ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index wist zich vandaag boven lijn g' te handhaven, maar indrukwekkend was de prestatie na de doorbraak van lijn g' gisteren allerminst. Je zou mogen verwachten dat een beweging als die van gisteren kopers ertoe aan zou zetten om de index te kopen, maar dat is dus niet het geval. Dat is ongetwijfeld te danken aan de opmars die de index vanaf 383,3 al zonder enige fase van winstnemingen heeft gekend, naarmate het langer duurt wordt het dan moeilijker de kopers nog te enthousiasmeren.

  • De laatste candles zijn ook erg klein waaruit evenmin veel overtuiging blijkt. We kruipen als het ware naar boven. Het gegeven dat we boven lijn g' zijn gebleven is dan ook het enige positieve element dat ik in deze grafiek kan ontwaren.

  • In het als staafdiagram onder de grafiek gepresenteerde MACD histogram is ook vandaag weer een korter streepje in de indicator ontstaan. De index stijgt terwijl de indicator daalt, vaak een teken dat de stijging op haar eind loopt. Helaas is divergentie, zo heet dit verschijnsel, tegenwoordig geen betrouwbare indicator meer en wil ik er dus niet teveel acht op slaan.

  • Waar ik wel acht op wil slaan zijn de lijnen van de Bollinger Bands. De boven- en middellijn lopen steeds verder uit elkaar, hetgeen om een correctie vraagt. De index ligt verder extreem ver van de middellijn verwijderd en dat is vanwege het feit dat de middellijn het 20daags gemiddelde van de index is geen goed teken. Een index beweegt in algemene zin om een gemiddelde heen en de koers zal dus binnenkort weer bij dat gemiddelde in de buurt moeten komen. Aan de hand van deze grafiek is echter niet te voorspellen wanneer de daarvoor benodigde correctie in zal zetten.

  • Het verhaal bij de uurgrafiek begint bij het ontbreken van serieuze correcties inmiddels eentonig te worden. U ziet vier gaps die nog niet gesloten zijn en een patroon van hogere toppen en bodems dat -mits het in stand blijft- aangeeft dat de beurs ook geen aanstalten maakt om die gaps alsnog te gaan sluiten. Het is een ideale stijgende trend die voort blijft duren en nog op geen enkele manier onderbroken is. Hieruit blijkt dat er een enorm optimisme onder beleggers heerst.

  • Dat optimisme lijkt wel iets af te vlakken. Kijken we in de kwartiergrafiek dan zien we dat de stijgende lijn y is gevormd. Deze lijn loopt minder steil dan zijn voorganger en dat geeft -net als de kleine candles in de daggrafiek- aan dat de stijging moeizamer verloopt.

  • Aan de stijging hoeft echter zolang we boven lijn y zijn geen einde te komen, deze lijn vormt met de stippellijn op 418,5 namelijk een stijgende rechthoekige driehoek. Daar dit een patroon is dat over het algemeen tot een doorbraak naar boven leidt is de markt ondanks de minder steile stijging nog altijd voornemens de opwaartse beweging voort te zetten. Dit blijkt ook uit het slot dat precies op de bovenkant van deze driehoek lag, dat straalt vertrouwen uit. Het vertrouwen was nog net niet groot genoeg om vandaag al door te breken, maar men staat getuige het slot wel klaar om dat morgen direct te doen.

  • We kunnen de grafiek nog van een andere invalshoek bekijken door de blik op lijn y' te richten. Deze lijn vormt samen met lijn y een stijgende wig. Het is geen wig in de zin dat het een voortzettingspatroon in een trend is, maar een patroon dat kan ontstaan als een stijging langzaam dood bloedt. Bij een eventuele stijging boven 418,5 moeten we goed op het koersgedrag rond lijn y' letten.

Resumerend: 

We zijn vandaag boven de bovenste lijn van kanaal gg' gebleven, maar ik heb daar wel gemengde gevoelens bij. Het koste erg veel moeite om boven de lijn te blijven en van een voortzetting naar boven kwam het vandaag al helemaal niet meer. Het voelt aan alsof de markt een beetje uitgeblust begint te raken, iets dat na een ononderbroken stijging vanaf 383,3 ook niet verwonderlijk is. De candles in de daggrafiek zijn erg klein, het leven lijkt uit de beurs. In de kwartiergrafiek is verder een steunlijn ontstaan, lijn y, die minder steil dan zijn voorganger loopt en daardoor eveneens aangeeft dat het stijgen Amsterdam wat moeilijker valt. Lijn y is echter de onderzijde van een stijgende rechthoekige driehoek, een patroon dat meestal tot een doorbraak naar boven leidt. Verder hebben de beleggers optimisme getoond door aan de bovenkant van dat patroon te sluiten waardoor er morgen maar een miniem hogere opening nodig is om weer een korte termijn koopsignaal te genereren. Het is nog het best als een stijging tegen beter weten in te kwalificeren. Morgen richt ik mijn vizier op lijn y en de weerstand rond 418,5. Breken we door deze waarde dan zetten we de stijgende trend voort, ik richt dan mijn blik op lijn y' die bij opening net boven 419 ligt. Deze lijn kan theoretisch de opmars stuiten. Anders is het als we morgen niet boven 418,5 komen. Zolang we boven lijn y zijn ga ik dan toch nog van een voortzetting naar boven uit, maar gezien de moeizame beweging zou de index ook onder lijn y terecht kunnen komen. In dat geval gaan we opnieuw het gevecht met lijn g' in de daggrafiek aan die morgen rond 417,1 ligt, ter hoogte van het laagste punt van vandaag. Komen we onder die grens dan wordt het tijd voor een gezonde correctie.

En dan nog dit....

Het is weer tijd de olieprijs te bespreken, hierin zou zich namelijk een verandering voor kunnen gaan doen waar we de komende tijd attent op moeten zijn.

 

  • Begin oktober werd een hoofd- en schouders patroon afgerond dat in de grafiek met de letters S, H en S is aangegeven. Er van uitgaand dat op zo'n formatie een daling ter grootte van het hoofd volgt is het koersdoel van het patroon ruimschoots bereikt. We moeten er dientengevolge rekening mee houden dat de olieprijs weer op zou kunnen gaan lopen.
  • Een eerste aanwijzing is de vorming van een hammer boven de pijl, het is een candle waaruit duidelijk blijkt dat er steun ligt op dat niveau. De hammer is als bodem bevestigd doordat er een stijging op volgde.
  • Het ligt voor de hand dat er een stijging naar de bovenkant van het in de grafiek getekende dalende kanaal volgt, maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat de olieprijs daaropvolgend ook uit dat kanaal gaat breken. Gezien het feit dat het koersdoel van het hoofd- en schouders patroon is bereikt moeten we daar echter in het achterhoofd wel rekening mee houden. Een eventuele stijging boven het kanaal zou nieuwe druk op de aandelenmarkten in kunnen houden, het is dus de moeite waard om de olieprijs de komende tijd nauwlettend in de gaten te houden. -Ad-

Naar boven