ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Men zegt dat de beurs zes tot negen maanden vooruit loopt op werkelijke economische ontwikkelingen, als we de beurs mogen geloven staat ons dus een verbetering van de economische situatie te wachten. Men spot met alle negatieve berichten en de steeds lagere verwachtingen die we de laatste tijd over ons heen kregen. De beurs zette vandaag namelijk -daartoe voornamelijk gemotiveerd door cijfers van IBM en een zwakkere euro- wederom een hoogste jaarslot neer. 

  • In de maanden mei, juni en juli boekten we tot dusverre een winst van 51 punten oftewel 14,75% en het ziet er vooralsnog naar uit dat we nog verder naar boven zullen gaan. Het beursgezegde 'Sell in may and go away, and remember to comeback in september' gaat dit jaar dus absoluut niet op, al denk ik niet dat we op dit moment een campingrally beleven. De huidige kopers zijn grote partijen, geen particulieren.

  • Om u te tonen hoe bijzonder een beweging als vandaag is kan ik vertellen dat Philips het verlies van gisteren (2,6%) door een stijging van 2,4% bijna geheel goed heeft gemaakt. De daling van Philips kwam tot stand naar aanleiding van tegenvallende kwartaalcijfers en verwachtingen, maar dat is de beurs na één dag al vergeten. De huidige stijging heeft niets te maken met cijfers en/of verwachtingen, maar voedt als het ware zichzelf doordat grote partijen de zomerstilte gebruiken om de index hoger te zetten.

  • We gaan dus verder naar boven. De enige begrenzing voor de korte termijn vormt de lijn v', de bovenkant van het kanaal waarin we ons al maanden bevinden. Zonder dat er ook maar één periode van winstnemingen plaats heeft gehad en bij voortdurende divergentie tussen index en MACD histogram, hetgeen al lang tot een daling had moeten leiden, vervolgen we de weg naar boven. Het gegeven dat we bij lijn v' zijn zou morgen wel tot een korte termijn daling kunnen leiden.

  • Een dergelijke daling doet nog geen afbreuk aan de stijgende trend, de onderkant van het kanaal is nog ver weg en bovendien is onder de laatste acht candles ook nog de lijn x ontstaan die bij een eventuele daling steun zou kunnen bieden. 

  • Op deze manier kunnen we goed door naar het koersdoel 403 dat ik vrijdag naar aanleiding van de Fibonacci lijnen in de weekgrafiek bepaalde.

  • De Bollinger Bands laten een modeltrend zien, mooier kan een trendmatige beweging in deze indicator niet zijn. De index en de bovenste lijn bewegen samen naar boven en laten op deze manier zien dat we met een prachtige opwaartse trend te maken hebben. Naast de mogelijkheid van een korte daling vanwege het bereiken van lijn v' in de vorige grafiek is de vorming van een kleine candle waarmee we tegen de bovenste lijn van de Bollinger Bands blijven liggen zeker ook nog een optie.

  • In de uurgrafiek is de steunlijn w gevormd en zijn we boven de weerstand op 395,2 gekomen die ons een aantal dagen tegen hield. Het proces van hogere toppen en hogere bodems, kenmerkend voor een stijgende trend, zet zich voort.

  • We kunnen de lijn w morgen prima gebruiken en doen dat dan in eerste instantie aan de hand van de kwartiergrafiek.

  • Die kwartiergrafiek laat ons zien dat de lijn w behoorlijk steil is, hij heeft een stijgingspercentage van 1% per dag en zal het dus niet lang als steun volhouden. Een korte daling om de stippellijn op 395,2 waar we zoveel moeite mee hebben gehad als steun te testen of ergens boven 395,2 een hogere bodem te maken zou een gezonde zaak zijn.

  • Morgenochtend is allereerst de plaats waarop we openen van belang. Net als vanochtend IBM daarin een belangrijke rol speelde wordt dat morgen Intel dat vanavond na 22u met kwartaalcijfers komt. Openen we boven lijn w dan zetten we de stijging voort en ontmoeten in de daggrafiek dan op 398,6 lijn v' die opnieuw de begrenzing van de stijging zou kunnen vormen.

  • Openen we onder lijn w dan ga ik volgen waar de volgende bodem komt te liggen, ik ga dan met andere woorden vaststellen op welk punt beleggers het weer interessant vinden om in de markt te stappen. De kans dat dat op of boven 395,2 zal zijn is groot, daar de stippellijn aldaar als voormalige taaie weerstand een stevige steun zal vormen. Onder 395,2 zou lijn x de index op kunnen vangen.

Resumerend: 

Het kan niet op in Amsterdam, de beurs blijft maar verder stijgen en legt alle berichten van economische tegenslag van de laatste tijd met gemak naast zich neer. We bevinden we ons in de daggrafiek aan de bovenkant van het kanaal vv' waardoor de mogelijkheid om verder te stijgen zich beperkt tot een beweging naar 398,6. Ik ga namelijk niet uit van een uitbraak naar boven, dat zou na de stijging die we de afgelopen maanden gezien hebben wel erg veel van het goede zijn en technisch gesproken niet voor de hand liggen. Van de beweging naar 398,6 komt het als we morgen bij opening boven lijn w in de kwartiergrafiek blijven. Openen we onder lijn w dan gaan we naar verwachting op of boven de stippellijn op 395,2 een bodem vormen, waarna we verder naar boven kunnen gaan. Een daling onder 395,2 zou negatief zijn, maar in dat geval zou lijn x de index altijd nog op kunnen vangen. In de weekgrafiek zijn we nog steeds onderweg zijn naar het 38,2% Fibonacci niveau op 403 dat ik u vrijdag als koersdoel noemde.

En dan nog dit.... 

Na ruim een eeuw neemt de 'Koninklijke' afscheid, zo kopt de Financiële Telegraaf op zijn site. De aandelen Koninklijke Olie zijn al meer dan een eeuw een begrip en maken deel uit van de portefeuille van het merendeel van de beleggers. Institutionele beleggers, verzekeraars, beleggingsfondsen, bij allen vormen de 'Olies' een belangrijk bestanddeel van de aandelenbezittingen. Maar ook de particulier heeft het aandeel al vele jaren geleden in zijn hart gesloten. Zo werd familiekapitaal van oudsher voor een groot deel belegd in Koninklijke Olie, men zag het altijd als een aandeel voor de lange termijn dat men vast hield. Nu kan men het niet meer vasthouden en zal de belegger moeten wennen aan de nieuwe notering met de afkorting RDS en aan de nieuwe naam voor het klassieke fonds: Royal Dutch Shell. Gelukkig is het 'Koninklijke' toch nog in de naam terecht gekomen, zij het in het Engels, maar een beetje weemoed heb ik bij dit afscheid toch wel. -Ad-

Naar boven