken. Een stijging door 380 zou het lange termijn perspectief dus aanzienlijk verbeteren.

  • In de daggrafiek kunnen we zien dat het zeker mogelijk is door die waarde heen te breken, er is immers sprake van een fraaie stijgende trend. Na een kleine correctie van een paar dagen sprongen de beleggers vandaag weer enthousiast in de markt om een stijging van maar liefst 1,15% tot stand te brengen. Ik kan wel stellen dat de belegger wel vertrouwen heeft in een verdere stijging van de AEX, er werd tenslotte flink gekocht. Beleggers beginnen langzaam weer het gevoel te krijgen de boot te missen als ze nu niet instappen, een geringe daling is al voldoende om de beleggersharten sneller te laten kloppen van begeerte.

  • Over begeerte kun je namelijk wel spreken als je goed naar de candle van vandaag kijkt. Die staat met een opening boven zijn voorganger, een opening dat een gap wordt genoemd. Een theorie uit de technische analyse wil dat een gap vrijwel altijd wordt gevuld, maar ik moet er de kanttekening bij maken dat deze theorie de laatste jaren bij stijgingen regelmatig niet meer op gaat. Wordt het gap niet gesloten dan houdt dat in dat de belegger de winst die hem door de hogere opening in de schoot werd geworpen niet verzilvert en dat kan maar één reden hebben, die belegger verwacht nog meer winst te kunnen maken door zijn winst niet te pakken en in de markt te blijven. Hij neemt daarbij het risico van een koude kermis thuis te komen, maar hij acht dat risico klaarblijkelijk niet zo groot. De markt gaat er dus van uit dat de bodem die we eergisteren op 368,7 hebben gemaakt de basis vormt om de stijgende trend voort te zetten, de correctie is achter de rug, zo luidt de boodschap. 

  • Dan krab je je met een stijgende euro, die om 18.15u door een weerstand op 1,32 is gebroken, en een nog altijd stijgende olieprijs toch eens achter de oren. Wat de beweegredenen van de belegger daarbij dan ook mogen zijn, hij koopt en dat is van belang voor deze analyse.

  • Dat hij kocht zien we nog wat beter als we inzoomen op de uurgrafiek en later op de 15min grafiek. In eerste instantie ontstond de steunlijn m, maar die stijging ging de markt niet snel genoeg en men vormde de lijn q. Zolang we boven lijn q blijven is er niets aan de hand en kunnen we met de vingers in de neus naar boven.

  • Aan de bovenkant ligt er echter nog wel een begrenzing van lijn p. De lijnen p en q lopen naar elkaar toe en dat is een vorm die meestal leidt tot een daling onder het patroon. Om de stijging naar 380 voort te kunnen zetten moet de index dus naar boven door lijn p zien te breken. Als de Amerikanen net zo blijven kopen als het zich rond 18.30u laat aanzien dan kunnen we maandag meteen met een gap boven lijn p openen, ook daar lijkt het niet meer stuk te kunnen. De Amerikanen hebben de laatste tijd de neiging om een eenmaal 's morgens ingezette trend tot het eind van de dag door te voeren, dus die kans bestaat zeker. Leest u deze analyse na 22.00u vanavond dan weet u meer dan ik op dit moment doe.

  • Laat ik voor alle zekerheid echter toch maar ingaan op de vraag wat er zou gebeuren bij een daling onder lijn q. Het zou dan voor de hand liggen als we het gap van vanochtend weer zouden gaan sluiten en dientengevolge naar lijn m zouden gaan. Dat zou een slechte ontwikkeling zijn daar de lijnen p en m samen een wijder wordende driehoek vormen.

  • Een wijder wordende driehoek, u ziet hem hier nog wat beter in beeld, is een teken van instabiliteit. De uitslagen naar boven en beneden worden naarmate het patroon vordert steeds groter en dat betekent dat kopers en verkopers steeds fanatieker in gaan zetten op een beweging in de door hen gewenste richting. Een van beide partijen zal die strijd op een gegeven moment verliezen en op het moment dat dat gebeurt resulteert dat in een scherpe beweging doordat er maar één dominante partij meer over is. Ik waag me niet aan een voorspelling, maar ik kan wel zeggen dat zo'n beweging meestal naar beneden is gericht. Kopers merken dat ze steeds meer geld in moeten gaan zetten om de koers naar boven te krijgen, maar dat de verkopers toch iedere keer weer terug komen. Het gaat er maar net om wie de langste adem heeft, maar dat zijn bij dit patroon vaak de verkopers.

  • Het blijft wellicht echter bij filosoferen over dit patroon, we zijn tenslotte nog boven lijn q en niets wijst op verkoopdruk. De kopers hadden gezien de scherpe stijging de handel tot het laatste moment in handen. Weten Amerikaanse aandelenkopers vanavond net als gisteren het voorbeeld te geven aan hun Europese broeders dan zouden we zomaar door lijn p heen kunnen breken, in weerwil van de naar elkaar toelopende lijnen.

Resumerend:  

We hebben vandaag met een flinke stijging van 1,15% de stijgende trend hervat en hebben daarmee de week gered. De kopers kwamen namelijk nog net op tijd in actie om de vorming van een flinke rode candle in de weekgrafiek te voorkomen. Dit betekent dat we de opwaartse beweging naar 380 in principe kunnen voortzetten. In zowel uur- als 15min grafiek is er evenwel een wijder wordende driehoek gevormd, een teken van instabiliteit. Gelukkig zagen we binnen dat patroon echter ook de stijgende lijn q die voorkwam dat we naar de onderkant van die driehoek gingen. Zolang we dus boven lijn q in de 15min grafiek zijn hou ik daarom vast aan een stijging, maar komen we onder die lijn om het gap te sluiten dan gaan de alarmbellen rinkelen. Het zou technisch namelijk een slechte zaak zijn als de index bij lijn m in diezelfde grafiek zou komen, een wijder wordende driehoek draagt namelijk het gevaar van een scherpe daling met zich mee. Zo'n daling zou dan in kunnen houden dat er volgende week een rode candle ontstaat waardoor die van deze week een hanging man zou blijken te zijn en er daardoor sprake zou zijn van een top. Dat zou zo dicht onder 380 een gemiste kans van formaat zijn. -Ad-

En dan nog dit.... 

Een mens kan meer geld hebben dan hersens,

 

maar niet lang.

 

Koul (uit VEB agenda)

Naar boven