ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index is op een cruciaal punt aangekomen, namelijk op de stippellijn die het startpunt vormde voor de twee lange groene candles van 9 en 10 augustus waarmee de index tot 401,77 steeg. De vraag die ik in deze analyse moet zien te beantwoorden is hoe groot de kans is dat we door deze steun gaan zakken. De ervaring van 9 en 10 augustus heeft ons geleerd dat je dat nooit met zekerheid kunt zeggen. De daling onder kanaal vv' was destijds een verkoopsignaal en de stijging kwam als een verrassing. Grote beleggers hadden kennelijk andere plannen en daar je nooit in de hoofden van beleggers kunt kijken weet je nooit zeker welke voornemens er bij hen leven, je kunt er alleen een slag naar slaan.

  • Met zes rode candles op rij kun je op zijn minst stellen dat het front van grote beleggers die de beurs gezamenlijk vanaf de maand mei naar boven brachten haarscheurtjes begint te vertonen, een deel van hen pleegt winstnemingen.

  • Een meer concreet gegeven hebben we in de lijn h die langs de recente rode candles getrokken is. Zolang we boven 390,7 zijn bestaat de kans dat we een zijwaartse beweging in gaan waarvan de stippellijn op 390,7 de onderkant zou kunnen zijn. De stippellijn zou theoretisch ook nog de basis voor een hernieuwde stijging kunnen zijn waarmee we de oude top op 401,77 passeren. In beide gevallen zou dat een doorbraak van lijn h inhouden, dat maakt de lijn voor de korte termijn uiterst bruikbaar. Blijven we onder lijn h dan zetten we automatisch de daling door en gaan alsnog de beweging maken die eigenlijk 9 augustus had moeten volgen, maar toen werd voorkomen. Tot het daadwerkelijk anders blijkt te zijn ga ik er van uit dat de lijn niet gebroken gaat worden.

  • De horizontale stippellijn en lijn h vormen namelijk samen ook nog een dalende rechthoekige driehoek en dat is een patroon dat over het algemeen in een daling uitmondt.

  • Kijken we in dezelfde daggrafiek, maar dan voorzien van Bollinger Bands, dan zien we  dat de Amsterdamse graadmeter de onderkant van de banden heeft bereikt en deze onderkant is daardoor licht gaan dalen. Hoewel het lastig voorspellen is met deze in principe naijlende indicator bestaat hierdoor de kans dat index en onderste band samen naar beneden gaan. Op dit moment is het nog te vroeg om daar al met enige zekerheid iets over te zeggen, maar de mogelijkheid bestaat in ieder geval.

  • Naast lijn h die we in de daggrafiek al zagen hebben we in de uurgrafiek ook nog de dalende lijn j. Deze lijn loopt steiler dan lijn h en dat betekent dus een mogelijke versnelling van de daling, dit geldt vanzelfsprekend alleen als de index ook mórgen onder lijn j blijft. Blijkt dat het geval dan komen we al snel onder 390,7 terecht en we gaan dan allereerst naar lijn h'. Het is dan overigens de vraag of deze lijn dan niet doorbroken zou worden, maar daar wil ik niet op gokken.

  • Weten we boven lijn j te komen dan zouden we naar lijn h kunnen stijgen, zo'n doorbraak zou dus een vroegtijdig waarschuwingssignaal hiervoor zijn.

  • We zijn dermate dicht bij lijn j gesloten dat we morgen bij opening al meteen weten hoe het ermee staat, een opening boven 391,6 betekent een doorbraak waarna we in eerste instantie naar de weerstand op 393 kunnen gaan. Weten we die dan te breken dan ligt een beweging naar lijn h voor de hand.

  • Openen we onder 391,6 dan zijn we nog onder de lijn, ik geef hem dan het voordeel van de twijfel en ga er tot het tegendeel bewezen is van uit dat hij ongebroken zal blijven. We zouden in dat scenario snel onder 390,7 geraken en naar lijn h' gaan.

Resumerend: 

We zijn vandaag op een belangrijk steunniveau aangekomen, het punt namelijk waar begin vorige week na een verkoopsignaal als uit het niets een felle tweedaagse stijging ontstond waardoor de index boven de grens van 400 punten kwam. De vraag is wat de markt nu gaat doen. De onbekende, maar ongetwijfeld grote partijen die aan de basis stonden van die stijging zullen wellicht de behoefte gevoelen om wederom in te grijpen om de koers weer naar boven te brengen, maar zeker kunnen we dat niet weten. Wat we wel zeker weten is dat het front van de kopers getuige de zesdaagse daling niet meer zo sterk is als voorheen en dat we ons in de daggrafiek onder de dalende lijn h bevinden. Daar deze lijn met de horizontale stippellijn op 390,7 een dalende rechthoekige driehoek vormt ligt technisch gezien een daling voor de hand. Wil de markt een zijwaartse of stijgende beweging gaan maken dan zal de lijn h eerst gebroken moeten worden, zolang dat niet het geval is ga ik uit van een voortzetting naar beneden. Dat geldt zeker zolang we onder de nog steiler dalende lijn j zijn die in uur- en kwartiergrafiek onder lijn h ligt. Blijven we morgen bij opening onder 391,6 dan ga ik er tot het tegendeel blijkt van uit dat we onder lijn j blijven en onder 390,7 terecht gaan komen, mijn eerste richtpunt is dan lijn h' in uur- en kwartiergrafiek. Openen we boven 391,6 of breken we later door lijn j dan kunnen we via weerstand 393 naar lijn h. In het eerste geval krijgt de dalende rechthoekige driehoek meteen het bij dit patroon gewone neerwaartse vervolg, in het tweede geval hangt dat af van het koersgedrag rond lijn h. -Ad-

En dan nog dit.... 

Het etiket hiernaast is afkomstig van een Russisch biermerk dat sinds gisteren eigendom van Heineken is.

De naam: Doctor Diesel

Biertje?

Naar boven