ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index opende vandaag met een gap, dat wil zeggen met een koershiaat ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Dit gap is vandaag niet gesloten waardoor de kleine groep van vier voorgaande candles min of meer afgescheiden van de overige candles in de grafiek is komen te staan. Ze staan als een soort eiland bij elkaar en men noemt dit patroon daarom ook wel een island reversal, een omkeerpatroon in de vorm van een eiland. In een daling vormt dit patroon, als het gap tenminste een van de volgende dagen niet alsnog gesloten wordt, een bodempatroon. Daarvan is in deze grafiek geen sprake, het patroon heeft daarom voor mij niet veel waarde. Een eiland blijft bovendien zelden staan, het tweede gap wordt vrijwel altijd gesloten.

  • Of dat morgen gebeurt zal voornamelijk afhangen van de Amerikaanse reactie op de woorden die FED-voorzitter Greenspan vanavond spreekt. De markt is optimistisch daarover gezien de stijging van vandaag. Men negeerde de tegenvallende resultaten van een onderzoek onder Duitse analisten en institutionele beleggers (zie onder meer het artikel Duitse ZEW-index daalt weer van de Financiële Telegraaf) waaruit blijkt dat zij geen bijster goede verwachtingen hebben voor de Duitse economie. Je vraagt je af wie dan de kopers zijn in Duitsland, de DAX steeg vandaag 0,9%. De Europese belegger lijkt doof voor dit soort nieuws.

  • We kunnen ondanks de stijging van vandaag nog niet helemaal zeker zijn van een vervolg naar boven omdat de index er niet in is geslaagd boven de lijn m te sluiten, hoewel er wel een krachtige poging daartoe is geweest. De AEX index is namelijk boven de lijn m geweest, maar wist er uiteindelijk niet boven te sluiten. De candle van vandaag is een inverted hammer, een omgekeerde hamer, die met het verticale streepje boven het lichaam door lijn m heen steekt en zo de weerstand van die lijn bevestigt. Dit soort candles fungeren regelmatig als top, het is daarom nog niet zeker dat we er morgen wel in zullen slagen de lijn blijvend te passeren.

  • Laten we de hoogste, laagste en de openingskoers weg en verbinden we alleen de slotkoersen met elkaar dan krijgen we bovenstaande lijngrafiek. Het slot is uiteindelijk het belangrijkste gegeven van de dag, dat haalt bijvoorbeeld het nieuws. In deze grafiek zien we dat we miniem boven de lijn b staan, het mag echter geen naam hebben. De lijn b komt overeen met de lijn m in de bovenste grafiek. Er is nog geen sprake van een duidelijke doorbraak en als de index morgen lager sluit zou ook deze poging mislukt zijn. 

  • De markt is wel vasthoudend, dat blijkt wel uit deze grafiek. Het is al de derde keer in korte tijd dat we boven de lijn b proberen te komen. Driemaal is scheepsrecht zegt men wel eens, dan zou het morgen dus moeten lukken.

  • Of dat gaat lukken is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar de markt is er wel klaar voor. Men heeft de daling onder de lijn o op een indrukwekkende manier teniet gedaan door vanochtend meteen boven die lijn te openen. Er staat verder een mooi patroon van hogere bodems en hogere toppen, er is vanuit dit opzicht geen reden om aan een vervolg naar boven te twijfelen.

  • Ook de aanwezigheid van een nog niet gesloten gap boven het huidige koersniveau geeft de mogelijkheid tot een stijging aan. Van dit gap heb ik trouwens eerder gezegd dat het niet noodzakelijkerwijs gesloten hoeft te worden, het zorgde destijds niet voor een duidelijke afscheiding van candles.

  • Vanuit een ander perspectief is er echter wel een aanleiding voor een mogelijke daling, de voorlaatste candle vormt met zijn voorganger namelijk een toppatroon dat bekend staat onder de naam engulfing bearish line, in het Nederlands ook wel omarmingspatroon genoemd. Ik zie dat voorlopig als een soort waarschuwingssignaal dat nog bevestiging nodig heeft. De trend is immers nog steeds naar boven gericht. Wat die bevestiging zou moeten zijn bezien we in de 15min grafiek.

  • De lijn f zou, nu we daar zo resoluut boven zijn geraakt, morgen als steun dienst kunnen gaan doen. Om het toppatroon in de uurgrafiek enige waarde te laten krijgen zouden we op zijn minst onder deze lijn moeten komen. Zolang we erboven bivakkeren moet de blik natuurlijk naar boven zijn gericht. Je kunt er nog over discussiëren of zo'n daling als bevestiging voldoende is omdat er boven 350 nog steeds een patroon van hogere bodems zou staan. Veiligheidshalve zou je eigenlijk die 350 moeten hanteren, maar omdat die zover weg ligt zoek ik een ander punt.

  • Dat punt is de bovenkant van het gap van vanmorgen, komt de index daaronder dan gaan we dat gap sluiten en met een scherpe stoploss kun je dan wel speculeren op een daling. Waarom de bovenkant van het gap? Omdat zowel de onder- als de bovenkant van een gap als steun dienst kunnen doen. We zien daar linksonder in de grafiek een voorbeeld van, het gap onderin de grafiek is nog niet gesloten doordat de index steun vond aan de bovenzijde van dit koershiaat. De aanwezigheid van twee niet gesloten gaps onder het huidige koersniveau suggereert wel dat er nog een daling zou moeten komen om beiden alsnog te sluiten. We gaan zien of Greenspan dat mogelijk maakt.

Resumerend: De beslissing of we in de daggrafiek al dan niet onder de lijn m blijven is een dag uitgesteld. Het leek er vandaag lange tijd op dat de markt vandaag, vooruitlopend op de woorden van Greenspan, door de lijn m heen wilde breken. Bij het scheiden van de markt bleek de index er echter net onder te zijn gebleven. De index heeft zich in de grafiek op een zodanige manier ten opzichte van lijn m gepositioneerd dat het morgen beide kanten op kan. Men toont zijn optimisme door een patroon van hogere bodems en hogere toppen, maar tegelijkertijd staan er in de daggrafiek een inverted hammer en in de uurgrafiek een engulfing bearish line die zeggen dat een daling aanstaande is. Breken we morgen door de lijn m dan zou dat een krachtig bullish signaal zijn en het zou inhouden dat we de weerstanden in de zone 363-366 gaan opzoeken. Lukt het echter niet dan is de kans groot dat we om te beginnen de twee gaps in de 15min grafiek alsnog gaan sluiten. Waar gaan we heen? Wie het weet mag het zeggen. Wie weet het? FED-voorzitter Greenspan. -Ad-

Naar boven