ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week sprak ik met u af dat ik de komende weken de logaritmische grafiek zou gaan plaatsen, dit vanwege het gegeven dat we in deze grafiek dicht bij de lijn G zijn die langs de toppen getrokken is. De index heeft in de maandgrafiek die lijn G de afgelopen maand geraakt en het is daarom de moeite waard te volgen wat er deze maand gebeurt. Deze week zijn we alleen maar verder van lijn G afgeraakt en de dalende lijn blijft onaangeroerd.

  • De index maakte vorige week een engulfing bullish line, een candle die zijn voorganger volledig omvatte en men gaf zo aan een hogere bodem te willen vormen. Dat plan is deze week mislukt, de index is verder gedaald. De markt wilde het vorige week dan wel, maar kon het uiteindelijk niet waarmaken. We zijn hierdoor onderweg naar de onderkant van het kanaal nn' dat ik in de lineaire weekgrafiek nader wil bekijken. 

  • We zetten de weg naar lijn n voort, deze lijn ligt de komende week rond 310 en dat valt samen met het 38,2% Fibonacci niveau. Onderweg ligt er rond 315 nog wat horizontale steun van een oude bodem uit oktober vorig jaar, maar daar zie ik niet veel betekenis in. Het dateert van te lang geleden en speelt in de beleving van de belegger daarom geen rol meer. Het eerste richtpunt in deze weekgrafiek is 310.

  • Dit betekent natuurlijk niet dat we niet lager zouden kunnen gaan, de andere twee Fibonacci niveaus zijn eveneens potentiële doelen. Die liggen op respectievelijk 293 en 275.

  • De koersontwikkeling wordt de komende maanden van groot belang. We zagen vorige week dat het patroon van lagere toppen en lagere bodems nog altijd onaangetast is en we moeten daarom nog steeds spreken van een bearmarket. Het gaat er op de lange termijn pas rooskleuriger uit zien als de index een hogere bodem boven 218 zou weten te creëren. Die bodem zou dan op of boven het 61,8% niveau op 275 moeten komen en het 31,8% niveau op 310 is het eerste dat daarvoor in aanmerking komt. U zag vorige week dat er op grond van een hoofd- en schouderspatroon in de week- en maandgrafiek een koersdoel van 60 te berekenen is, om dat te voorkomen is de vorming van een hogere bodem boven 218 noodzakelijk. U kunt de analyse van vorige week natuurlijk nog lezen via de link "historie" in de titelbalk.

  • Nadat de index vorige week door een uitbraak uit het kanaal rr' de daling nog probeerde te breken volgde deze week slechts een vervolg van die daling. Vandaag viel de genadeklap. Een verlies van maar liefst 3,1% waarbij we sloten op het laagste punt van de dag, hetgeen inhoudt dat men zelfs aan het eind van de handel geen enkele vorm van optimisme kon opbrengen.

  • De index daalt zoals we in de weekgrafiek ook al zagen in de richting van de lijn n, die lijn is in deze grafiek het eerste koersdoel. Er is ook nog een andere manier om naar de daggrafiek te kijken, namelijk met behulp van de lijngrafiek.

  • Op 26 juli deed ik al een poging om op basis van deze lijngrafiek een koersdoel te bepalen. Ik baseerde me daarbij op de uitbraak uit de dalende driehoek cd. Ik tekende de lijnen c' en c" parallel aan de lijn c, vandaag doe ik dat opnieuw omdat de uitbraak nu toch echt een feit is. Normaalgesproken teken je parallel aan de bovenste lijn een lijn door het punt waar de driehoek is begonnen, maar dat is hier moeilijk te bepalen. Er is zowel wat te zeggen voor de bodem in december 2003 als die in maart 2004. Daarom heb ik beide lijnen getekend, een van beiden kan een kanaal gaan vormen met lijn c. Ik vermoed dat dat lijn c" gaat worden, omdat de bodem in december het eerste punt was dat voorafging aan de top van de driehoek. De toekomst zal het leren, zodra de index in de buurt van een van beiden komt is het zaak om op te letten.

  • Verder ziet u ook de lijn e door de twee laatste bodems. We zijn licht onder die lijn, maar hij zou bij een hoger slot aanstaande maandag toch nog een functie kunnen krijgen. De beurs staat het afgelopen jaar bekend om zijn stijgingen na verkoopsignalen, een hoger slot op maandag is daarom niet uit te sluiten.

  • We gaan van de daggrafiek verder naar de uurgrafiek.

  • Deze grafiek toonde de afgelopen tijd al heel veel onrust en strijd, we zagen dat door het ontstaan van groepen candles die afgescheiden stonden van de overige candles. Zo'n groep noemt men wel een eiland, het patroon eiland omkeer patroon of island reversal. Vandaag ontstond het derde eiland, u ziet ze alle drie genummerd in de grafiek. De index slingerde dus wild heen en weer, ten prooi aan sterk wisselende stemmingen. Dit is nooit goed voor een beurs, de beurshandel is gebaat bij een zekere rust. De doorsnee belegger gaat tenslotte geen aandelen kopen als er dit soort koerssprongen plaats hebben nietwaar.

  • Theoretisch worden gaps, openingen tussen het slot van de ene en de opening van de volgende dag, vrijwel altijd gesloten. In dit geval staan gaps tegenover elkaar, gaps worden met gaps gesloten. Alleen het openingsgap van vanochtend staat nog open, maar er zal heel wat moeten gebeuren wil de index hier nog terugkeren. Ik kan het echter niet uitsluiten, daarom hou ik het in mijn achterhoofd.

  • Ik bepaal met behulp van de Fibonacci lijnen een eerste koersdoel. Als een koers na een stijging onder het beginpunt van die stijging komt volgt vaak een beweging die 61,8% bedraagt van die voorgaande stijging. Nu de index onder 321 is gekomen kunnen we vanaf 321 een daling verwachten die 61,8% van de stijging 321-331 bedraagt, we zouden dan op 314,5 uitkomen.

  • De index zal na deze forse daling een van de komende beursdagen op een gegeven moment wel weer wat gaan herstellen, de bodems van de afgelopen dagen vormen dan weerstand.

  • Hier ziet u de beweging van de laatste dagen nog eens uitvergroot, het is een slagveld. Eerst een gap naar beneden, dan weer een naar boven en tenslotte wéér een naar beneden. Het is voor een belegger om gek van te worden, je kunt er geen peil op trekken. Zo'n beurs kan alleen maar dalen, een belegger met gezond verstand loopt er van weg en dat is precies wat vandaag gebeurde.

  • Ik heb een voorlopige lijn langs de bodems getrokken. Hij is voorlopig omdat het slot van vandaag nog geen bewezen bodem is, daarvoor zou de koers eerst op moeten veren. 

Resumerend:  De onrust die ik gisteren schetste resulteerde vandaag in een scherpe neerwaartse beweging. Deze beweging heeft het technische beeld flink verslechterd. In de weekgrafiek is de engulfing bull van vorige week geneutraliseerd en zijn we onderweg naar de lijn n rond 310. Op dat niveau ligt ook het 38,2% Fibonacci niveau dat als eerste potentiële steunpunt kan dienen. Proberen we in de lijngrafiek een trendkanaal met parallelle lijnen te construeren dan zien we dat we nog veel lager zouden kunnen komen, waardoor bijvoorbeeld ook het 50% niveau in de weekgrafiek gemakkelijk in beeld zou kunnen komen. We gaan natuurlijk niet in een keer naar beneden, dat gaat met "ups and downs". In de uurgrafiek heb ik daarom met behulp van de Fibonacci methode een koersdoel van 314,5 bepaald waar we maandag naar toe zouden kunnen gaan. De enige belemmering wordt gevormd door de dalende lijn in de 15min grafiek waar we precies op liggen. Komen we daaronder dan wordt de eerste stap dus 314,5. Veren we maandag meteen op, technisch altijd mogelijk na zo'n forse daling, dan zou een stijging in de richting van 322 kunnen volgen. De klap van vandaag zal maandag echter nog wel flink nadreunen.

En dan nog dit....   Heeft u al op de dollar gelet? Vandaag is de euro ten opzichte van de dollar namelijk in waarde gestegen van 1,2060 naar 1,2280 op dit moment (20.25u), een verandering van 1,8%. Het ziet er naar uit dat aan de daling van de euro een einde is gekomen. Een sterkere euro is slecht voor ons exporterend bedrijfsleven en voor onze beurskoersen. Dat wordt dus het volgend onderwerp van gesprek zodra de rust aan het oliefront is weergekeerd. Zo gaat het maar door.... -Ad-

Naar boven