ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX logaritmische weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 11 juli

  • Als je een analyse gaat maken is het van belang te beginnen met het lange termijn beeld, ik begin deze analyse dan ook zoals gebruikelijk op vrijdag met de logaritmische weekgrafiek. De vaste lezers weten het inmiddels wel, deze grafiek toont een groot afgerond hoofd- en schouders patroon. Het koersdoel van zo'n patroon bepaal je door de hoogte van het hoofd te meten en die waarde vervolgens af te trekken van de koers van de neklijn. We zouden dan vanaf de neklijn rond 380 maar liefst 320 moeten gaan dalen in de komende jaren en zo op een AEX van 60 punten uitkomen.

  • Dit roept vanzelfsprekend discussie over de rekenmethode op, enkele analisten hanteren dan ook een alternatieve methode. Zij klappen in de logaritmische grafiek het hoofd langs de neklijn naar beneden om en komen op die manier op een doel van ongeveer 200 uit. Dat is in ieder geval een wat geloofwaardiger koersdoel, maar het is helaas niet berekend op de wijze waarop het hoort. Ik denk dat deze manier van koersdoel bepaling geboren is uit ongeloof, een AEX van 60 is haast niet voor te stellen.

  • Het scenario dat volgt uit het hoofd- en schouders patroon is geldig zolang de index onder 380 noteert. Daar loopt namelijk de neklijn B, die ook in de grafiek hieronder te zien is. We zien daar ook nog net de letters H en S waarmee het hoofd en de rechterschouder zijn aangegeven.

AEX lineaire weekgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 11 juli

  • De eerste opmerking bij deze grafiek is dat we hier een hele duidelijke dalende trend zien binnen een groot dalend kanaal FF'. Halverwege dit kanaal loopt lijn F" en die is deze week nog net niet gebroken. De grafiek voldoet ook aan een andere definitie van een dalende trend, die definitie die zegt dat de trend neerwaarts is zolang er sprake is van een patroon van lagere toppen en bodems. Er is sprake van een bear market.

  • Binnen die daling zien we een herstel binnen het kanaal HH '. We moeten dit op dit moment in de tijd zien als een opwaartse correctie binnen een grotere daling.

  • De lijn F" die volgende week rond 306 loopt speelt een belangrijke rol. Blijft de index onder deze lijn dan is de kans groot dat we een poging gaan zien lijn H naar beneden te breken en als dat lukt behoort een daling naar lijn F tot de mogelijkheden. Breekt de index naar boven door lijn F" dan ligt er nog wat weerstand rond 340 en komen we daarboven dan mogen we een beweging naar de neklijn B verwachten. De twee mogelijkheden lopen qua koersdoel dus enorm uiteen.

AEX daggrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 11 juli

  • Binnen kanaal hh' bevindt zich rond 310 de blauwe stippellijn waar zich een potentiële dubbele top heeft gevormd. Deze grens was deze week van belang omdat daar de lijn F" uit de weekgrafiek ook liep. Op deze dubbele top na staat er vanaf maart nog steeds een patroon van hogere bodems en hogere toppen. De index verdient daar voor de middellange termijn het predikaat "stijgend" mee.

  • De candle van vandaag omvat die van gisteren volledig, het is een engulfing bullish line en het geeft een bodem aan. Ik wantrouw dit patroon echter om twee redenen. De eerste reden is dat er geen dalende trend aan het patroon vooraf ging, maar slechts een daling van twee dagen. In de tweede plaats vond de stijging boven de hoogste koers van gisteren pas na half zes plaats, het lijkt erop dat de index door de handel met opzet boven dit punt gebracht is.

  • De stijgende EMA50 (de roze stippellijn) vormde begin juli steun, het bevestigt daarmee de stijgende trend op middellange termijn.

  • Het 200 daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA200, de rode stippellijn) daalt nog, maar slechts heel licht. De belegger wordt voor de lange termijn dus geleidelijk iets optimistischer. De lijn moet bij een eventuele verdere stijging als weerstand dienst gaan doen, doorbraak zou een belangrijke positieve ontwikkeling zijn.

  • De tweede top op de blauwe stippellijn rond 309 ging gepaard met een lagere top in het MACD histogram. Deze divergentie geeft aan dat er mogelijk een top is ontstaan op dat niveau.

AEX uurgrafiek bijgewerkt t/m vrijdag 11 juli

  • De eerste candle van vandaag was een engulfing bull, daarmee werd meteen in het eerste uur de toon van de dag gezet. De candle werd direct gevolgd door een uitbraak uit het kanaal ee'. Vervolgens is die uitbraak getest met een korte daling waarna de stijging is hervat met als steunlijn de lijn f. Er is daarbij een hogere bodem ontstaan, dit alles zou moeten betekenen dat de stijging wordt voortgezet.

  • Het enige dat zo'n stijging in deze grafiek in de weg zou kunnen staan zijn de twee gaps die nog niet gesloten zijn. Dit zou naar mijn mening nog moeten gebeuren. Het is moeilijk in te schatten of de markt hier nog tijd voor wil maken, aan het eerste punt te zien is dat niet het geval.

AEX 15 min grafiek bijgewerkt t/m vrijdag 11 juli

  • Ik heb in deze grafiek de stijgende wig ee' getekend, maar ik wil daarbij wel een kanttekening maken. De wig is namelijk in de uurgrafiek niet te zien en dat vermindert naar mijn mening de waarde van het patroon. We kunnen de lijnen maandag echter wel prima gebruiken als eerste indicatie van te nemen richting. De richting van de uitbraak uit het patroon geeft een belangrijk signaal.
  • Het MACD histogram heeft een lagere top gemaakt, dit heet divergentie en is vaak een signaal dat er een omkeer plaats kan gaan vinden. Divergentie kan echter langere tijd bestaan, er kan nog best een stijging komen terwijl de divergentie aan blijft. Ik hou deze divergentie in gedachten als mogelijk omkeersignaal, maar het moet bevestigd worden met een daling door lijn e voordat erop te handelen is. 
  • In deze grafiek laten de Fibonacci lijnen zien dat we de stijging zolang we onder 304,5 blijven van tijdelijke aard zou kunnen zijn, daarboven is een 100% retracement naar 309,5 aannemelijk.

Resumerend: De index is deze week boven de belangrijke psychologische drempel 300 gesloten, zoals zovaak speelde ook nu weer een rond getal een belangrijke rol in de hoofden van de beleggers. De grens 300 is echter maar van ondergeschikt belang, in de weekgrafiek kunnen we zien dat rond 306 de lijn F" de komende week een veel belangrijkere rol gaat spelen. Blijven we eronder dan behoort een flinke daling tot de mogelijkheden, komen we erboven dan kan de index na het slechten van de barrière op 310 daarentegen een heel eind omhoog. We staan aan het begin van de bekendmaking van de halfjaarcijfers van het bedrijfsleven en blijven in de grafiek daarom op een punt waarop het nog beide kanten op kan. Vallen de resultaten mee dan kunnen we lijn F" breken en naar een hoger niveau in de dalende trend stijgen, vallen ze tegen dan blijven we zoals nu onder lijn F". Een eerste teken van een stijging zouden we krijgen als de index boven het 61,8% Fibonacci niveau net onder 304,5 weet te komen, het eerste teken van een daling als we onder lijn e op 302 komen. In termen van waarschijnlijkheid acht ik de kans op een daling het grootst, ik geef de lijn F" in de weekgrafiek het voordeel van de twijfel en tot het tegendeel bewezen is ga ik er van uit dat die niet gebroken gaat worden. Prettig weekend. -Ad-