ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index heeft de daling vandaag voortgezet, dit ondanks de late stijging in en net voor de slotveiling van gisteren die anders voorspelde. De Amerikaanse beurzen verloren in de loop van de avond namelijk veel terrein en dat resulteerde in een fors lagere opening van onze beurs. Uiteindelijk is er een rode candle ontstaan die laat zien dat we onder het slot van gisteren zijn gesloten en de candle is wit van binnen, hetgeen toont dat we in de loop van de dag iets van het verlies hebben goed gemaakt. Die witte binnenkant betekent namelijk dat het slot boven de opening van vandaag viel.

  • We zijn onderweg naar de steun op 366 die door een oude top van vorig jaar loopt en hebben nog wat steun van een paar candles vanaf 7 februari, maar dat zien we beter in de uurgrafiek.

  • We hebben steun ondervonden in het gebied waar we 7 t/m 11 februari doorbrachten en zijn vanaf dat punt opgeveerd. Dit maakt in principe een vervolg van de stijging mogelijk.

  • Daarvoor is het echter noodzakelijk dat we het korte termijn patroon van lagere toppen doorbreken middels een stijging boven de laatste top rond 373.

  • Om dat te kunnen realiseren zullen we op zijn minst het kanaal kk' moeten verlaten dat ik vandaag heb getekend. De daling onder het kanaal ii' dat gisteren nog in de grafiek stond maakte de vervanging van het patroon noodzakelijk en kanaal kk' is ervoor in de plaats gekomen.

  • Ik heb de lijn k van dat kanaal vanochtend al door de bovenkant van de engulfing bearish line van gisteren getrokken in plaats van door het slot. De slotveiling telde ik niet mee omdat er zoals ik gisteren schreef geen sprake was van normale koersvorming, maar van duidelijke sturing met het doel de index door een weerstand heen te krijgen. Ik vond dat slot daarom niet relevant voor de lijn k. U ziet dat we min of meer op de lijn zijn gesloten en dat maakt voor morgen zowel een stijging als een daling mogelijk. Een geringe winst leidt immers al tot een uitbraak, men is dus redelijk optimistisch.

  • Belangrijker dan schuine lijnen zijn echter koersniveaus, voor de korte termijn gaat het om de laatste bodem op 370 en de laatste top op 371,1 die het verschil maken tussen de voortzetting van de daling en het voortzetten van het herstel dat vanmiddag begon. Zodra een van beide grenzen wordt gepasseerd weten we meer.

  • Komen we onder 370 dan hou ik als eerste koersdoel de volgende steun in de uurgrafiek op 367,2 aan, stijgen we boven 371,1 dan ga ik deze stijging meteen volgen aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen over de daling 376-368,7 om zo de mogelijke weerstandsniveaus te bepalen.

Resumerend:  

We bevinden ons in een correctie op een voorgaande stijging. Zo'n correctie, ook wel pullback genoemd, kan in principe op elk steunniveau beëindigd worden en we moeten de grafiek tijdens de pullback dus steeds beoordelen op de kans dat een hervatting van de stijging plaats gaat vinden. De Amsterdamse beurs opende naar aanleiding van de verliezen van de Amerikaanse beurzen flink lager, maar wist toch wat op te krabbelen vanaf een koersgebied rond 369 waar veel steun ligt en dat is een belangrijk gegeven. Uit het feit dat we vandaag net als gisteren kans zagen een flink stuk van het verlies weg te werken kunnen we concluderen dat er nog steeds kopers zijn die geloven in een voortzetting van de stijging. Dat maakt het noodzakelijk voortdurend rekening te houden met de hervatting van de opwaartse trend. Op dit moment bevinden we ons nog in een dalend kanaal dat we zullen moeten verlaten om die hervatting vorm te geven, we zullen dan om te beginnen de weerstand op 371,1 moeten passeren. Er volgt dan een stijging die we met Fibonacci lijnen gaan volgen, ik kan u al verklappen dat 373,3 dan een belangrijke weerstand wordt. Blijven we daarentegen in het kanaal en komen we onder 370 dan ligt het eerste doel op 367,2 en komen we in de daggrafiek dicht bij de belangrijke steun op 366.

En dan nog dit.... 

Vanmiddag om 14.30u werd een Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) van 0,1% bekend gemaakt, een maatstaf voor de stijging van de consumentenprijzen. Het cijfer was lager dan verwacht en dat zorgde voor opluchting, er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er inflatie zal gaan ontstaan in de Verenigde Staten. Toch zit er een minpuntje aan het cijfer, daarvoor moeten we terug gaan naar afgelopen vrijdag en de Producer Price Index (PPI) die toen bekend werd gemaakt. Die was in tegenstelling met het cijfer van vandaag hoger dan verwacht, namelijk 0,3%. Beide cijfers maken deel uit van de zogenaamde leading indicators (klik hier voor de volledige lijst), maar de PPI loopt voor op de CPI. Staan producenten voor hogere kosten dan vertaalt zich dat als het goed is later in hogere prijzen voor de consument. Dat laatste blijkt nu niet het geval. De producenten zien klaarblijkelijk geen kans de hogere prijzen door te berekenen en dat zou vroeg of laat ten koste van de winst kunnen gaan. De beurs kiest voor het positieve korte termijn aspect, namelijk het ontbreken van inflatie, maar vergeet verder te kijken naar de mogelijke effecten op iets langere termijn. Komen de winsten straks lager uit doordat producenten gestegen kosten slechts gedeeltelijk terugverdienen dan zullen de koersen weer naar beneden moeten, men maakt zich wellicht blij met een dode mus. -Ad-

 

Naar boven