ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De thrusting line van afgelopen vrijdag gaf als voortzettingspatroon vrijdag al aan dat er een daling zou gaan volgen, maar er bleef nog enige twijfel in de analyse over. Die twijfel is vandaag weggenomen door een lange rode candle die zijn voorganger volledig omvat, het is een engulfing bearish line. Theoretisch kan dit in een daling ook nog een bodempatroon zijn, maar die kans is toch wel erg klein en ik ga daar maar niet van uit.

  • We zijn namelijk letterlijk afgeketst van de onderkant van het kanaal mm", de uitbraak uit het kanaal is een voldongen feit. Dit houdt in dat we een daling hebben ingezet die we met de Fibonacci lijnen kunnen gaan volgen, die heb ik dan ook in de grafiek geplaatst. De eerste mogelijke steun wordt gevormd door de 50% grens in combinatie met de EMA200, dat is de rode stippellijn en daaronder is het 61,8% op 328 van groot gewicht. Zou de index daar onder komen dan zou dat een daling naar 305 betekenen. Zover is het nog niet, laten we maar rustig afwachten wat er gaat gebeuren en de daling niet alleen in de daggrafiek maar ook in de uurgrafiek volgen.

  • In die uurgrafiek ziet het er zoals ik vrijdag al schreef niet goed uit. Er staat een dalende wijder wordende driehoek ed en binnen dat patroon kan ik na vandaag nog een steiler dalende lijn f tekenen ook. We hebben een situatie waarin de index bij wijze van spreken naar de lijn e zou kunnen dalen en dat is bijzonder alarmerend te noemen.

  • Het enige teken dat de beurs op de rem zou kunnen gaat staan is de divergentie, de index daalt maar het MACD histogram doet dat niet. Dit kan duiden op een aanstaande of reeds bereikte bodem, maar het is in deze fase erg gevaarlijk zoiets te stellen. In het huidige steile kanaal kan de index met behoud van divergentie nog een hele tijd verder vallen, dus wacht u vooral op bevestiging als u hier iets mee zou willen doen. Die bevestiging is er niet, we hebben een schoolvoorbeeld van een dalende beweging staan zolang de index onder de lijnen d en f noteert. Uitvergroot ziet dat er in de 15min grafiek zo uit:

  • De lijnen hebben hier met uitzondering van de lijn f een andere letter, dat moet u in de gaten houden. Lijn x is lijn d uit de uurgrafiek en lijn c is lijn e uit die grafiek.

  • Ik heb eerder vandaag de lijn d getekend en nu aan de onderkant de stippellijn d" parallel aan die lijn d  getrokken. Die lijn d" zou pas waarde krijgen als de index morgen op zou veren, dat zou een eerste voorlopige bevestiging zijn van de divergentie uit de uurgrafiek, maar zou de dalende trend natuurlijk nog niet breken. Vooralsnog is dat nog niet het geval, de lijn d" is slechts een voorlopige lijn zonder waarde. De index kan er gemakkelijk doorheen vallen, als het ware tussen de stippels van de stippellijn door.

Resumerend: We hebben definitief afscheid genomen van het kanaal mm", de stijgende lijn is gebroken en heeft plaats gemaakt voor een daling. De vraag hoe lang die daling gaat duren is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, daarom gaan we de beweging de komende tijd met behulp van de Fibonacci lijnen volgen. Hoe lager de beweging komt, hoe zwakker de beurs is. Het 61,8% niveau op 328 is daarbij het belangrijkst omdat een daling onder dat punt de deur open zou zetten voor een beweging naar 305. De eerste steun ligt rond 335 en daar zijn we al bijna.

En dan nog dit.... De overheidstekorten worden in vele landen voortdurend groter en groter zoals blijkt uit het artikel Bush, Blair, Schroeder Propose Record Deficits van Bloomberg. Naar verluid zal Tony Blair zich deze week bij de leiders voegen die hun land naar grote tekorten leiden, het wordt kennelijk populair om op de pof te leven. Politici menen de economische groei te moeten stimuleren door heel veel geld te lenen en dat vervolgens direct door middel van extra uitgaven of indirect via belastingverlagingen uit te geven. De theorie hierachter is dat dit leidt tot economische groei, het geld dat door de politici is uitgegeven komt immers in de economie terecht. Er worden producten en diensten voor gekocht en zo draagt de overheid zijn steentje bij aan het herstel. Inmiddels beginnen velen zich zorgen te maken over deze strategie zoals blijkt uit het artikel van Bloomberg. Het is niet eenvoudig uit te maken wie er gelijk heeft in deze discussie, maar het koor van politici, economen en analisten dat zich in negatieve zin in deze discussie mengt wordt steeds groter. Het zijn niet de minsten die wijzen op de gevaren. We vinden niet alleen voor de hand liggende Amerikaanse democraten als John F. Kerry en Hillary Clinton aan hun zijde, maar ook mensen als Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, en andere centrale bankiers. Zelfs Alan Greenspan heeft zich onlangs al in negatieve zin uitgelaten over het stijgende overheidstekort in de VS. Groeiende overheidstekorten betekenen dat overheden steeds meer geld lenen waardoor de kosten om geld te lenen toenemen. Hoe meer een overheid leent, hoe meer rente zij daarvoor zal moeten betalen. Op deze manier loopt de rente hoe je het ook wendt of keert op zonder dat je dat zult kunnen voorkomen en je brengt eveneens de inflatie omhoog volgens Tim Bond, een analist van Barclays. Last but not least is er dan ook nog de verzwakking van de dollar die het gevolg is van deze strategie, daarvan hebben de exporterende Europese bedrijven de gevolgen al ondervonden. Ik heb al met al het gevoel dat het laatste woord over dit onderwerp nog niet gesproken is. -Ad-