ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als vorige week begin ik ook aan het eind van deze week met de maandgrafiek opdat u samen met mij kunt volgen waar de koers zich met de laatste candle van de maand maart ten opzichte van de neklijn van het hoofd- en schouders patroon bevindt. U ziet dat we nog dicht bij de neklijn B zijn en dus deze maand nog steeds een kans maken die lijn te breken, daarvoor is dan volgende week wel een stijging nodig. Volgende week donderdag is de maand afgelopen en ik zal volgende week vrijdag uitgebreider ingaan op het patroon en zijn eventuele consequenties.

  • De index is deze week licht hersteld en daardoor is het met de kans op een doorbraak door neklijn B nog niet gedaan. Er vormde zich bij de neklijn eerder dan wel een engulfing bearish line -een toppatroon uit de candle school- die vorige week met een rode candle bevestigd werd, maar daar trok de markt zich deze week niets van aan. Er staat een groene candle die de basis zou kunnen zijn voor een hernieuwde stijging en een poging alsnog door lijn B te breken.

  • De index is zowel onder lijn y als onder lijn r' geweest, maar staat nu in het gebied tussen die twee. In deze grafiek is dit moeilijk te zien, daarom gaan we naar de daggrafiek.

  • Hier blijkt dat de kortstondige daling onder lijn r' een valse uitbraak bleek te zijn. Een valse uitbraak is vaak een voorbode voor een beweging in tegengestelde, hier dus opwaartse richting. We zagen daarvan vandaag de eerste candle.

  • Wil de index die stijging voortzetten dan zullen we door lijn y moeten zien te breken, die lijn ligt dinsdag -de beurs is maandag gesloten- op 373. Vormt de lijn nochtans weerstand dan zou ons dat ook weer naar beneden kunnen dwingen.

  • Ook voor wat de Bollinger Bands betreft naderen we door de stijging van vandaag weerstand, namelijk die van de middellijn. Het bijzondere is dat die weerstand rond 373,3 ligt, dicht bij de weerstand gevormd door lijn y in de vorige grafiek. Het is dus nog maar de vraag of we veel verder naar boven zullen gaan, veel ruimte tussen het slot van vandaag en de weerstand is er niet. Het is natuurlijk mogelijk dat we 373,3 glorieus uitnemen, maar het is gevaarlijk daar van uit te gaan. De middellijn vormt als de index van onder nadert altijd weerstand en van bovenaf altijd steun, je kunt niet zomaar aannemen dat deze grens gepasseerd gaat worden. Vormt de middellijn weerstand dan is de kans op een daling naar de onderste band groot.

  • In de uurgrafiek zou een vervolg naar 375,6 daarentegen logisch zijn. Op 10 maart ontstond er een opening in de grafiek -een gap- en dat gap is nog open, we zijn er immers nog niet teruggekeerd zoals meestal bij gaps wel gebeurt. Dit zorgt ervoor dat ik in mijn analyse rekening moet houden met een mogelijk vervolg naar en in dit gap tussen de zwarte stippellijnen.

  • Gisteren zagen we in deze grafiek nog een proces van lagere toppen en lagere bodems, maar dat proces is vandaag verstoord door de stijging boven de laatste twee toppen. We kunnen dus niet meer over een dalende trend spreken. Ook dat maakt een voortzetting naar boven mogelijk.

  • Verder hebben we gisteren en vandaag de stijgende lijn i gevormd. Het spreekt voor zich dat we zolang de index boven deze lijn is we zonder meer rekening moeten houden met het sluiten van het gap. Zou de index onder deze lijn komen dan zal dat afhangen van de plaats waar de volgende bodem zou komen te liggen. Er ligt nu op een aantal plaatsen steun, maar dat kunnen we beter in de 15min grafiek bekijken.

  • In theorie zijn alle stippellijnen in deze grafiek een potentieel steunpunt bij een eventuele daling, dat zijn dus de eerste koersniveaus die we in de gaten moeten houden. Slaagt de index er bij zo'n daling in om ergens boven 366,6 een bodem te maken dan betekent dat de vorming van een hogere bodem. Vandaag is al een hogere top gevormd en zo zou een nieuwe opwaartse trend kunnen ontstaan, maar dat is vanzelfsprekend koffiedik kijken.

  • Tot slot wil ik nog een opmerking kwijt die ik vanmiddag in de laatste update ook al maakte, namelijk de opmerking dat ik me niet helemaal meer kan verplaatsen in de tegenwoordige belegger. Was het vroeger nog zo dat beleggers voorafgaand aan een weekend van vier dagen behoedzaam opereerden, tegenwoordig is dat anders. De beleggers kochten gisteren en vandaag tot het eind van de dag en hielden de stijgende trend in stand. De daling in het laatste stukje van de handel was slechts veroorzaakt door een gelijktijdige daling van de Amerikaanse beurzen die door ons naadloos gevolgd werd. In het verleden anticipeerden beleggers nog wel eens, zij probeerden vooruit te kijken en risico's te verkleinen door voor een weekend als dit hun posities op zijn minst gedeeltelijk af te bouwen. Risico's zijn er namelijk zeker. Maandag aanstaande zijn de Amerikaanse beurzen immers open, terwijl wij dicht zijn, wij kunnen pas dinsdag op eventueel nieuws uit het lange weekend en op de Amerikaanse koersbewegingen reageren. De Nederlandse belegger lijkt zich echter niet meer te bekommeren om dit soort zaken, als er opwaarts momentum is dan blijft hij kopen, vooruit kijken doet hij niet. Ik weet niet hoe ik dit moet plaatsen. Je zou de conclusie kunnen trekken dat de belegger vertrouwen in een verdere stijging heeft, maar wat mij betreft is het gewoon dom. De Amerikaanse belegger gedroeg zich vandaag overigens heel wat gezonder, die bouwde de zaak aan het eind van de handel namelijk wel af.

Resumerend:  

Onze beurs heeft deze week een kleine stijging tot stand weten te brengen waardoor de kansen op een doorbraak door de zware neklijn van het omgekeerd hoofd- en schouders patroon uit de maandgrafiek nog niet geheel verkeken zijn. De AEX zou op basis van dit voorzichtige herstel de stijging volgende week theoretisch voort kunnen zetten. We naderen echter weerstand, op 373  en 373,3 liggen respectievelijk de lijn y en de middellijn van de Bollinger Bands. De combinatie van beiden zou de stijging kunnen stoppen. In de uurgrafiek moeten we nog steeds rekening houden met het gap dat 10 maart is ontstaan, een gap dat nog niet gesloten is en dus blijft lonken. Weten we door de genoemde weerstand rond 373,3 heen te komen dan liggen de zaken duidelijk, we kunnen dan dat gap attaqueren met het doel het door een stijging naar 375,6 te sluiten. Komen we echter niet boven 373,3 of onder de lijn i in uurgrafiek en 15min grafiek dan liggen de zaken minder duidelijk. Alles hangt dan af van de vraag waar de volgende bodem komt te liggen, ontstaat die boven 366,6 dan vormt dat een hogere bodem die samen met de hogere top die vandaag is gevormd voor een stijgende trend kan gaan zorgen. Hoe dichter de index dan echter bij 366,6 komt gevaarlijker het wordt, na de stijging van de afgelopen twee dagen zou een daling naar 366,6 tenslotte een zwaktebod zijn. -Ad- 

En dan nog dit.... 

 

 

Naar boven