ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren tekenden we een bearish harami cross aan, een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek. Ik merkte hierbij op wel op bevestiging te willen wachten daar toppatronen tegenwoordig maar een beperkte waarde lijken te hebben. Vandaag bleek de bevestiging niet te komen, we sloten door een eindsprint namelijk met een kleine winst. De rol van de bearish harami cross als potentieel toppatroon is hierdoor uitgespeeld.

  • Wat resteert is de stijgende rechthoekige driehoek die bestaat uit de horizontale stippellijn op 436,4 en lijn h. Daar een dergelijke driehoek over het algemeen tot een doorbraak naar boven leidt is het enige dat we hoeven te doen is boven lijn h te blijven, de doorbraak komt dan op een gegeven moment vanzelf. Daar wordt zoals we verderop in de analyse zullen zien door grote partijen hard aan gewerkt.

  • Over de Bollinger Bands kan ik ook vandaag kort zijn. De index bevindt zich in de bovenste stijgende band hetgeen aangeeft dat we met een stijgende trend te maken hebben.

  • Uit de uurgrafiek blijkt wat ik bedoel als ik zeg dat er door grote partijen hard gewerkt wordt om de index boven lijn h te houden. In de loop van de dag ontstond een vlag, hetgeen voor mij aanleiding was om van een daling uit te gaan. Het mocht letterlijk niet zo zijn, toen de index onder de vlag kwam werd er direct ingegrepen. We zien dat beter in de kwartiergrafiek.

  • Direct na de daling onder de vlag ontstond een hammer die aangaf dat kopers de macht van de verkopers overnamen. Zij reageerden dus direct op dit verkoopsignaal en brachten de index snel weer terug in de vlag. Ik schreef daar om 16.45u een update over met de alleszeggende titel En weer wordt er ingegrepen..... Het is onder deze marktomstandigheden waarin er zich buiten ons zicht gezien het koersverloop zaken afspelen die onbekend maar wel zeer bepalend zijn voor het koersverloop ondoenlijk handelen. Het koersverloop wordt met name op momenten dat zich een daling aankondigt onvoorspelbaar. Ik kan u onder de gegeven omstandigheden dan ook alleen maar aanraden uiterst terughoudend te werk te gaan en zo mogelijk de markt te mijden.

  • De vlag van vandaag is overigens nog niet helemaal uitgeschakeld. Zowel in de uur- als in de kwartiergrafiek zien we dat we nog op het randje van het patroon staan, we zijn er nog niet overtuigend naar boven toe uit gebroken. Zouden we morgen dus lager openen dan kan de vlag alsnog zijn werk gaan doen, waar ik de kanttekening bij wil maken dat we dan opnieuw een grote kans maken op een ingreep van een of meer grote kopers zoals dat de laatste maanden bij voortduring gebruikelijk is.

Resumerend:

Grote kopers hebben vandaag toen er een daling dreigde opnieuw hun visitekaartje afgegeven. Zij kunnen al maanden ongestoord op deze manier tewerk gaan en houden steeds maar weer de eindejaarsrally intact. De index is in de stijgende rechthoekige driehoek gebleven waardoor een verdere stijging nog steeds het meest waarschijnlijke scenario gebleven is. De manier waarop de markt dat realiseert is bedenkelijk, maar dat schijnt niemand te deren. Weten we naar boven uit de driehoek te breken dan gaan we verder in de richting van 460 waar zoals we vrijdag in de weekgrafiek zagen het 50% Fibonacci niveau van de grote daling 703-218 ligt. Gezien het feit dat we net geen kans hebben gezien de vlag die vandaag ontstond aan de bovenkant te verlaten is er echter bij een lagere opening theoretisch nog de mogelijkheid van een daling, maar of we die dan ook in de praktijk zullen zien is gezien het koersverloop van vandaag sterk de vraag. Er wordt immers zodra er gevaar dreigt niet geaarzeld om de markt fors bij te sturen en dat maakt het koersverloop bij een eventuele lagere opening voor mij vooralsnog onvoorspelbaar.

En dan nog dit....

In de analyse van ASML schreef ik vanmiddag dat het aandeel een belangrijk weerstandsniveau heeft bereikt, hetgeen theoretisch betekent dat het aandeel zou kunnen gaan dalen. In antwoord op de vraag hoe u daar als bezitter van het aandeel mee om kunt gaan gebruikte ik in de analyse de term beleggingshorizon, een term die extra toelichting behoeft.

Onder uw beleggingshorizon verstaat men de periode waarover u uw beleggingen aan wilt houden, deze periode is afhankelijk van het moment waarop u uw geld nodig denkt te hebben. Aan de hand van uw beleggingshorizon bepaalt u in welke categorie beleggingen u uw geld steekt, belangrijke categorieën zijn met name obligaties en aandelen. Beleggen in obligaties doet u vooral bij een lange beleggingshorizon, aandelen koopt u ook voor een kortere termijn. Hoe langer uw beleggingshorizon is hoe beter u bij de aankoop van aandelen theoretisch in staat bent dalingen van de effectenmarkten op te vangen. Dit is overigens een discutabele theorie. Vergelijkt u de aandelenkoersen van eind 2000 met de huidige koersniveaus dan zult u ontdekken dat de aandelenmarkt soms erg veel tijd nodig heeft om tot een herstel te komen, van sommige aandelen is de koers na vijf jaar nog steeds maar een fractie van die uit 2000. Dit pleit voor een actief beleid, ook als u een lange beleggingshorizon heeft. Hoe langer uw beleggingshorizon is, hoe langer het tijdsvenster kan zijn van de grafieken die u voor uw oordeelsvorming gebruikt. Zo is voor een lange termijn belegger de maandgrafiek het belangrijkst, terwijl de korte termijn belegger de voorkeur aan een dag- of misschien zelfs een uurgrafiek zal geven. 

Vanuit dit perspectief kunt u ook de analyses op deze site benaderen en eruit halen wat u in uw situatie nodig heeft. De ene belegger zal een aandeel veel langer vasthouden dan de ander, dat moet ieder voor zich aan de hand van zijn beleggingshorizon en zijn of haar bereidheid om risico te lopen bepalen. Er is geen eenduidig oordeel te geven dat iedere belegger past. Bent u een lange termijn belegger schenkt u dan meer aandacht aan de maand- en weekgrafieken in mijn analyses, bent u daarentegen bijvoorbeeld een trader die met kortlopende opties werkt let u dan binnen de context van de daggrafiek met name op uur- en kwartiergrafieken. In het resumé betrek ik voor een allesomvattend beeld steevast alle grafieken. -Ad-

Naar boven