ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vrijdagavond en er is weer een beursweek afgesloten waarover het een en ander te vertellen is. De index heeft deze week de stijging met een winst van 1,3% voortgezet en is precies op de bovenkant van het kanaal gg' gesloten. Zoals we direct in de daggrafiek zullen zien heeft Amsterdam zelfs geprobeerd door deze lijn te breken, maar is daarin niet geslaagd. Ik heb de gewoonte er bij het bereiken van de bovenkant van een stijgend kanaal van uit te gaan dat het kanaal intact zal blijven en er dus geen uitbraak zal volgen, dat wil ik deze keer dus ook doen. Het is een zaak van kansberekening, de kans op een daling is op zo'n punt nu eenmaal groter dan die op een doorbraak.

  • Dat neemt overigens niet weg dat die doorbraak er niet zou kunnen komen. De graadmeter is namelijk boven het 38,2% Fibonacci niveau van de grote daling 703-218 uit de jaren 2000-2003 gekomen en dat maakt een voortzetting naar het 50% niveau vanuit de Fibonacci theorie mogelijk, dat niveau ligt rond 460. Voordat ik dit echter zeker kan stellen wil ik het einde van de maand afwachten. Het gaat om een lange termijn Fibonacci niveau, daar er in zo'n niveau nog wel eens een overshoot voor kan komen wil ik eerst weten waar we op 30 november staan voor ik me definitief uitlaat over een vervolg naar 460. Het ziet er vandaag in ieder geval naar uit dat we het 38,2% niveau blijvend gebroken hebben, maar dat kan nog veranderen.

  • De daggrafiek geeft me namelijk reden tot voorzichtigheid. We hebben een fikse stijging van van 383,3 naar 417,66 achter de rug, een beweging van vrijwel 9% waarin we nog geen serieuze winstnemingen hebben gezien. Het is niet reëel om van immer stijgende beurzen uit te gaan, ook al lijkt de belegger dat de laatste weken wel te doen. Er komt een moment dat men tot winstnemingen over gaat, winstnemingen die na een stijging als deze als iedereen tegelijkertijd de winst van tafel wil pakken voor een krachtige neerwaartse beweging kunnen zorgen.

  • Niet onbelangrijk zijn ook de gaps 387-390,3; 404,7-405,4 en 407,6-408,4 waar ik gisteren over sprak, daar is vandaag ook nog een vierde gap tussen 414,6 en 415,3 aan toegevoegd. Een stijging met daarin vier nog niet gesloten gaps is gedoemd snel te eindigen daar de ervaring leert dat gaps vrijwel altijd gesloten worden. Ik zal niet verhullen dat een stijging met vier gaps me hieraan wel doet twijfelen, uit de gaps en de snelle stijging blijkt dat de beleggers erg gretig zijn.

  • De candle van vandaag neemt die twijfel echter grotendeels weg. De candle is een zogenaamde inverted hammer oftewel een omgekeerde hamer. Het lichaam ligt onder lijn g' en de rest van de candle steekt er bovenuit, dit wordt in de candlestick techniek gezien als een bevestiging dat lijn g' weerstand vormt. Daar het een candle is die vaak aan het eind van een rally optreedt ga ik voor maandag van een daling uit. Deze daling is in mijn optiek dan de start van een beweging om meerdere gaps te sluiten.

  • Een dergelijke conclusie kan ik uit de Bollinger Bands nog niet trekken, maar dat is dan ook een naijlende indicator waaruit pas achteraf conclusies te trekken zijn. Ik gebruik de indicator voornamelijk om de trendrichting vast te stellen en de index zou nog tot de middellijn kunnen dalen zonder dat de stijgende trend verstoord wordt. Daar middellijn en bovenlijn ver uit elkaar liggen is er dus enige ruimte voor een daling.

  • Het gegeven dat middellijn en bovenlijn steeds verder van elkaar geraken is op zich wel een gegeven dat om een correctie vraagt. Op een zeker moment moeten die lijnen toch weer dichter bij elkaar komen te liggen. De middellijn is bovendien het 20 daags gemiddelde van de index, daar de koers om een gemiddelde heen hoort te bewegen kun je de conclusie trekken dat een neerwaartse correctie aanstaande is. Het startpunt van die correctie is met deze methode echter niet vast te stellen, maar daarvoor hebben we de trendlijn g' en de inverted hammer in de vorige grafiek. Samengevoegd versterkt dit het beeld dat een daling aanstaande is.

  • In de uurgrafiek ziet u alleen candles en de stippellijnen die de gaps aangeven, alle andere lijnen zijn verwijderd. De markt trekt zich in deze fase zoals we deze week zagen niet veel van dalingen onder trendlijnen in korte termijn grafieken aan, daarom heb ik ze verwijderd en keer ik terug tot de essentie. Die essentie is het proces van hogere toppen en hogere bodems, kenmerkend voor een solide stijgende trend. Deze trend zal moeten eindigen willen we tenminste onder lijn g' in de daggrafiek blijven, die beëindiging is een feit zodra we onder de laatste bodem op 413 komen. Dit houdt in dat ik gedurende de tijd dat we boven 413 zijn de mogelijkheid van een stijging open moet houden.

  • De beurs heeft die mogelijkheid getuige de vorming van steunlijn x in de kwartiergrafiek ook open gehouden. Blijven we boven lijn x dan is de kans op een doorbraak van lijn g' in week- en daggrafiek nog steeds aanwezig. Lijn g' ligt maandag op 416,6 en kan dus eenvoudig worden gepasseerd, ik heb het niveau in de kwartiergrafiek met een rood streepje gemarkeerd.

  • Een eventuele daling onder lijn x zou bij mijn verwachting van een daling passen die ik op grond van de daggrafiek vormde. Het zou meteen het sluiten van het vanmorgen gevormde gap inhouden, de onderkant van dat gap vormt dan het eerste potentiële steunniveau.

  • Zoals ik bij de voorgaande chart poneerde is de bodem rond 413 het belangrijkste referentiepunt om vast te stellen of de korte termijn stijgende trend al dan niet gebroken is. Zolang we boven dat niveau zijn is het patroon van hogere bodems intact en daarmee de stijgende trend eveneens, daar doet een daling onder lijn x niets aan af.

Resumerend: 

De AEX index heeft vandaag niet alleen de bovenkant van het kanaal gg' bereikt, maar heeft tevens geprobeerd deze te breken. Dat laatste was overigens tevergeefs, de index sloot precies op lijn g'. In de daggrafiek is daarbij een inverted hammer gevormd die de weerstand van lijn g' bevestigt. Daar we daarnaast al een scherpe stijging met vier gaps die nog niet gesloten zijn achter de rug hebben en de lijnen van de Bollinger Bands ver uit elkaar lopen hetgeen om een correctie vraagt ga ik voor maandag uit van een daling. Concreet bewijs daarvoor heb ik echter nog niet. In de uurgrafiek zien we een proces van hogere toppen en hogere bodems dat model staat voor een fraaie stijgende trend, hieraan zou pas bij een daling onder 413 een einde komen. In de kwartiergrafiek zien we daarnaast de stijgende lijn x die ons eveneens nog verder naar boven zou kunnen brengen en alsnog voor een doorbraak van lijn g' die maandag op 416,6 ligt zou kunnen zorgen. Komen we onder lijn x dan zie ik dat als een eerste concrete aanwijzing dat we binnen het kanaal gg' blijven, we sluiten dan allereerst het gap van vanmorgen. Aan de overige gaps wil ik pas bij een daling onder 413 gaan denken, eerst maar eens kijken of lijn g' daadwerkelijk weerstand blijft.

En dan nog dit....

De afgelopen dagen gaf ik u de grafieken van DAX, Dow en Nasdaq omdat die gelijktijdig tegen de respectievelijke weerstanden 5140, 10700 en 2220 aan liggen en dus feitelijk allemaal in eenzelfde fase verkeren. Vandaag wil ik daar de S&P500 aan toevoegen.

  • Ook de S&P500 ligt namelijk tegen een belangrijke weerstand aan, die ligt voor deze index op 1246. Weet de graadmeter boven die belangrijke weerstand te komen dan vormt dat net als bij de andere genoemde indices en hun weerstanden een belangrijk koopsignaal. 

  • Net als bij de Nasdaq is er in deze grafiek een wijder wordende driehoek gevormd, het patroon hh'. Binnen deze driehoek ziet u de lijn i die deze maand de stijging gaande heeft gehouden, zolang de index boven die lijn noteert bestaat de kans op een doorbraak van de weerstand 1246.

  • Zou die weerstand echter niet gebroken worden en de index onder lijn i komen dan zijn de poppen aan het dansen. De kans op een daling naar de onderkant van de driehoek is dan groot en dat is een behoorlijke beweging. Een wijder wordende driehoek is geen teken van stabiliteit, het geeft aan dat de strijd tussen kopers en verkopers feller wordt naarmate de tijd vordert, de uitslagen naar boven en beneden worden immers steeds groter. Een daling naar lijn h draagt het risico op een neerwaartse uitbraak in zich, een mogelijk gevolg van deze instabiliteit. Uiteindelijk zal een van beide partijen moeten capituleren. Blijft de index boven de lijn i dan zijn de kopers het sterkst en bestaat de kans dat de verkopers capituleren waardoor de graadmeter door 1246 schiet. Het zijn spannende tijden op alle beurzen. -Ad-

Naar boven