ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De stijging met maar liefst 1,14% van vandaag plaatst me voor een dilemma, ik kan deze namelijk technisch op geen enkele manier verklaren. U heeft de laatste dagen in de analyses een aantal argumenten voor een daling voorbij zien komen. Ik denk dan aan de neerwaartse uitbraak uit het kanaal vv' in de daggrafiek, het toppatroon in de weekgrafiek van afgelopen vrijdag, de positie in de onderste band van de Bollinger Bands en de divergentie in maand-, week-, en daggrafiek. Op grond hiervan kwam ik tot de conclusie dat een daling naar de onderste Bollinger Band op 390 gevolgd door een beweging naar het 23,6% Fibonacci niveau op 386 het meest voor de hand zou liggen. Het is een conclusie die ik vandaag niet anders getrokken zou hebben, terwijl de forse stijging van vandaag me vertelt dat hij toch verkeerd was.

  • Er zijn een drietal ongewone zaken waar ik geen technische verklaring voor kan geven, die allen te maken hebben met de beweging volgend op de daling onder kanaal vv'. Het eerste punt is dat er slechts één rode candle op deze uitbraak is gevolgd en dat is uiterst weinig. Het kanaal was lang, de uitbraak daarom significant en het is daarom wonderlijk dat de daling zo snel al door de markt werd opgevangen. Het tweede punt is dat de daling onder de blauwe stippellijn op 393,3 na de uitbraak uit het kanaal een tweede verkoopsignaal was, een verkoopsignaal dat nu gevolgd blijkt door een stijging. Het derde en laatste punt is dat de daling al ver boven het 23,6% Fibonacci op 386 niveau steun heeft gevonden en dat is nog het meest bijzonder. Fibonacci lijnen vormden tot op heden namelijk nog een betrouwbaar instrument. Ik ben bang dat de bruikbaarheid van de technische analyse ernstig af aan het nemen is.

  • Verklaring of niet, de stijging staat er en op grond daarvan moet ik verder. De index is weer boven de weerstand op 393,3 en lijkt op weg naar de onderkant van het kanaal. Zouden we die onderkant bereiken dan zou die normaal gesproken als weerstand moeten gaan dienen, maar daar ben ik gezien de grote beweging die er aan lijkt te komen ook niet zeker meer van.

  • Dat die grote beweging er komt blijkt wel uit de Bollinger Bands die vandaag nog verder versmald zijn. In plaats dat de index naar de onderste band kwam steeg die lijn nu waardoor de buitenste lijnen nog dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Dit is over het algemeen een voorbode voor een forse beweging.

  • Gisteren ging ik er vanwege de ligging in de onderste band nog van uit dat de markt een zekere angst voor een neerwaartse beweging had, vandaag blijkt die angst meer dan verdwenen. De index sloot ruim boven de middellijn en beziet de toekomst dus met optimisme.

  • Dat optimisme blijkt zeer zeker uit de uurgrafiek. Om u enkele cijfers te geven, van het verlies van 398 naar 390,7 waar we vier dagen over deden is vandaag in één dag 71% goedgemaakt. We zijn ruim boven het 61,8% Fibonacci niveau geëindigd en volgens de theorie betekent dit dat een stijging naar 398 waarschijnlijk is. Het hoogste punt van de dag lag op 395,92 en daar zijn we met het slot van 395,88 heel dichtbij gesloten, beleggers zijn dus letterlijk tot de laatste minuten van de handel blijven kopen.

  • Er rest slechts weerstand rond 396,3 van oude bodems, een weerstand die overigens samen valt met het 76,4% Fibonacci niveau. Gaat de stijging voort met het geweld van vandaag dan breken we dat niveau gemakkelijk.

  • Geweld werd er vandaag zeker ontplooid, kijkt u maar eens naar de scherp stijgende trend die zich na de doorbraak van de weerstand op 392,8 ontwikkelde. Beleggers struikelden als het ware over elkaar heen om te kopen, dat is wel duidelijk.

  • Er zullen ongetwijfeld heel veel traders vooraf op een daling gerekend hebben en wellicht anticiperend op de voortzetting van de daling short hebben gezeten met gekochte put opties en/of geschreven calls. Deze traders kwamen door de stijging scheef te zitten en werden hierdoor gedwongen hun positie te liquideren. Ze zaten door de stijging als het ware klem, daarom heet dit verschijnsel in het Engels een short-squeeze. Deze traders hebben door het sluiten van hun posities ongewild bijgedragen aan de snelheid van de stijging. 

Resumerend: 

Het sentiment op de beurs is vandaag als een blad aan de boom omgeslagen. Hoewel ik daar technisch geen grond voor kan vinden zagen we een stijging van 1,14% waarmee het overgrote deel van de daling van de laatste dagen in één beweging werd goedgemaakt. De markt is goedgemutst en wil verder naar boven, zoveel is wel duidelijk. De enige weerstand die ons morgen nog van een vervolg naar 398 af houdt ligt op 396,3. Er is bij al dit optimisme wel reden tot alertheid, de Bollinger Bands zijn namelijk zodanig versmald dat er snel een forse beweging zou kunnen volgen. Forse bewegingen waardoor de banden scherp uiteen gaan bewegen ontstaan zoals ik gisteren ook al schreef met name door zaken die de markt verrassen en in dat laatste woord ligt opgesloten dat we nooit helemaal zeker van de richting kunnen zijn. Amsterdam denkt net als de andere Europese beurzen die met een flinke winst sloten aan een stijging, we zullen snel weten of de beurs hiermee een juiste inschatting heeft gemaakt.

En dan nog dit.... 

Niet alleen technisch, maar ook fundamenteel is voor de grote stijging van vandaag geen oorzaak te vinden. FED-voorzitter Greenspan zal vanavond om 20.15u het rentebesluit van de monetaire vergadering naar buiten brengen, algemeen wordt er rekening mee gehouden dat hij de rente met 0,25% oftewel 25 basispunten zal verhogen. De toelichting die hij op het besluit gaat geven wordt met veel spanning afgewacht, de vraag is namelijk in hoeverre hij in zijn woordkeuze zal hinten op eventuele toekomstige renteverhogingen. Hieraan is dus onzekerheid verbonden en markten houden over het algemeen niet van onzekerheid. Onzekerheid brengt beleggers ertoe zich in afwachting van het nieuws naar de zijlijn te begeven om het veld pas na de bekendmaking weer te betreden. Na vandaag kan ik de voorgaande zin beter herschrijven in 'Onzekerheid bracht beleggers ertoe...', want het lijkt erop dat een dergelijke houding verleden tijd is. Een stijging van 1,14% voorafgaand aan een dergelijk bericht zou ik vroeger als goklust hebben bestempeld, maar het karakter van de markt is veranderd. Het is met name de durf van de beleggers die is toegenomen, de manier waarop men met het begrip risico omgaat is drastisch veranderd. Ik heb bij een stijging als die van vandaag meer associaties met de postcode loterij dan met een aandelenbeurs waar beleggers allereerst hun geld willen beschermen. Het is alsof een belangrijk deel van de markt gokt op positieve woorden van Alan Greenspan in plaats van er achteraf op te reageren. Als belegger heb ik altijd geleerd een dergelijke gok als het enigszins kan uit de weg te gaan. Er is natuurlijk een kans dat je aan de winnende hand bent, maar de kans op verlies is eveneens aanwezig en het lijkt me verstandig om daar in je beleid rekening mee te houden. De markt deed dat vandaag niet en ging voor de gok, de trekking wordt vanavond verricht. -Ad-

Naar boven