ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Voor de lezers die mijn site nog niet zo lang bezoeken, op vrijdagavond begin ik gewoontegetrouw met de weekgrafiek. Er is immers weer een beursweek om, de tijd vliegt, en er is dus in de weekgrafiek een nieuwe candle af die ons informatie kan verstrekken. Die informatie is deze week strijdig met die van vorige week. Zagen we toen een inverted hammer die aangaf dat een top waarschijnlijk was, deze week hebben we die top onzeker gemaakt. We hebben namelijk de zevende groene candle op rij neergezet waarmee we aan de bovenkant van die inverted hammer zijn gesloten. Het had dus een haar gescheeld of we waren boven die candle gekomen waardoor deze zijn waarde volledig zou hebben verloren. Nu zullen we volgende week moeten kijken wat de index doet, stijgt hij ook maar iets verder dan komen we boven de inverted hammer waardoor de weerstand die deze candle vorige week nog aangaf definitief gebroken zou zijn.

  • Frappant is dat de divergentie tussen het gedrag van de index en dat van het MACD histogram verdwenen is, de indicator is namelijk boven de stippellijn door de eerste top van 2005 gekomen waardoor de divergentie -zij het nipt- verdwenen is. Dit is overigens niet aan het gebruik van het MACD histogram gekoppeld, zou ik in deze grafiek de RSI (Relative Strenght Indicator) hebben gebruikt om divergentie op te sporen dan zou u exact hetzelfde hebben gezien. Als divergentie zelfs in een weekgrafiek niet meer werkt kan ik maar één ding zeggen, het instrument heeft afgedaan. Ik zal me bij een verdere stijging moeten beraden over de vraag of ik het nog wel moet blijven gebruiken.

  • De divergentie staat een verdere stijging in ieder geval niet meer in de weg, zouden we volgende week verder stijgen dan gaan we linea recta door naar de grijze stippellijn en komen dan steeds dichter bij het lange termijn doel 460, het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218. De woorden 'lange termijn' zijn dan betrekkelijk, gaan we op de wijze door waarop we dat sinds eind oktober doen dan komen we dit jaar nog een heel eind in de richting en we zouden het dan in januari af kunnen maken.

  • We gaan vervolgens van de weekgrafiek waarin iedere candle een week koersverloop weergeeft naar de daggrafiek waarin iedere candle een dag voorstelt. Uit deze grafiek blijkt dat niet alleen de divergentie als gereedschap onbruikbaar lijkt te zijn geworden, de trendlijn is dat eveneens. We daalden afgelopen woensdag onder lijn c hetgeen een verkoopsignaal was op grond waarvan ik aangaf dat het mogelijk de start van een correctie was. Het mocht niet zo zijn. Ik vertelde u woensdag bij de daggrafiek al dat kopers als zij enigszins kans zouden zien de beweging van die dag terug zouden draaien en dat is precies wat er is gebeurd. We zien wederom een situatie waarin een verkoopsignaal niet tot een daling maar tot een stijging leidt. De beurs kan (of mag?) niet meer dalen, op iedere daling wordt haarscherp gereageerd. De rode candle van woensdag is de enige candle gebleven, de 'fout' is rechtgezet.

  • Het beeld lijkt veel op dat van eind november, al ontstond er toen een nog wat langere groene candle uit de zijwaartse beweging. Weten we maandag door te stoten dan breken we door de weerstand rond 436,4 heen en kunnen de stijging voortzetten.

  • De stippellijn op 436,4 vormt de bovenkant van een grote stijgende rechthoekige driehoek waarvan de bovenkant horizontaal loopt en de onderkant wordt gevormd door de nieuwe lijn h. Daar dit een type patroon is dat over het algemeen eindigt in een doorbraak van de bovenkant is een voortzetting naar boven zolang we boven lijn h zijn zeker groot.

  • Maken we echter een dubbele top en komen we onder lijn h dan verandert de beweging in een zijwaartse trading range tussen 428,9 en 436,4. U hebt nu alle mogelijke scenario's op een rijtje.

  • We maken nu eerst even de gebruikelijk tussenstap naar de daggrafiek met daarin een indicator die luistert naar de naam Bollinger Bands, flexibele banden die met de koers meebewegen en zo de contouren en de trend achter die beweging weergeven. De trend is overduidelijk naar boven gericht, alle lijnen stijgen. De bovenste lijn ligt een stukje boven de huidige stand en de index zou maandag daar naar toe kunnen stijgen, het enige dat hoeft te gebeuren is een start in de vorm van een stijging boven 436,4.

  • Die weerstand zien we beter als we de analyse in de uurgrafiek gaan verfijnen. Voor alle duidelijkheid, in een uurgrafiek geeft één candle een uur koersverloop weer. We hebben er negen in een dag omdat de beurs om negen uur open gaat en het laatste uur door het slot net na 17.30u geen volledig uur is, dat echter wel als zodanig met een aparte candle in de grafiek wordt weergegeven. U ziet dat we met die laatste candle dicht bij de weerstand op 436,4 zijn geëindigd waardoor er niet veel voor nodig is om dit volgende week te breken, een goed slot van Wallstreet volstaat.

  • De uitbraak uit de stijgende rechthoekige driehoek hoeft -als deze echt plaats gaat hebben- nog niet volgende week te geschieden. Vaak treedt een uitbraak pas op tweederde van het patroon op en kan dus nog even op zich laten wachten. We zijn nu nog niet eens halverwege de driehoek.

  • De laatste grafiek waarmee ik in deze analyse werk is de kwartiergrafiek met candles waarvan er 35 in een beursdag gaan. Over de laatste twee candles bestaan meningsverschillen, in grafieken op andere sites zult u deze wellicht als één candle aantreffen. Op deze site echter betreft de voorlaatste candle het koersverloop van 17.15u tot 17.25u en de laatste candle geeft de slotveiling aan die vanaf 17.30u gedurende enkele minuten wordt uitgevoerd waarin de laatste koersen tot stand komen. De beursdag sluit in deze grafiek dus als het ware om 17.45u.

  • Naast lijn h ziet u in deze grafiek de scherper stijgende vandaag gevormde lijn i, zolang we boven die lijn zijn is een uitbraak waarschijnlijk, we zullen maandag al snel moeten beslissen wat we ten opzichte van deze lijn doen. Komen we onder lijn i dan zullen we wellicht gaan proberen om op of boven 434,2 waar de laatste bodem van vandaag ligt een hogere bodem te vormen.

  • Het bovenstaande wijst eigenlijk veelal op een verdere stijging. Ik wil echter afsluiten met een argument dat daartegen pleit, maar dat niet uit de technische analyse afkomstig is. Vandaag was door het koersverloop al snel duidelijk dat de handel gebaat was bij een optie expiratie boven 435, daar werd gedurende de dag steeds op aangestuurd. Het feit dat de stijging mogelijk dus sterker gerelateerd was aan belangen van de handel dan aan interesse van beleggers maakt dat we maandag nog niet zonder meer van een voortzetting naar boven uit moeten gaan. De veronderstelde opwaartse druk vanuit de optiebeurs is maandag weg, laten we maandag daarom zorgvuldig volgen wat dat met de beurs doet.

Resumerend:

We zijn deze week tot de bovenkant van de inverted hammer in de weekgrafiek gestegen waardoor het onzeker is geworden dat deze omgekeerde hamer een top gaat vormen, we zouden verder kunnen stijgen in de richting van het 50% Fibonacci niveau op 460. Bovendien is de divergentie die lange tijd op een daling wees door de voortdurende stijging verdwenen en speelt dus geen rol meer als voorspeller van een daling. In de daggrafiek zien we verder een stijgende rechthoekige driehoek, een patroon dat vaak in een stijging resulteert. Dit patroon hoeft overigens nog niet volgende week al tot een doorbraak te leiden, dat kan gezien de grootte van het patroon ook nog enkele weken duren. In de grafiek met de Bollinger Bands is de index echter onderweg naar de bovenkant en in de uurgrafiek staan we zo dicht bij de weerstand op 436,4 dat we als het ware klaar staan om maandag direct een doorbraak te realiseren. Wat in Engelstalige vakliteratuur wel 'the weight of the evidence' wordt genoemd, vrij vertaald in 'de hoeveelheid bewijslast', wijst op een verdere stijging. Helemaal 100% zeker ben ik daar niet van, maar dat heeft geen technische maar een handelsmatige grond. De stijging van vandaag houdt vermoedelijk verband met belangen van handelaren in de AEX optie expiratie in de loop van de middag en de expiratie van aandelenopties aan het eind van de handel. Valt maandag die door mij veronderstelde opwaartse druk weg dan valt nog af te wachten wat de beurs doet. Maandag let ik natuurlijk eerst of we door 436,4 breken, gebeurt dat dan zetten we onze reis naar 460 voort. Lukt het ons niet om boven 436,4 te komen en belanden we dan snel onder lijn i dan zullen we moeten afwachten waar de eerstvolgende bodem ontstaat, dat zou bijvoorbeeld op of boven 434,2 kunnen zijn. Dalen we onder die waarde dan zouden we zonder dat het schade aan de stijgende trend hoeft te doen nog helemaal terug kunnen naar lijn h, deze lijn zou de stijgende trend dan nog kunnen redden. U ziet dat we er voorlopig nog goed aan doen om voor de komende tijd sowieso nog uit te gaan van een vervolg naar boven, ik doe dat zolang we boven lijn h zijn.

En dan nog dit....

Tot slot wil ik nog even terugkomen op de term 'the weight of the evidence', dit begrip omschrijft namelijk precies waar ik op deze site steeds naar op zoek ben. Ik zoek in een analyse in diverse grafieken en met behulp van diverse methodes naar materiaal dat me bijeengevoegd tot een conclusie kan leiden. Soms is dat materiaal niet eenduidig en moet ik keuzes maken tussen alle stukjes richtinggevend bewijs en ze tegen elkaar afwegen. De benodigde informatie verzamel ik bij de diverse grafieken, de keuzes maak ik als het ware hardop denkend in het resumé waarvan ik u dagelijks deelgenoot maak. -Ad-

Naar boven