ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • U heeft mijn analyses een aantal weken moeten missen, dit is de eerste na mijn vakantie en ik ben blij dat u weer bij me op bezoek bent gekomen. Ik verliet u op 9 juni met een stand van bijna 342, vandaag sloot de index met een verwaarloosbaar verschil op 336. Er heeft zich in de tussenliggende periode nog geen beslissende beweging voorgedaan, al is er onder de lijn c langs de toppen in deze grafiek mogelijk wel een lagere top ontstaan. Deze lagere top is de tweede op rij en dat is een negatief teken. De lijnen c en d vormen samen een dalende driehoek, een negatief patroon uit de technische analyse. De stijgingen vanaf de lijn d worden steeds korter, waardoor de dalende lijn c is ontstaan. Er sluipt dus langzaam angst in de markt, de gemiddelde belegger durft vanaf het moment van kopen bij lijn d de positie minder lang vast te houden. Het is bij dit patroon maar de vraag of een hernieuwde daling naar lijn d daar opnieuw kopers in de markt zou trekken. Een vervolg van de daling onder lijn d is het meest waarschijnlijk.

  • Bovenstaande grafiek is gevormd door de slotkoersen met elkaar te verbinden, betrek ik ook de opening en de hoogste en laagste dagkoersen in de grafiek dan ontstaat het volgende plaatje.

  • In deze grafiek is er vanwege de neerwaartse uitschieter op 17 mei sprake van een ander patroon, namelijk het kanaal nn'. Zolang we binnen het kanaal nn' zijn is er van het vervolg van de koersontwikkeling niet veel te zeggen, al zagen we in de eerste grafiek dat een slot onder 325 negatief zou zijn.

  • Ik schetste in mijn analyse van 9 juni een "als...dan" scenario dat niet uit is gekomen. Ik schreef namelijk dat een daling onder de lijn q zou leiden tot een daling naar lijn n, met de opmerking dat u wel moest controleren dat er geen hogere bodem boven 319 zou ontstaan. Die hogere bodem ontstond al heel snel na de daling onder lijn q en de index steeg langs de onderkant van de lijn q verder, hetgeen moeilijk te voorzien was en niet verklaarbaar is. Het lag vervolgens voor de hand dat de lijn n' het doel zou zijn, maar de index heeft deze lijn niet weten te bereiken. Dat is een negatief teken. Het zal iedereen duidelijk zijn dat de index deze lijn zal moeten passeren om kansen naar boven te creëren. De lijn komt min of meer overeen met de lijn c in de bovenste grafiek, hoewel ze niet helemaal precies gelijk lopen is de betekenis in dat opzicht hetzelfde.

  • De index ondervindt steun ter hoogte van de laatste bodem, we zien dat beter als we inzoomen op de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek hebben we een lijn die zijn nut voor de korte termijn heeft, namelijk de lijn g. Blijft deze lijn weerstand bieden dan zal een daling onder de huidige steun het onvermijdelijke gevolg zijn. In de daggrafiek zien we dat dat een vervolg in de richting van 325 in zou houden.

  • Er is echter ook een kans dat we naar boven gaan aangezien er sprake is van divergentie tussen index en MACD histogram. De index is vandaag ten opzichte van de voorgaande beursdagen verder gedaald, maar dat leverde een hogere bodem in de indicator onder de grafiek op. Dit is een aanwijzing dat er een herstel zou kunnen komen. Het is verstandig met handelen te wachten tot er bevestiging is in de vorm van doorbraak van lijn g en tot dat moment de divergentie ter kennisgeving aan te nemen.

  • In de 15min grafiek zien we de lijn g terug en kunnen we ook constateren dat er zich een vlag gevormd heeft. Een vlag duidt over het algemeen op een voortzetting van de voorgaande beweging. Het is echter in een 15min grafiek een korte termijn patroon dat net voor een slot minder waarde heeft, het slot van de Amerikaanse beurzen is veel invloedrijker als dit patroon. Het geeft echter wel aan dat de markt aan het slot van de handel nog niet aan een stijging dacht.

Resumerend:  De Amsterdamse beurs heeft nog steeds geen richting gekozen, al lijkt de dag waarop dat wel gaat gebeuren geleidelijk dichterbij te komen. De lijnen c en d in de bovenste grafiek komen dichter bij elkaar en vormen samen een dalende driehoek die op een aanstaande daling wijst. Er kan echter nog heel wat water door de Rijn stromen voordat we uit dit patroon breken, het duurt nog maanden voordat de lijnen dicht genoeg bij elkaar komen om een doorbraak van een van beiden te forceren. Het past bij het beeld dat sommigen schetsen dat de beurzen tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen stabiel zullen blijven, dit in het belang van President Bush. We zullen het ermee moeten doen. Voor de korte termijn kunnen we de lijn g in de gaten houden, zolang we onder die lijn blijven ligt een vervolg naar 325 in het verschiet. Komen we er boven dan wordt dat weer even uitgesteld. De vlag toont dat de Amsterdamse belegger vanmiddag allesbehalve optimistisch was, dat maakt het interessant om morgen te zien of hij daarin gelijk had.

En dan nog dit.... De kop is eraf, de eerste analyse na mijn vakantie staat er weer. Het was weer even wennen. In mijn vakantie is de enige index waar ik me mee bezig heb gehouden namelijk de P&M index geweest. U kent die index niet, we hebben hem zelf voor de lol verzonnen om een prijsvergelijking tussen restaurants mogelijk te maken. P&M is de afkorting van Prosciutto & Melone, het voorgerecht bestaand uit ham en meloen dat in Italië in vrijwel elk restaurant op de menukaart staat en varieert in prijs van 6 tot 9,50. Hoewel de uitvoering niet overal gelijk is geeft het een goede indicatie van het prijspeil van een eetgelegenheid. Misschien kunt u er nog iets mee doen in uw vakantie . De overgang van lire naar euro heeft de prijzen overigens net als bij ons blijvend sterk omhoog gebracht, zoals me door Italiaanse vrienden werd verteld. De inkomens zijn niet gestegen en de doorsnee Italiaan heeft het daardoor financieel moeilijker. Het gaat nog net niet zover dat het de gewoonte van de gemiddelde Italiaan om regelmatig buiten de deur te eten aantast, maar met name de lunches worden beperkter en gaan niet meer automatisch vergezeld van wijn. U zult dit vanuit onze eigen gewoonte om een broodje te eten tussen de middag misschien bagatelliseren, maar het houdt wel in dat de Italiaanse eetcultuur verandert. Het is een wezenlijk onderdeel van het Italiaanse leven. Ook in Italië was beloofd dat de invoering van de Euro geen prijsverhogingen tot gevolg zou hebben, maar in de praktijk zijn de prijzen bijna verdubbeld. Wat vroeger 10000 lire koste ligt nu in de winkel voor een bedrag dat overeenkomt met 20000 lire en de Italiaanse bevolking voelt zich behoorlijk gepakt door de politici. De situatie is hetzelfde als in ons land waar het erop lijkt dat men bij de invoering van de euro de getallen heeft laten staan en slechts het teken van gulden in euro heeft veranderd. Ik voel een zekere verwantschap met de klagende Italianen, ook hen is de euro door de strot geduwd door politici met een verborgen agenda die het prijsopdrijvend effect van de invoering van de euro niet zeggen te zien. Deze verwantschap schept verbondenheid in Europa, maar het is vast niet deze verbondenheid die de politici voor ogen stond bij de invoering van de gezamenlijke munt. -Ad-

Naar boven