ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index is vandaag 0,41% onder het slot van gisteren geëindigd en in deze grafiek betekent dat de voortzetting van de dalende beweging in de richting van de lijn c' en de steun rond 305. Die laatste acht ik trouwens niet overdreven belangrijk omdat het gaat om een bodem die ver in het verleden ligt. Het is geen waarde die in het geheugen van de belegger als belangrijk blijft hangen en bovendien zijn er veel van dat soort bodems te vinden tussen 219 en het huidige koersniveau. Ik heb ze allemaal getekend, gaat een van hen dan toch een rol spelen dan zien we dat meteen.

  • Nieuw in de grafiek is verder de lijn f, een lijn die zou kunnen passen in de verwachting die ik op vrijdag 16 juli uitsprak. Ik schreef toen over de geleidelijke overgang van een stijgend kanaal via een horizontale fase naar een dalend kanaal, de lijn f zou eventueel de bovenkant van een nog wat scherper dalend kanaal kunnen worden. In ieder geval kunnen we zien dat de ronde top waar ik toen over sprak ook in deze grafiek goed te zien en intact is. Wat dat betreft kunnen we alleen maar verdere dalingen verwachten als dit patroon zich de komende maanden voortzet. Ik heb de lijn f ook in onderstaande candle grafiek overgenomen.

  • Hoewel de vorige grafiek dus een beeld van een verder dalende AEX index oproept ligt het in deze grafiek en zoals we direct zullen zien in de andere grafieken nog niet zo eenvoudig. We zijn wel wat lager gesloten, maar de lijn s blijft steun bieden en we kunnen er niet zonder meer van uit gaan dat we onder deze lijn zullen gaan komen. Zou dat niet gebeuren dan zou de lichtgrijze lijn f ', de lijn die ik voorlopig parallel aan lijn f heb getekend, een rol kunnen gaan spelen als onderkant van een trendkanaal. Ik heb de lijn daarom voor alle zekerheid getekend.

  • Mijn reden om te twijfelen aan een verdere daling komt voort uit het koersverloop van de afgelopen dagen. Zo kwam de index vandaag op een nieuw laagste punt, maar veerde desondanks weer op. U ziet dat in de uurgrafiek nog wat beter.

  • Er werd net als gisteren een hogere top gevormd waardoor ik de dalende lijn v heb kunnen tekenen. Deze vormt met de stippellijn op 311 een dalende driehoek, een bearish patroon. De index veert steeds minder ver op, er komt dus naar verhouding steeds eerder verkoopdruk en dat leidt over het algemeen tot een daling zodra de index onder de onderkant van die driehoek komt. Vandaag echter niet.

  • De index is meerdere malen onder de stippellijn geweest, maar er volgde geen verdere daling. De index werd steeds weer naar boven gezet zoals we hieronder geïllustreerd zien.

  • Een nieuwe laagste koers die volgt op een lagere top vormt in de technische analyse een verkoopsignaal. De top in het midden van de grafiek was zo'n lagere top en toen de index bij punt 1 onder de voorgaande laagste koers kwam leek het gerechtvaardigd van een verdere daling uit te gaan. Er kwamen echter kopers in de markt die een stijging veroorzaakten. Vervolgens ontstond opnieuw een lagere top en daalde de index onder punt 1. Ook dit was een verkoopsignaal, maar net als bij punt 1 kwam er plots extra vraag in de markt en steeg de koers. Die stijging duurde echter maar één candle lang, op dat punt vormde zich voor de derde keer een lagere top. Toen de index daarna bij punt 3 onder het voorgaande punt 2 daalde meende ik op grond van drie op elkaar volgende klassieke uitbraaksignalen zeker te kunnen zijn van een vervolg van de daling. Mijn verbazing was groot toen de markt een bodempatroon vormde, namelijk een piercing line. Voor de derde keer op rij wist men een daling te voorkomen! Het toeval wil dat de Amerikaanse beurzen dit fenomeen al maanden achtereen kennen, deze Amerikaanse ziekte is "overgeslagen" naar ons. Er zijn marktpartijen actief die koste wat het kost een verdere daling willen voorkomen door op elk verkoopsignaal te reageren en dat maakt het gebruik van technische analyse uiterst lastig. Verkoopsignalen zijn dankzij dit marktgedrag signalen die je moet wantrouwen.

  • We kunnen wel constateren dat de ingrepen, zoals ik ze maar even zal noemen, tot een steeds korter durend herstel leiden. Om de index écht naar boven krijgen is er dus nog wat meer voor nodig, de belegger gelooft het op dit moment wel en gaat niet meer mee met het herstel. 

Resumerend:   "Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan, waar komt die rotzooi toch vandaan", dat is het liedje dat net door mijn hoofd schoot terwijl ik het bovenstaande schreef. De manipulatie ligt er duimendik bovenop, maar niemand zal dat ooit hard kunnen maken. De markt heeft altijd gelijk zegt men dan als dooddoener. Die markt maakt de laatste tijd wel vreemde bewegingen. Vorige week nog al die eilanden en dan deze week deze krampachtige pogingen om een daling te voorkomen. Dat terwijl dalingen helemaal niet slecht zijn voor een markt, het zijn gezonde marktmechanismen die juist niet mogen ontbreken. Ontbreken ze door interventie wel dan komen er op een gegeven moment ongelukken van in de vorm van extra snelle dalingen, uiteindelijk komen de normale ups and downs waarmee een aandelenmarkt in de loop der tijd zijn weg zoekt toch weer terug. Hoewel een of meerdere marktpartijen het vandaag met succes voorkwamen vermoed ik dat de verkoopdruk snel te groot zal worden om nog opgevangen te kunnen worden. We gaan dan gewoon een stukje lager en op zoek naar een nieuwe bodem, daar is niks mis mee.  -Ad-

 

Naar boven