ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index heeft vandaag geprobeerd de stijging voort te zetten, maar dat is niet gelukt. Het is alsof de lijn y een weerstand vormde en het is op grond hiervan de vraag of we kans zullen zien om de weg naar boven toch nog te vinden. We bevinden ons onmiskenbaar in een gebied waarin veel steun ligt, maar als het niet lukt om te stijgen gaan we op een zeker moment toch naar beneden om een punt te zoeken waarop de kopers wel in de markt durven te stappen.

  • De candle van vandaag is een inverted hammer. Het lichaam aan de onderkant laat zien dat opening en slot dicht bij elkaar lagen, de verticale streep daarboven toont dat de beurs vandaag wel geprobeerd heeft een stijging tot stand te brengen maar daarbij weerstand ondervond. De inverted hammer geeft door zijn vorm die weerstand aan, weerstand die we alleen maar kunnen overbruggen door boven het hoogste punt van vandaag te komen. Dat is de uitdaging waarvoor de beurs zich geplaatst ziet.

  • Door de rode candle van vandaag komt ook de stijging naar de middellijn van de Bollinger Bands op losse schroeven te staan. Zowel de middellijn als de onderste band dalen en dat duidt op het begin van een dalende trend. De index zal heel snel moeten stijgen om dit proces nog te kunnen keren, daarvoor is op zijn minst een stijging naar de middellijn nodig. Blijft die ook morgen uit dan verslechtert het beeld voor wat de Bollinger Bands betreft morgen verder.

  • Veel goeds heb ik op de opwaartse poging na vandaag niet te vertellen, ook de uurgrafiek vertoont een zwak beeld. De index brak halverwege de dag naar boven uit het kanaal bb' en steeg naar de stippellijn die door de voorgaande bodem loopt. Dat punt fungeerde echter als weerstand en we kwamen uiteindelijk bij de daaropvolgende daling zelfs weer onder lijn b' terecht. De uitbraak is daarmee een valse uitbraak geworden en de kans op de voortzetting van de daling daardoor groot. Na een valse uitbraak zie je immers vaak een beweging die tegengesteld is aan de richting van de uitbraak en dat zou dus duiden op de voortzetting van de daling.

  • Van die voortzetting zagen we vandaag mogelijk al het eerste stukje door de daling onder lijn f. Deze daling was voor de markt overigens geen aanleiding om te verkopen, wat dat betreft twijfel ik dus aan de bruikbaarheid van de lijn. De markt lijkt meer bezig met het volgen van andere indices dan met de eigen grafiek.

  • Morgen hou ik daarom lijn b' in de gaten, vanwege de valse uitbraak ga ik er voorlopig van uit dat we weer binnen het kanaal bb' zullen gaan dalen. Mochten we boven lijn b' komen dan betekent dat een volgende poging om een stijging tot stand te brengen, weten we dan alsnog boven 371 te komen dan kan toch nog een poging volgen om het gap tussen 374,4 en 375,6 -dat in de uurgrafiek goed te zien is- te sluiten.

Resumerend:  

We kenden hoewel het er in de loop van de dag door de uitbraak uit het kanaal bb' eerst nog redelijk uit zag vandaag een zwakke dag. De index kwam namelijk weer terug in het kanaal en de uitbraak bleek ons op het verkeerde spoor te hebben gezet. We moeten naar aanleiding hiervan dus toch rekening gaan houden met de voortzetting van de daling, complicerend daarbij is dat het gap tussen 374,4 en 375,6 de index naar boven zou kunnen trekken. Complicerend is ook het gedrag van de Amerikaanse beurzen waar men vrijdag in drie kwartier een daling van 0,6% in de Dow wist weg te werken en we vandaag vanaf 17.15u een soortgelijke beweging van 0,8% in de Nasdaq zagen. Het gemak waarmee in korte tijd een herstel van die ordegrootte kan worden bereikt geeft stof tot nadenken, meer kan ik er om 18.45u niet van zeggen. Houdt men dat de rest van de dag vol dan kan ons dat morgen ondersteunen. We zouden in dat geval morgen opnieuw boven lijn b' komen en bij een stijging boven 371 alsnog kunnen gaan proberen het bovengenoemde gap te gaan bereiken. Als ik de Amerikaanse beurzen buiten beschouwing laat is een vervolg van de daling op grond van de terugkeer in het kanaal bb' en de naar beneden draaiende Bollinger Bands echter het meest waarschijnlijk.

En dan nog dit.... 

De loop van de koersen wordt al lang niet meer in Nederland gemaakt, we hebben dat vandaag weer kunnen zien. Overdag zijn het met name de S&P futures die ons sturen, zodra de Amerikaanse beurzen open zijn worden we door hen aangestuurd. Onze eigen steunen en weerstanden, lijnen en patronen zijn daaraan ondergeschikt en dat ontlokt regelmatig lezers de vraag of ik er wel goed aan doe de AEX te analyseren. Het antwoord hierop is eenvoudig, beleg je in Nederland dan dien je de Nederlandse index te bestuderen. Ook al doet de index niet altijd wat je ervan mag verwachten, voor het bepalen van koersdoelen, instapniveaus, stoploss niveaus en trendrichting zijn de AEX grafieken bruikbaar. Sommigen vragen zich zelfs af of de AEX over enkele jaren nog wel zal bestaan en of alle Europese indices dan niet opgegaan zullen zijn in één grote index. Ik betwijfel dat. Voor onze Europese beurzen voorzie ik namelijk een heel ander scenario zoals ik vanmorgen een lezer schreef. Nu zijn alle beurzen door fondsen die op meerdere beurzen genoteerd zijn en overkoepelende derivaten en brede Europese indices nog aan elkaar gekoppeld. Ze groeien hierdoor als het ware naar elkaar toe. Vallen alle beurzen straks onverhoopt samen hard naar beneden dan zal de roep om loskoppeling van de indices snel toenemen, een roep die je in een stijgende markt niet hoort omdat het dan in ieders belang is dat die koppelingen en kruisverbanden bestaan. Ik heb er wel eens eerder over geschreven, gezamenlijke noteringen en overkoepelende indices vormen een groot gevaar. Je moet net als bij winkels en ondernemingen een gevarieerd aanbod van markten hebben met ieder een eigen prijsvorming, dat is de enige manier om ook op langere termijn gezonde markten te hebben. Nu zijn alle indices zoals AEX, CAC, DAX, FTSE en die van de Amerikaanse beurzen via vele draden aan elkaar gekoppeld die uiteindelijk een vrije prijsvorming belemmeren, daarnaast volgt tegenwoordig iedere grote belegger wel een index met zijn beleggingen. Ik vermoed dat men van beiden wel een keer terug zal komen, maar daarvoor zal het eerst pijn moeten doen. Tot dat moment komt zal het analyseren van de bewegingen van de AEX lastig blijven. -Ad-

 

Naar boven