ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aan de twijfel omtrent de uitbraak uit het kanaal r'w kwam direct bij de opening een einde, de AEX index is definitief onder het kanaal gekomen. Hiermee is voor de korte termijn tevens aan eind aan de stijgende trend gekomen, hoe het er voor de langere termijn uit ziet hangt zoals ik u gisteren vertelde van de plaats af waar de volgende bodem ten opzichte van die op 382,2 gaat verschijnen.

  • We zijn op de steun rond 393,1 uitgekomen en hoewel we vandaag met een doorbraak van die steun geflirt hebben sloten we erboven en is hij nog intact. Het zou de index kunnen doen opveren.

  • De index moet vanwege het gap dat vanmorgen is ontstaan nog een keer naar boven, maar niet zeker is wanneer dat zal gebeuren. Er zit een opening tussen de candle van gisteren en vandaag, de index heeft een stuk overgeslagen. De ervaring leert dat er in zo'n overgeslagen gebied later meestal nog wordt gehandeld, dat vraagt dus om een stijging naar 396,5. Zouden we morgen overigens onder 393,1 dalen dan kan dat nog wel even op zich laten wachten, de stippellijn zou dan namelijk weerstand worden.

  • Er is niet alleen steun van de stippellijn op 393,1 in de vorige grafiek, maar ook van de middellijn van de Bollinger Bands. De candle van vandaag ligt precies op die lijn en de index zou vanwege het feit dat deze lijn een potentiële steunlijn is morgen op kunnen veren.

  • Zou de index onder de middellijn komen dan wordt de onderkant van de Bollinger Bands het volgende doel en het plaatje zou er dan minder goed uit gaan zien. Nu stijgt de middellijn nog en kunnen we de trend nog stijgend noemen, dat zou dan veranderen. 

  • Naast de steun op 393,1 zijn er nog twee niveaus die voor de korte termijn van belang zijn, namelijk het 50% Fibonacci niveau op 391,9 en het 61,8% punt op 389,6. Dit zijn twee niveaus waar de index nog steun zou kunnen vinden, komt de index onder 389,6 dan zou een daling naar 382,2 waarschijnlijk worden.

  • U ziet dat de beurs nogal met de steun op 393,1 heeft geworsteld. We zijn er enkele keren onder gekomen, wisten in het voorlaatste uur ook nog wat te stijgen, maar sloten niet ver van de lijn. De kans op voortzetting van de voorgaande korte termijn beweging, een daling, is groot.

  • Dat gevoel krijg ik ook als ik naar de kwartiergrafiek kijk. Er heeft zich een kleine opwaartse correctie op de daling voorgedaan, maar die eindigde vanmiddag op het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 401,8-392,5. Dit is maar een beperkte correctie en dat geeft aan dat de voorgaande dalende trend krachtig was en waarschijnlijk zal worden voortgezet. We zouden daarvoor onder 392,5 moeten komen.

  • Weten we morgen toch boven 394,7 te komen, bijvoorbeeld door een goed Amerikaans slot of goede cijfers van de Amerikaanse bedrijven die om 22.00u hun resultaten bekend maken, dan volgen we de beweging met dezelfde Fibonacci lijnen. De zwaarste weerstand ligt dan rond 397,1 waar oude steun die nu weerstand is en het 50% niveau samenvallen. Het 61,8% niveau op 398,3 is vanzelfsprekend ook van groot belang daar een stijging boven dat punt een voortzetting naar 401,8 kansrijk zou maken.

Resumerend: 

De AEX index lag gisteren al een klein stukje onder kanaal r'w, maar is er vandaag definitief uitgevallen. Om de langere termijn bewegingen van de index in te kunnen schatten gaan we nu kijken waar de eerstvolgende bodem ten opzichte van die op 382,2 komt te liggen. We zijn op een eerste mogelijke steunniveau aangekomen, de stippellijn op 393,1. Daar op dit punt tevens de middellijn van de Bollinger Bands ligt en de daling van vandaag met een gap gepaard ging zou er morgen een stijging kunnen volgen. De uur- en kwartiergrafiek zeggen echter anders, daaruit blijkt dat de kans op een daling groot is. Ik kies zoals altijd de pragmatische weg en hou twee grenzen op de korrel, de weerstand op 394,7 en de steun op 392,5. Komen we boven 394,7 dan zetten we het herstel voort en ik volg dat dan aan de hand van de Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek. Volgens die lijnen ligt dan op 398,3 de belangrijkste weerstand, maken we op of onder dat niveau een top dan kunnen we weer verder naar beneden. Komen we onder 392,5 dan zetten we de daling voort waarbij ik allereerst 391,9 en/of 389,6 als richtpunten hanteer daar dit in de uurgrafiek belangrijke Fibonacci niveaus zijn.

En dan nog dit....

Omdat de olieprijs door de orkaan Rita in het centrum van de belangstelling staat krijgt u van mij een tweetal grafieken met een analyse, de eerste is de daggrafiek.

  • De olieprijs is in deze grafiek onder de steunlijn gekomen, maar dat was maar van korte duur. De prijs van een vat ligt inmiddels weer boven de lijn en heeft weerstand op $68. Wordt die weerstand uitgenomen dan zal een stijging naar de vorige top net boven $70 volgen.
  • Blijft de prijs echter onder $68 dan kan zich theoretisch een hoofd- en schouders toppatroon gaan vormen. De huidige stijging is dan de rechterschouder en de neklijn ligt dan rond $63,60. Komt de olieprijs onder deze waarde dan is het koersdoel te berekenen door de hoogte van het hoofd vanaf de neklijn naar beneden uit te zetten, dat komt dan rond $57 uit.
  • Bij een stijging boven $68 zou de analyse gemakkelijk worden, we gaan dan kijken of er een nieuwe hogere top boven de vorige gaat ontstaan. Om de gevolgen van een daling in te kunnen schatten neem ik u mee naar de weekgrafiek.

  • U ziet een fraai lange termijn kanaal waarvan de onderkant op $60 ligt. Daar ik zojuist voor het geval zich een daling voordoet een koersdoel van $57 berekende zou dit kanaal in gevaar kunnen komen. De steun rond $60 is echter zeer sterk, dus zonder slag of stoot zal dat niet gebeuren. Komt de prijs van een vat olie onder $63,60 dan lijkt het me verstandig om een koersdoel van $60 aan te houden.
  • Ik waag me niet aan een voorspelling, de olieprijs zal grotendeels afhangen van de weg die orkaan Rita zal kiezen en de schade die daarbij aangericht gaat worden. We zijn met twee scenario's in ieder geval voorbereid op alle eventualiteiten, het pad van Rita laten we maar aan Erwin Kroll over. -Ad-

Naar boven