ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als de voorgaande drie weken sluiten we ook deze week met een groene candle en dus met winst af. Er zijn de laatste tijd in de weekgrafiek sowieso niet veel rode candles voorgekomen, in de laatste twaalf weken waren dat er maar twee. We hebben tot op heden dus een mooie rally gemaakt. 

  • We zijn met die rally nog steeds naar het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703-218 onderweg dat u in de grafiek rond 403 ziet liggen. Ik trek deze conclusie vanwege het gegeven dat we het 23,6% niveau gepasseerd zijn en daarop meestal een vervolg naar het 38,2% of hoger volgt. Een correctie op een daling loopt in de meeste gevallen namelijk tot het 38,2%, 50% of 61,8% niveau van die daling, tenzij er een dwingender reden is waardoor het herstel op een ander punt stopt. Die dwingender reden was tot ruim een maand geleden de neklijn B van een groot hoofd- en schouders patroon in de maandgrafiek, maar sinds de doorbraak van die lijn staat in de weekgrafiek niets meer een opmars in de weg.

  • Dat neemt niet weg dat er natuurlijk altijd nieuwe factoren, zoals aanslagen of tegenvallende halfjaarcijfers, kunnen zijn die de index voortijdig op de terugtocht dwingen, daarnaast kunnen er in de onderliggende grafieken zaken zijn die op een daling duiden. De index moest deze week door nieuwe factoren wat terug van het hoogste punt van deze week waardoor een inverted hammer ontstond. Nu wil het geval dat een inverted hammer of omgekeerde hamer na een lange opmars vaak een top signaleert. In dit geval wil ik dit vanwege marktgedrag waar ik verderop in deze analyse terug kom met enige terughoudendheid benaderen. Ik wacht op bevestiging die bij een inverted hammer moet komen door de vorming van een rode candle, pas als die er volgende week komt wil ik wat overtuigender spreken over topvorming.

  • Dat dit niet onverstandig is laat de daggrafiek zien. Ondanks het feit dat we vandaag onder lijn x zijn gezakt bevinden we ons nog altijd in het kanaal vv' dat ons dus in een later stadium alsnog naar boven zou kunnen leiden. 

  • Op zich zou het voor de hand liggen als we als gevolg van de daling onder lijn x naar de onderkant van het kanaal zouden gaan, grafisch is dat althans wel iets dat aannemelijk lijkt.

  • Of het daarvan komt is de vraag, ik heb enige zorg over het functioneren van de markt daar waar het om aannemelijkheden gaat. We zien bijvoorbeeld al vanaf begin juni dat de indicator onder de grafiek, het MACD histogram, voortdurend lagere toppen maakt. Nu gebruik ik deze indicator al vele jaren, in het verleden was het steeds een redelijk accuraat stuk gereedschap om de nadering van een top vast te stellen, dat is het specifieke doel waarvoor ik de indicator gebruik. De laatste jaren echter gaat dit stuk gereedschap steeds minder goed functioneren en daarin beleven we de laatste maanden een climax. Ondanks divergentie -zo heet het als de koers nieuwe toppen maakt en de indicator niet- stijgt de index maar door en door en de divergentie blijft. Enerzijds lopen we daardoor in de weekgrafiek netjes door in de richting van 403, maar anderzijds betekent dit dat mijn indicator niet bruikbaar meer lijkt te zijn. Juist vanwege het feit dat ik de indicator al jaren gebruik en zo consistent mogelijk wil blijven in mijn benadering van de markt laat ik hem in de grafiek staan in de overtuiging dat een top niet ver weg meer kan zijn of misschien zelfs al bereikt is. Een stijging naar 403 is echter bij deze divergentie nog wel mogelijk gezien het feit dat we daar al zo dicht bij zijn.

  • Kijkend naar de Bollinger Bands kan ik constateren dat de index de bovenste band los heeft gelaten, de candle van vandaag ligt er niet meer zoals zijn voorgangers tegenaan. Dit betekent niet dat de stijgende trend is afgelopen, die is intact zolang de index boven de middellijn is. Het houdt wel in dat er een kans op een daling naar die middellijn is, dat gebeurt na het loslaten van de bovenste lijn niet altijd, maar wel vaak. Daar de middellijn min of meer samenvalt met lijn v' in de voorgaande grafiek bevestigt dit dus de mogelijkheid van een daling naar lijn v'.

  • De daling onder lijn x is vandaag zonder al te grote gevolgen gebleven, we kenden slechts een daling van 0,4%. Feitelijk zou een na de doorbraak van zo'n lijn een neerwaartse beweging van enkele dagen moeten volgen, maar er ligt zoals we in de grafiek zien heel veel steun en dat doet me twijfelen. Er worden in de markt steeds weer 'vloertjes gelegd', een term die ik gebruik als er op een bepaald niveau steeds weer krachtige kopers in de markt komen om een daling te voorkomen. Dit gebeurt zowel op intraday basis als in grafieken als deze, het geeft me het gevoel dat er in de markt partijen actief zijn die maar één doel voor ogen hebben, namelijk het voorkomen van een daling en daar waar die niet voorkomen kan worden het repareren ervan. Het vormt de basis van de stijgende trend waarin we ons de laatste maanden bevinden en het maakt me daar waar het potentiële dalingen betreft enigszins onzeker.

  • In de kwartiergrafiek werd er vanmiddag een vloertje op 394 gelegd. De eerste daling kon niet worden voorkomen, dat is bij een snelle beweging niet mogelijk, maar wel deels worden gerepareerd. Een dergelijk herstel is op zich niet ongewoon. De beweging stopte bij het 38,2% Fibonacci niveau waarna een daling inzette die op grond van de Fibonacci theorie tot een voortzetting van de neerwaartse beweging had moeten leiden. Er werd echter tot twee maal toe een vloertje gelegd rond 394, de tweede keer toen de index al onder die grens was gekomen en de daling werd niet voortgezet. Natuurlijk zou dat maandag alsnog kunnen gebeuren, dat zou de normale gang van zaken zijn, maar vanwege het feit dat het bij de kopers vast niet om kleine jongens gaat moet ik hier -hoewel het me nogal frustreert- een vraagteken bij zetten. Wie weet, krijg ik maandag toch nog gelijk en daalt de index toch.

  • We hebben voor de korte termijn steun op 394 en weerstand op 397. Wordt 394 met een daling doorbroken dan zetten we de daling voort, stijgen we boven 397 dan gaan we proberen het verlies van vandaag weg te werken. Het 50% en 61,8% niveau op respectievelijk 395,1 en 395,5 vormen dan net als de stippellijn op 395,2 en lijn x mogelijke weerstandsniveaus. Weet de index boven lijn x te komen dan is de doorbraak van vandaag teniet gedaan en stijgen we verder.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs is ook deze week gestegen en is nog steeds onderweg naar het 38,2% Fibonacci niveau in de weekgrafiek op 403. In diezelfde weekgrafiek is echter een toppatroon met de naam inverted hammer ontstaan en dat zou erop kunnen duiden dat de stijging ten einde is. Dat zou gezien de divergentie in de daggrafiek ook niet verwonderlijk zijn, die wijst al vele weken op een naderende top terwijl de index gewoon doorloopt naar boven. Laat ik van mijn hart geen moordkuil maken, ik wijt dit aan een verschijnsel dat ik voor het gemak maar 'vloertje leggen' heb genoemd. Er worden steeds weer steunniveaus gecreëerd die met hand en tand worden verdedigd, door de index dan af en toe door een weerstand heen te brengen en daar weer een nieuw vloertje te leggen wordt de stijgende trend gehandhaafd. Het is onder deze omstandigheden zeer moeilijk om over mogelijke dalingen te spreken, want als er al dalingen komen worden die razendsnel gerepareerd. Vandaag lukte dat niet, daarvoor was er teveel verkoopdruk, maar ergens in mijn achterhoofd zou ik er niet verbaasd over zijn als dat maandag wel zou lukken. Theoretisch zouden we met een inverted hammer in de weekgrafiek, divergentie in de daggrafiek en een 38,2% correctie in de kwartiergrafiek de daling naar de onderkant van kanaal vv' moeten vervolgen. Omdat ik daar niet gerust op ben wil ik voor de korte termijn twee niveaus noemen die maandag een nadere indicatie gaan vormen. Allereerst is dat de steun op 394, komt de index daar onder dan gaan we conform mijn analyse verder in de richting van lijn v. Komen we echter boven 397 dan is er weer een vloertje gelegd en ga ik afwachten waar de volgende top in de kwartiergrafiek komt te liggen om daar vervolgens een nieuwe conclusie uit te trekken.

En dan nog dit.... 

Vandaag liep om 17.30u het bod van ABN AMRO op de Banca Antonveneta af. Het ziet er naar uit dat er niet voldoende aandelen zijn aangemeld om het bod van ABN AMRO te laten slagen en de bank heeft al aangekondigd de termijn niet te zullen verlengen. Dit houdt in dat slechts 30% van de aandelen is vergaard en dat de poging om Antonveneta over te nemen door onvervalst protectionisme van Italiaanse zijde is mislukt. De Spaanse bank BBVA heeft eveneens onder dit protectionisme te lijden gehad. Deze bank deed min of meer gelijktijdig een poging om de Italiaanse bank Banco Nazionale del Lavoro over te nemen, een poging die werd verijdeld door een tegenbod van de Italiaanse verzekeringsmaatschappij Unipol. BBVA wist geen meerderheid te vergaren en heeft het bod vandaag teruggetrokken. Dit is Europa in de praktijk, waar maar weer eens blijkt dat nationalistische gevoelens prevaleren. Waar bleef premier Balkenende bij dit alles? In zijn torentje. Hij bracht geen bezoek aan zijn ambtgenoot Berlusconi, kwam niet voor onze eigen grootbank op en accepteert de nederlaag van ABN AMRO. Wat mij betreft loopt ABN AMRO echter met opgeheven hoofd uit deze strijd die ze ondanks het feit dat deze al bij voorbaat verloren leek toch moedig aanging, de bank heeft het in ieder geval geprobeerd. Dat kan niet van Balkenende gezegd worden, hij heeft niet eens geprobeerd Italië erop te wijzen dat protectionisme in een gemeenschappelijk Europa niet hoort. -Ad-

Vandaag schreef ik na het slot van de Amerikaanse beurzen een extra analyse die u kunt vinden op deze link: Naschrift vrijdag 22 juli 2005

Naar boven