ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index heeft vandaag de daling voortgezet, al was het verlies van 0,28% beperkt. De markt was al aan het begin van de dag met een slechts licht lagere opening immuun voor de forse daling gisterenavond in Wallstreet en toonde daarmee dat een aanzienlijk deel van de markt nog altijd in een voortzetting van de stijging gelooft. 

  • De candle die is gevormd, een hammer, getuigt eveneens van die instelling. Het slot lag dicht bij de opening en het lichaam vrij ver aan de bovenkant van de candle, beleggers lieten zich dus niet afschrikken door de daling en zorgden ervoor dat de index weer terug kwam.

  • Of dit de komende dagen een verder herstel kan geven moet natuurlijk nog blijken. We bevinden ons nog altijd onder lijn h en de tendens tot dalen is nog altijd aanwezig. Zolang we onder deze lijn zijn ga ik uit van een vervolg naar beneden en de stippellijn op 390,7 is dan het eerste richtpunt daar het de eerste belangrijke steun is.

  • In de Bollinger Bands zijn we dichtbij de onderkant van de indicator, die onderkant ligt rond 390,9. Daar het recent al eerder is voorgekomen dat de index de onderkant niet raakte wil ik vandaag geen verwachting op grond van deze indicator uitspreken.

  • Wel wil ik zeggen dat de banden inmiddels horizontaal bewegen en zo aangeven dat de trend naar zijwaarts is gedraaid.

  • In de uurgrafiek is de trend niet zijwaarts, maar naar beneden gericht. Vrijwel parallel aan lijn h is de lijn h' gevormd en die twee vormen samen een paar. Zolang de index binnen deze twee lijnen zijn ga ik van een vervolg naar beneden uit.

  • Mijn koersdoel daarbij is de stippellijn op 390,7. De index kwam vandaag namelijk onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 390,7 - 401,77 waardoor een volledige correctie van die stijging waarschijnlijk is geworden. Ik heb daarom de Fibonacci lijnen uit de grafiek verwijderd.

  • In de kwartiergrafiek zien we het kanaal uitvergroot. Openen we morgen lager dan zouden we meteen naar 390,7 kunnen gaan, de onderkant van het kanaal ligt daar dan ongeveer. Starten we de dag morgen hoger dan hangt het vervolg af van de vraag wat we bij lijn h doen. Het spreekt voor zich dat een eventuele doorbraak van lijn h het beeld zou verbeteren en me zou dwingen mijn koersdoel te herzien.

Resumerend: 

De koersontwikkeling van vandaag geeft me een gemengd beeld waarvan ik niet goed weet wat ik er mee aan moet. De in verhouding met de forse daling van Wallstreet sterke opening -slechts een gering verlies- en het gegeven dat de daaropvolgende daling gedurende de dag werd bevochten waardoor een hammer ontstond geven aan dat een flink deel van de markt nog steeds een stijging nastreeft. Tegelijkertijd zijn we in de uurgrafiek onder het 76,4% Fibonacci niveau geweest hetgeen een daling naar 390,7 te zien zou moeten geven en is er in uur- en kwartiergrafiek sprake van een dalend kanaal. Deze zaken spreken elkaar tegen, daarom heb ik besloten me maar aan het kanaal hh' vast te klampen. Zolang we in dat kanaal zijn hou ik de waarde 390,7 als koersdoel, breken we er uit dan wordt het een ander verhaal omdat we dan weer naar de middellijn van de Bollinger Bands rond 395,7 zouden kunnen gaan. De opening zegt morgen meteen wat, is die onder het slot van vandaag dan vergroot dat de kans op een directe daling naar 390,7, maar openen we boven de laatste koers van vandaag dan gaan we naar lijn h en moeten we afwachten of we die al dan niet breken en ik wel of niet mijn koersdoel moet aanpassen.

En dan nog dit.... 

Vanmiddag werden de Amerikaanse olie- en benzinevoorraden bekend en daaruit bleek dat de voorraden tegenvielen. In eerste instantie vloeide hier een stijging van de olieprijs uit voort en dat leek ook logisch, ik schreef daarover in mijn update van 17.00u. Nadat de olieprijs tot boven $66,50 was opgelopen volgde plots een flinke daling waardoor de prijs van een vat olie om 18.45u op $64,30 lag. Er waren dus grote verkopers aan het werk, het zou me niet bevreemden als de Amerikaanse overheid tot deze groep behoort. Wat ook de reden was, mijn veronderstelling van 17.00u dat de stijging van de markt een drukkend effect op de markt zou kunnen hebben was verkeerd, het tegenovergestelde lijkt het geval. De Amerikaanse beurzen ontlenen kracht aan de snel gedaalde olieprijs en stijgen, de lange termijn stijgende trend in de olieprijs waar ik 12 augustus op deze plaats over sprak is geheel naar de achtergrond verschoven. De markten leven tegenwoordig echt van dag tot dag zonder oog voor de grote lijn. -Ad-

Naar boven