ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is door de winst van 0,09% groen, maar veel heeft de stijging niet om het lijf. We bevinden ons nog altijd ter hoogte van het omkeerpatroon met de naam dark cloud cover dat afgelopen vrijdag ontstond en hebben de weerstand aan de bovenkant van dat patroon nog niet overtuigend kunnen breken.

  • Het blijft dus afwachten wat we met deze weerstand gaan doen, in feite komt het er op neer dat ofwel de lijn q ofwel de dark cloud cover het zwaarst gaat wegen. Lijn q kan de index door de dark cloud cover heen duwen, maar de dark cloud cover kan omgekeerd de stijging voorkomen waardoor lijn q onder druk komt te staan.

  • Vanwege het feit dat het verstandiger is bij een trendlijn uit te gaan van een vervolg dan van het breken van die lijn ga ik vooralsnog uit van een stijging waarbij mijn eerste koersdoel op 374 bij een oude top van april ligt en mijn tweede op 380. Naar dat laatste punt kunnen we vanzelfsprekend pas als we 374 passeren. De dark cloud cover zorgt echter wel dat ik daarbij enige twijfel heb, het omkeerpatroon geeft een weerstand aan die te zwaar zou kunnen blijken te zijn. Iedere stijgende trend houdt een keer op, daarom doen we er goed aan lijn q scherp in de gaten te houden.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is de stijgende trend nog niet aan zijn einde gekomen, al wil ik daar wel bij opmerken dat deze indicator naijlend is en een breuk in de trend pas achteraf blijkt. Op dit moment schijnt op de beurs echter de zon, de trend is door een stijgende koers in een stijgende band naar boven gericht.

  • In de uurgrafiek wil ik uw aandacht vragen voor de voorlaatste candle, dat is een hammer. Het lichaam aan de bovenkant van de candle toont ons dat de index in dat uur daalde, maar dat er kopers kwamen waardoor de index nog voor het uur afgelopen was weer aan de bovenkant van de candle terug kwam. Er is dus een sterke bereidheid bij kopers om een daling tegen te gaan.

  • We zagen dat vandaag ook aan de door de kopers toegepaste tactiek die gedurende de eerste vijf kwartieren hetzelfde was als van 10.45u tot 15.15u. In beide gevallen werd er een bodem onder de index gelegd, iedere keer als de index op die bodem kwam werden extra orders in de beurs gebracht waardoor de index opveerde. Het is een tactiek die in de VS ook regelmatig wordt toegepast, waarna je alle indices -hoe verschillend dan ook- allemaal tegelijkertijd omhoog ziet schieten zoals dat vanmorgen bij ons vanaf 10.15u gebeurde. Het zal ongetwijfeld ook de bedoeling zijn geweest om dat spel 's middags te herhalen, maar de brede markt ging niet mee waardoor de weerstand bij 373,3 uiteindelijk te zwaar bleek.

  • De daaropvolgende daling werd op 371,8 omgezet in een hogere bodem, het proces van hogere toppen en bodems blijft dus gehandhaafd. Hierdoor is de kans op een stijging het grootst, kopers tonen immers de bereidheid om op steeds hogere punten in te stappen.

  • We zijn gesloten op de stippellijn die rond 372,8 weerstand vormt, we zullen deze stippellijn opnieuw moeten passeren willen we de stijging voortzetten.

Resumerend: 

We zijn vandaag niet veel wijzer geworden. De index heeft geprobeerd de weerstand ter hoogte van de dark cloud van vrijdag uit te nemen, maar dat is mislukt. We kwamen er met een hoogste koers van 373,3 wel iets boven, maar niet genoeg om van een doorbraak te kunnen spreken. De index sloot op de weerstand rond 372,8 en als we die morgen zouden weten te passeren kunnen we gaan proberen 373,3 voorbij te komen. Lukt dat dan gaan we naar 374 en bij een stijging door dat punt naar 380. Gezien het omkeerpatroon van vrijdag kan ik echter niet geheel zeker zijn van mijn zaak, de weerstand zou te zwaar kunnen zijn. Opent de index morgen lager dan is dit mogelijk het geval en bij een eventuele daling onder de steun van vanmorgen op 371,5 zou dan zelfs lijn q nog onder druk kunnen komen te staan, al wil ik daar op dit moment nog niet van uit gaan.

En dan nog dit....

De Nederlandse Bank heeft zijn groeiverwachting voor 2005 flink teruggeschroefd van 1,7% naar 0,4%, voorwaar geen geringe verlaging. Bankpresident Wellink heeft kennelijk de handdoek in de ring gegooid. Hij heeft maandenlang als een apostel het evangelie van de economische groei gepredikt, als we maar geld uitgaven zou alles goed komen. Het kwam maar niet goed met de economische groei. Wellink deed alsof zijn neus bloedde en verkondigde nog maar enkele maanden geleden samen met Minister van Financiën Zalm dat we toch echt aan het eind van dit jaar groei zouden gaan zien. Zij moeten nu samen met het op hun woorden terug komen en dat roept de vraag op wat de waarde van die woorden is geweest. Waren zij gemeend en onderbouwd of slechts bedoeld als poging de Nederlander de portemonnee te laten trekken? Aangezien de omstandigheden van enkele maanden geleden niet veel afweken van die van nu moeten zij geweten hebben dat het er niet zo rooskleurig uit zag, desondanks verkozen zij tegen beter weten in een positief verhaal. Het doet de geloofwaardigheid van de beide heren bepaald geen goed. Het Financieel Dagblad presenteerde het nieuws op de internetsite overigens met een kop die ik u niet wil onthouden: 'DNB verlaagt economische groei Nederland in 2005 tot 0,4%'. Deze kop zullen we maar niet al te letterlijk nemen nietwaar. -Ad-

Naar boven