ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het moge na vandaag duidelijk zijn waar de stijging van dit jaar op gebaseerd was, namelijk op lucht. Steeds weer werd de beurs de afgelopen maanden door technisch en tactisch sterk spel van mysterieuze kopers naar boven gedreven, het dreef me zoals regelmatig terugkerende bezoekers weten soms bijna tot wanhoop. De technische analyse werd daar waar het om het voorspellen van dalingen betrof min of meer onbruikbaar doordat kopers er steeds weer in slaagden om verkoopsignalen te elimineren waarmee zij de beleggingsgemeenschap het gevoel gaven dat het allemaal wel goed zat. Uiteindelijk heeft men de controle over de markt verloren en kijkt u maar eens waar dat de laatste zes beursdagen in heeft geresulteerd. Na de forse dalingen van afgelopen vrijdag waarmee we het kanaal dy verlieten is er vandaag na een stabilisatie van twee dagen waarin velen dankzij het gedurende maanden zorgvuldig gekweekte optimisme nog hoop op een stijging koesterden maar liefst 3,24% van de AEX index afgegaan. Om u te laten zien dat de gehele winst van dit jaar in enkele beursdagen is verdampt heb ik een grijze stippellijn door de slotkoers van 31 december 2005 getrokken, we zijn precies op die lijn geëindigd en moeten dus weer van voor af aan beginnen.

  • Ik gaf gisteren het koersdoel 442 af, het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 383,3 - 478,44. We zijn in het laatste half uur van de handel ruim onder deze waarde geraakt waardoor automatisch het 50% niveau rond 431 het volgende koersdoel geworden is.

  • Er ligt boven die waarde echter nog een potentiële steunlijn, dat is namelijk de rode stippellijn. Dit is het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 van de index dat morgen iets boven 435 ligt. Dat is daarom het eerste koersdoel, komen we eronder dan wordt het vervolgens 431 waar we naar toegaan.

  • Gezien de snelheid van dalen bekruipt me aan de hand van de volgende grafiek echter daarbij wel enige twijfel.

  • De index is door de lange rode candle namelijk een flink eind onder de Bollinger Bands terecht gekomen. De daling van enkele dagen geleden bracht ons al onder de lijn en dat werd gecorrigeerd door de pauze van twee dagen waarmee de onderste lijn van de indicator de index inhaalde. Nu is de index opnieuw een flink eind onder de indicator gekomen waardoor eigenlijk weer hetzelfde geldt. We moeten attent zijn op een mogelijk herstel of een consolidatiebeweging waardoor de AEX weer terug binnen de Bollinger Bands kan komen.

  • In de uurgrafiek heb ik een bijzondere exercitie uitgevoerd. Daar het gap van 15 mei open gebleven is ga ik er van uit dat het om een zogenaamd runaway of measuring gap gaat, een type gap dat je -achteraf bezien- vaak halverwege een beweging aantreft. Ik heb een verticale lijn vanaf de top van 11 april naar het midden van het gap getrokken en daarna vanaf datzelfde midden een lijn van gelijke lengte naar beneden getekend. Het onderste punt van die lijn is het koersdoel dat op grond van het gap vast te stellen is. Frappant is dat we op deze wijze op een koersdoel van 435 uitkomen, een doel dat overeenkomt met de rode stippellijn in de daggrafiek. Dit zorgt ervoor dat 435 weliswaar mijn eerste koersdoel is en blijft, maar dat daarna wel een herstel mogelijk is.

  • Overigens moet je deze methode om een doel te bepalen niet al te nauwkeurig nemen, zouden we morgen direct gaan stijgen dan zie ik het doel van het runaway gap als vrijwel gehaald en zal ik er verder niets meer mee doen.

  • In de kwartiergrafiek zien we dat het vanmiddag wel uitverkoop leek aan het Damrak. De index daalde alleen in het laatste half uur al ruim acht punten en dat is een beweging die om een correctie vraagt. Zo'n correctie komt overigens niet eenvoudig tot stand, want het vraagt nogal wat moed om in een dergelijke beweging in te stappen. Het zal van het slot in de VS afhangen of kopers de moed op kunnen brengen om hier tegenin te kopen en ik wil daar omdat ik deze analyse aan het begin van de avond schrijf nog niet op vooruit lopen.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs is in zes beursdagen tijd de gehele winst van dit jaar kwijt geraakt. Er was de afgelopen maanden dan ook ontzettend veel lucht in de markt gepompt en dat moet er op een gegeven moment uit, dus bevreemden doet het me niet. De stijging van de afgelopen maanden was een beweging die zijn oorsprong vond in zorgvuldig georchestreerde koopgolven die met name kort na verkoopsignalen optraden, vaste lezers hebben dat regelmatig met mij kunnen constateren. De afgelopen tijd traden er tussendoor echter steeds fellere dalingen op, het werd de kopende partijen moeilijk om bij een toenemend aantal tegenvallende macro-economische berichten de controle te houden. Vrijdag verloren zij dan de controle geheel en na twee dagen waarin velen nog hoop op een stijging koesterden volgde dan vandaag de capitulatie van vele kopers. De les is dat het niet alles koek en ei is, er zijn met name in de VS serieuze bedreigingen die we de laatste tijd volledig genegeerd hebben, maar die we steeds moeilijker naast ons neer kunnen leggen. Probeer ik een inschatting te maken van de mogelijke bewegingen op de korte termijn dan komen in eerste instantie de waardes 435 en 431 naar boven, respectievelijk het 200daags gemiddelde en het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Op de waarde 435 kom ik ook nog eens een keer uit als ik het gap van maandag als runaway gap gebruik, dat lijkt daarom een plausibel eerste doel. Ik wil me in tegenstelling tot gisteren toen ik vrij zeker van de aanstaande daling was vandaag echter behoedzaam opstellen, dit komt omdat de daling van vanmiddag wel erg snel ging en we bovendien ver onder de Bollinger Bands kwamen. Dit maakt een herstel mogelijk in de richting van het niveau 448 dat als voormalige steun nu weerstand geworden is. Zou dit morgen gebeuren dan ga ik dat herstel in de updates met nieuwe Fibonacci lijnen volgen aan de hand waarvan ik dan korte termijn koersdoelen zal bepalen. Dalen we verder dan komt zoals gezegd eerst 435 als doel in aanmerking en daaronder eventueel 431.

En dan nog dit...

Wij zijn niet de enigen die vandaag flinke schade hebben opgelopen, ook de overige Europese beurzen liepen grote averij op. De Duitse DAX waarvan ik de daggrafiek de laatste tijd regelmatig heb besproken verloor vandaag 3,4% van haar waarde en dat leverde zoals u hieronder ziet een lange rode candle op.

  • Voorafgaand aan deze grafiek was er al een patroon zichtbaar dat de grote spanning in de beurs weergaf, namelijk de wijder wordende driehoek gevormd door de stippellijn op 5860 en de stijgende lijn f. Een dergelijk patroon wijst over het algemeen op instabiliteit en grote strijd. De uitslagen naar boven worden steeds groter, maar de daaropvolgende dalingen eveneens, dat proces is niet lang vol te houden en moet dan op een gegeven moment wel tot de uitbarsting naar beneden leiden die we vandaag zagen. De waarde 5860 zal door deze beweging een zware weerstand gaan vormen en de daling van vandaag is naar alle waarschijnlijkheid de prelude van een toekomstige daling naar lijn b. -Ad Nooten-

Naar boven