ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Als u naar deze lijngrafiek kijkt waarin alleen de slotkoersen zijn verwerkt denkt u misschien dat er vandaag niets gebeurd is, maar het tegendeel is waar. We openden op 326,34 en stegen kort naar 327,17 om vervolgens af te dalen naar een laagste koers van 322,99. Tussen de hoogste en de laagste koers zit een verschil van 1,3%. Vanaf dat laagste punt veerden we weer op, stegen naar 326,85 en sloten vervolgens op 326,65. Dit alles is in deze grafiek niet te zien omdat alleen het slot wordt geplot, de grafiek geeft dus maar een beperkt zicht op de werkelijkheid. Dat zicht is dat de index licht hoger gesloten is en daardoor lijn d nog steeds als steun heeft. Deze steun gaat daarmee zo langzamerhand mythische proporties aannemen, het lijkt alsof we er absoluut niet doorheen kunnen. Toen we er in augustus dan toch doorheen gingen kwam de index eind augustus weer terug en de steun hervatte zijn werk. Er wordt op dit niveau heel veel geïnvesteerd, er komt veel geld de markt in op het moment dat de index eronder dreigt te komen. De Duitse DAX kent trouwens zo'n zelfde grens, die heeft op 3900 een steun van jewelste liggen. De Dow Jones heeft er een op 9800, de S&P op 1100. Het is dus geen uniek Nederlands verschijnsel, alle indices hebben zo'n magische steun waarop grote hoeveelheden geld de markt in stromen. Zolang we boven die gezamenlijke grenzen blijven gaat het nog goed, maar ik durf niet te voorspellen wat er gebeurt als we er toch onder zouden komen. Het kan dan wel eens helemaal mis gaan.

  • Laten we de beweging van vandaag in de candle grafiek bekijken, want daar zit u waarschijnlijk op te wachten.

  • De candle van vandaag is een hammer. Het kleine lichaam toont dat opening en slot dicht bij elkaar lagen, wat dat betreft is de strijd tussen kopers en verkopers onbeslist geëindigd. U ziet dat we echter nog een stuk naar beneden naar 323 zijn geweest, kopers hebben dus uiteindelijk toch aan het langste eind getrokken. De markt lijkt te willen voorkomen dat er net als in juli en augustus na een vergelijkbaar patroon gebeurde ook nu een daling volgt en slaagde daar vandaag in ieder geval al in.

  • De laagste koers ligt ter hoogte van het 50% Fibonacci niveau, een van de punten waar de daling theoretisch zou kunnen stoppen. Het is technisch dus mogelijk dat we de daling achter de rug hebben en met deze hogere bodem op 323 de basis hebben gelegd voor een nieuwe stijging.

  • De index zal om deze basis te kunnen benutten door de blauwe stippellijn net boven 327 moeten breken en verder mag de index natuurlijk niet onder de lichtgrijze lijn blijven die ik voorlopig parallel aan eerdere lijnen langs de toppen heb getekend. Zou de index onder die laatste lijn blijven dan volgt nieuwe verkoopdruk.

  • Als u naar de scherpe stijging kijkt waarmee de index van het laatste punt van de dag is teruggekomen dan ziet u dat het de kopers menens is. Indirect geholpen door handelaren die op een verdere daling hadden gespeculeerd en de positie moesten sluiten wisten ze een overtuigend herstel tot stand te brengen. Als men dit soort financieel geweld in kan zetten om de index weer terug naar boven te brengen is een vervolg naar boven zeker mogelijk. Daar staat tegenover dat we al dagen rond dit niveau hangen en de verkoopdruk nog steeds niet verdwenen is, zo succesvol is men dus ook weer niet. Je zou de stijging van vandaag met wat fantasie ook als een laatste vertwijfelde poging kunnen zien om verder afglijden te voorkomen, u ziet dat je er alle kanten mee op kunt.

  • Daarom kies ik ook vandaag weer de praktische weg door enkele grenzen vast te stellen. De index steeg aan het eind van de handel, dit ondanks de eerdere daling onder het kanaal dd'. Deze daling maakte geen indruk, de index steeg gewoon verder. We zijn daardoor boven het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 331,5-323 gekomen en dat maakt een vervolg naar het 50%, het 61,8% of hoger mogelijk. Het 61,8% niveau op 328,4 is het belangrijkst. Zolang we daaronder blijven is er nog een kans op een daling. Komen we er boven dan we het gap sluiten dat u links in beeld nog ziet.

  • Een daling onder 325 zou de voortzetting van de daling inhouden, op dat niveau ligt namelijk de laatste bodem.

Resumerend:  

De beurs-achtbaan waarin we ons bevinden is een attractiepark waardig. Naar boven, naar beneden, naar boven, naar beneden en weer naar boven, er komt maar geen eind aan. Alles draait om de steun in een klein gebied rond 326, er zijn krachten in de markt die ons daar niet graag onder zien komen en dat tot op heden ook met succes weten te voorkomen. Het gaat daarbij trouwens om een internationaal verschijnsel, de financiële wereld zet zich schrap. Ik waag me in deze fase niet aan een voorspelling, ik kan geen inschatting maken van de krachten waarmee we te maken hebben. Er is zoals we vanochtend zagen veel verkoopdruk, dat staat als een paal boven water en je kunt je afvragen hoe lang men het nog vol houdt dit steeds weer op te vangen. Eens komt een moment dat het teveel wordt, maar ik heb het vermoeden dat men dat over de Amerikaanse verkiezingen heen probeert te tillen. 

Morgen is allereerst de opening van belang. Valt die onder het slot van vandaag dan blijven we onder de voorlopige dalende lijn die ik in de uurgrafiek heb getekend. Dalen we vervolgens onder 325 in de 15min grafiek dan komt het van een aanval op het laagste punt van gisteren. Het volgende mikpunt wordt dan het 61,8% niveau in de daggrafiek op 319,5. Stijgen we morgen daarentegen en breken we door 327 dan sluiten we als we er vervolgens in slagen 328,4 te passeren het gap van enkele dagen geleden en kunnen dan in potentie de stijging voort zetten. Ik ben benieuwd waar de achtbaan ons morgen weer brengt, mijn ervaring laat me op dit moment in de steek. -Ad- 

En dan nog dit.... 

Ervaring is de naam die iedereen geeft 

aan de som van zijn fouten.

Oscar Wilde

Naar boven